Vejpi in fuge v spodnjicah osnovnošolcev

Foto: Shutterstock

Iz osnovnih šol se vrstijo poročila (neuradna), da je uživanje nikotina na ta ali oni način vse bolj prisotno med otroci na predmetni stopnji. Precej lahko ga je kupiti in tudi skriti. Ker gre za sorazmerno nove produkte na tržišču, jih velikokrat starši in učitelji sploh ne poznamo in tudi njihove škodljivosti ne. Videti je, da ne šole ne starši nimamo pravih rešitev in odgovorov na to situacijo.

V uredništvu smo prejeli pismo zaskrbljene mame, ki ima več otrok na predmetni stopnji osnovne šole. Sooča se z dilemo, kaj storiti in kako postopati.

Zaupanje – prekletstvo in blagoslov

V naši družini uživamo veliko medsebojno zaupanje. To pomeni, da mi otroci povedo večino stvari, ki jih doživijo, vidijo, slišijo. »To je velik dar,« slišim reči. In s tem se popolnoma strinjam. Mi je pa vse, kar sem v zadnjem letu slišala in izvedela, postalo veliko breme. Fuge, vejpi, pafi. Vse dokler mi o tem niso povedali moji otroci sem bila prepričana, da je šola, ki jo obiskujejo, varna.

Nevidni

Zadnja triada. 1/3 otrok v razredih, ki jih obiskujejo moji otroci – tudi med poukom, jemlje fuge. Eni se sklonijo, drugi si obraz zakrijejo s kapuco ali lasmi, spet tretji se skrijejo za hrbet pred njim sedečega ali pa izkoristijo trenutek, o učiteljica piše po tabli ali brska po zapiskih. S palcem in kazalcem privzdignejo zgornjo ustnico in si spretno, s povsem naravnim gibom roke, vstavijo fugo.

Če kateri od učiteljev posumi in vpraša, kaj dotični počne ali prikriva, ima ta pripravljen poseben plan. Poleg škatlice s fugami ima še škatlico žvečilnih gumijev. Iz žepa potegnejo to in pomahajo: »Samo žvečilne gumije imam!« Če pa slučajno rezervnega plana ni, zadošča zaprepaden pogled in piskajoč vzklik: »Kaj jaz, učitlca! Kaj jaz!«

Samo žvečilni so

Nekateri si embalažo s fugami zataknejo za pas trenerke in jo ob nevarnosti spustijo nižje – v spodnjice. Tam po večini skrivajo tudi vejpe in višek zgodbe je, da si jih potem podajajo in izmenično vdihavajo. No, dekleta imajo običajno skrivališče v modrcu, kar je vsaj veliko bolj higienično.

Včeraj je bilo enemu od učencev, ki redno jemlje fuge, zelo slabo. Učiteljica, ki se ji niti sanjalo ni za kaj gre, ga je poslala ven, na klopco in mu predlaga nekaj požirkov vode. Nihče med učenci niti pisknil ni o vzroku nenadne slabosti. Niti moj otrok.

Strah

Otroci mi zaupajo in vedno znova želijo potrditev, da tega, kar mi doma zaupajo, ne bom povedala v šoli. Kljub zagotovilu s strani šole, da ne bodo izdali vira informacij, se bojijo, da bi posumili na njih. Ne želijo si biti izključeni iz družbe, kakršnakoli že je. In nihče si ne želi živeti v strahu – kajti tudi grožnje med vrstniki jim niso tuje.

Ob tem trčim v veliko dilemo. Kaj naj storim? Čutim breme odgovornosti. Če ne bom ukrepala, bom starš, ki bom molčala, ker me tako prosi moj otrok.

Tako se bo zgodilo, da nihče ne bo ukrepal.

Kaj bomo sedaj?

Straši ali res ničesar ne vedo ali pa si zatiskajo oči. Ali pa le zamahnejo z roko v prepričanju, da se to ne tiče ne njih ne njihovih otrok. Morda se komu zdi, da je jemanje fug in vejpanje nekaj običajnega, sprejemljivega … ali pa smo tudi mi omamljeni in smo izgubili smer poti. Včasih imam občutek, da družine živimo svoje varno življenje in mislimo – ali upamo -, da svet tam zunaj ni naš.

 

Kaj pa, če je?

 

zaskrbljena mama

Več o vejpanju najdete tukaj: Vejpanje: nadomestek kajenja ali pot v odvisnost?

Fuge ali snus: je tobak za oralno uporabo oziroma tobak za žvečenje. Gre za tobačne izdelke v obliki majhnih vrečk s tobakom, ki se jih vstavi med zgornjo ustnico in dlesen. Kupiti se jih da kot običajne cigarete ali naročiti preko spleta. Na voljo so v najrazličnejših okusih in v ličnih škatlicah.

Foto: Shutterstock

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. V bistvu mami ostane samo to, da stisne pesti in upa, da se njenim otrokom ne bo nič zgodilo ter da ne bi zapadli v kakšno odvisnost.
    Vse drugo je boj z mlini na veter.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja