Vejpanje: nadomestek kajenja ali pot v odvisnost?

Foto: Shutterstock

Gotovo ste že slišali za vejpanje (iz ang. vape). Elektronske cigarete. E-cigarete. To je trend zadnjih let. Zelena različica po nikotinu smrdečega in kašljajočega kadilca. Tudi s sadnimi okusi. Z okusi začimb. Z okusi gumijastih medvedkov. Karkoli vam srce poželi.

Elektronske cigarete delujejo tako, da s pomočjo baterije segrevajo posebno tekočino, ki se spremeni v aerosol, tega pa nato vdihava uporabnik. Napravic je cel kup, so lične, moderne in simpatične. Tudi tekočine so v kul embalaži.

Za vejpanje se odločajo večinoma mladi. Po raziskavi NIJZ-ja celo zelo mladi. Že osnovnošolci. Tobačni oz. “vape” industriji (ki sta pogosto eni in isti) se očita, da se marketinško načrtno usmerjajo na otroke in mladostnike. Če pogledamo okuse in embalaže polnil (e-tekočin), vidimo, da so očitki upravičeni.

Foto: Shutterstock

Leta 2019 se je v ZDA pojavil kup nepojasnjenih respiratornih bolezni, ki so imele skupni imenovalec, vejpanje. Izbruhnil je škandal in prvič se je začela tudi debata o morebitni škodljivosti le tega. Pozneje je bilo ugotovljeno, da so bile za bolezen krive snovi, ki so jih vdihovali kadilci. V ZDA pravkar poteka intenzivna regulacija proizvajalcev e-cigaret in polnil.

Vsako leto prihajajo novi rezultati raziskav, ki e-cigarete vedno bolj označujejo kot škodljive.

V čem je problem vejpanja?

Vejpanje nekako velja za bolj blago različico kajenja. Kar pa sploh ni nujno res. Polnila elektronskih cigaret so lahko tudi brez nikotina, se pravi snovi, ki zasvaja, toda po raziskavah, je korak od zgolj »ne-nikotinskih« polnil, do nikotinskih zelo kratek in majhen. Še več, pogosto in popularno polnilo je tudi THC ali elektronska različica dobrega starega jointa. Tukaj pa ne moremo več govoriti le o neškodljivi zabavi, saj je to že snov, ki spremeni zavest. Na NIJZ-ju opozarjajo, da elektronske cigarete (tako tiste z nikotinom kot tiste brez njega) vsebujejo številne kemične snovi, ki so dodaten dejavnik tveganja za zdravje mladostnikov in kajpak odraslih. »Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, verjetneje je, da bo postal zasvojen, in bolj bo zasvojen. Nikotin pri mladostniku poveča tudi tveganje za zasvojenost z drugimi drogami,« so poudarili. Vsako leto prihajajo novi rezultati raziskav, ki e-cigarete vedno bolj označujejo kot škodljive.

Prednost vejpanja je v tem, da je nekaterim starim, strastnim kadilcem pomagal premagati odvisnost od cigaret. Če ne kadite, prednosti vejpanja enostavno ni.

Prednosti vejpanja

Če ne kadite, prednosti vejpanja enostavno ni. Elektronske cigarete se večinoma prav tako konzumirajo z nikotinom, pa tudi druga polnila vsebujejo kemične snovi, ki so lahko tvegane.

Prednost vejpanja je v tem, da je nekaterim starim, strastnim kadilcem pomagal premagati odvisnost od cigaret. Se pravi, da je bil nekakšen most med strastnim kajenjem klasičnih cigaret in ne kajenjem. Vejpanje je alternativa kajenju. Kot je metadon heroinu?
Nemajhna prednost vejpanja je tudi v tem, da ne smrdi tako kot običajne cigarete. Da je tudi manj škodljiv trdijo predvsem proizvajalci vejpov in polnil ter kadilci, veliko manj pa znanost in medicina. Elektronske cigarete bi torej morale imeti predvsem vlogo manj škodljivega nikotinskega nadomestka za klasične cigarete in pripomočka za odvajanje od kajenja.

Odvisnost je past, iz katere je zelo težko splezati

Kot sta pred dnevi v intervjuju za naš portal povedala zakonca Kociper, ki se že desetletja ukvarjata z odvisnimi od alkohola, ima odvisnost svojo dinamiko in pravila. Nihče ne postane zasvojen, ker bi to sam hotel in prav vsak je na začetku prepričan, da se odvisnost njemu ne more zgoditi.

To, da zmoremo kot starši sprejeti dejstva in tudi dopustiti otroku, da naredi svoje napake, je prav tako – ali še bolj – kot pridiganje stvar zrelega starševstva.

Seveda odvisnost od cigaret ni enaka odvisnosti od alkohola, drog ali tablet. Kljub temu pa je začetna odvisnost, ki pri mnogih vodi do naslednjih odvisnosti. Tudi če človek ostane samo pri kajenju, ima to vpliv nanj, na njegovo zdravje, fizično pripravljenost, počutje, način življenja … in to veliko bolj, kot si zmoremo predstavljati preden prižgemo prvo cigareto.

Kako mlade obvarovati pred napačnimi odločitvami? 

To je seveda prastaro vprašanje, na katerega ni niti enoznačnega niti preprostega odgovora. Naša vzgoja se težko začne, ko je otrok že v najstništvu. Se težko tudi vrednoti po tem, kar se dogaja v najstništvu. Mladi vedno so in bodo iskali ter si utirali svojo pot. Včasih tudi na nezdrav in škodljiv način. Tako smo ljudje narejeni.

Morda je pot do tega, da otrok vzpostavi neke zdrave življenjske navade, ta, da mu predstavimo snovi, ki nas fizično ali psihično zasvojijo (to velja tudi za sladkor in digitalne naprave) kot nekaj, s čimer si sami omejimo svojo svobodo.

Mladim ljudem zelo veliko pomeni svoboda. Morda je ena pot do tega, da otrok vzpostavi neke zdrave življenjske navade, ta, da mu predstavimo snovi, ki nas fizično ali psihično zasvojijo (to velja tudi za sladkor in digitalne naprave) kot nekaj, s čimer si sami omejimo svojo svobodo. Vsak odloča o svojem življenju. Dokler je svoboden. Ko ne more zjutraj spiti kave brez cigareta, žal ni več svoboden. Kdor nima prijateljev, ki jim upa reči, ne hvala, ne bom (česarkoli), jih pravzaprav nima. Kdor potrebuje neko snov, da se dobro počuti in se sprosti, ne živi v svobodi.

To, da zmoremo kot starši sprejeti dejstva in tudi dopustiti otroku, da naredi svoje napake, je prav tako ali še bolj kot pridiganje stvar zrelega starševstva. Otrok oziroma zdaj že najstnik ali mladi odrasli je svoja oseba in sprejema svoje odločitve. Mora jih. Nekaj je naš zgled, nekaj so naše besede, še več je prijetno razpoloženje doma in pristni odnosi. Največ pa je občutek ljubljenosti in sprejetosti, pomešan z resnimi pričakovanji, da bo nekdo od naše hiše in od našega srca, človek na mestu. To pa lahko je in postane, tudi če vse njegove življenjske odločitve –majhne in velike – ne bodo povsem v skladu z našimi vrednotami.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja