Vasja in Nina Vezjak – 10 let potrditve, da je boljša pot potrebna in mogoča (FOTO)

Thumbnail

Zakonca Nina in Vasja Vezjak sta z dušo in telesom predana svojemu poklicnemu poslanstvu – vodenju zasebnega vrtca Hiša otrok Antonina v Biljah pri Novi Gorici.

Preteklo soboto (2. decembra 2017) sta se v telovadnici v Biljah skupaj s svojimi štirimi otroki (Pavlo, Irenejem, Angelo in Gabrijelom), z otroki, ki obiskujejo vrtec, njihovimi starši in starimi starši ter mnogimi prijatelji veselila ob praznovanje 10. obletnice Hiše otrok Antonina.

Iz državnega šolstva v nove izzive

Vasja in Nina sta bila pred desetletjem oba vpeta v delo v državnem oziroma občinskem šolskem sistemu. Vasja je bil profesor filozofije v gimnaziji in vzgojitelj v dijaškem domu, Nina pa trenerka atletike v klubu oziroma javnem zavodu.

Izkušnja pri delu z otroki v teh okoljih jima je bila potrditev, da je potrebna in mogoča boljša pot v procesu vzgoje in izobraževanja.

Odločitev za samostojno pot je po rojstvu prvega otroka, hčerke Pavle, še zorela – zlasti, ko se je bilo treba soočiti z vprašanjem, kaj bo z varstvom po dopolnjenem prvem letu.

Pri začetnih vzgibih je malo pripomogel tudi iskreni.net. Na 1. Festivalu družin leta 2007 v Postojni je bila namreč organizirana predstavitev pedagogike montessori, kjer sta Vasja in Nina spoznala Melito Kordeš Demšar, pionirko na področju pedagogike montessori v Sloveniji.

To je Nino spodbudilo, da se je že leta 2007 udeležila prvega izobraževanje za vzgojiteljico montessori 0-3 let, ki je bilo organizirano pri uršulinkah v Ljubljani.

Rast vrtca v domači hiši

Kmalu je zaživela tudi prva skupina otrok na popoldanskih uricah montessori na domu družine Vezjak v Biljah in hitro prerasla v daljši program.

OdzivI otrok in staršev so bili lepi. Vasja in Nino je spodbujala tudi to, ko sta videla, kako se v okolju, ki sta ga vzpostavila, lepo razvija njuna hčerka. Izkusila sta, da program deluje in da je natanko to, kar sta pogrešala in iskala.

Z resnim vstopom v študij in delo v pedagogiki montessori otrok sta oba zapustila državno službo in se polno posvetila projektu.

Kot že rečeno, so z vrtcem začeli v domači hiši. Prilagodili so družinske prostore po smernicah montessori, porušili steno in tako povezali kuhinjo in dnevno sobo v prostor za skupino otrok s programom montessori.

Z večanjem skupine prostori niso zadoščali in zato so poleg domače hiše zgradili novo stavbo vrtca. Preobrazbo pa je doživel tudi status vrtca – iz čistega zasebnega varstva v vrtec s koncesijo oziroma subvencionirani vrtec.

 

Hkrati z rastjo vrtca se je večala tudi družina Vezjakovih. Vasja in Nina po desetih letih z veseljem poudarita, da je bila kombinacija družine in domačega okolja montessori odličen kraj za prva leta razvoja vseh štirih otrok.

Nina se je ves ta čas tudi dodatno izobraževala: program montessori 0-3 in 3-6 v Chicagu, Kateheza Dobrega pastirja v Ljubljani, študij glasbenega uvajanja po metodi Willems v Sloveniji in Italiji ter program montessori 6-12 v Ljubljani. Izobraževanje za program montessori 3-6 pa je opravil tudi Vasja.

Rast iz predšolskega v šolsko okolje

Ko so pred desetimi leti začeli z vrtcem montessori, ni bilo na Goriškem nobenega zasebnega vrtca ali zasebnega programa za predšolske otroke. Trenutno pa deluje na Goriškem poleg Hiše otrok Antonina še župnijski vrtec v Novi Gorici ter waldorfski vrtec v Bukovici.

Hiša otrok Antonina je danes vrtec z dvema oddelkoma otrok. Starši otroke vozijo od blizu (Nova Gorica in okolica) in tudi malo dlje (zgornja Vipavska dolina, Posočje), nekaj pa jih prihaja tudi iz Italije oziroma z zamejskega področja.

Z odraščanjem otrok se je pojavila čedalje močnejša želja po nadaljevanju programa montessori v šolski dobi (6-12).

Tako so lansko šolsko leto prvič začeli izvajati tudi program za šolarje. Tu ne gre za zasebno šolo z javnoveljavnim programom (kot ga ima v zadnjem času zaradi dilem financiranja zelo izpostavljenih 6 zasebnih osnovnih šol v Sloveniji z javnoveljavnim programom. Gre za čisto zasebno pobudo, starši stroške v celoti nosijo sami.

Otroci so v šolski program vključeni prek uveljavljanja pravice do šolanja na domu. V program so vključeni večinoma, a ne izključno, otroci, ki so v vrtcu zaključili predšolski program montessori.

Fotogalerija: prireditev ob 10-letnici Hiše otrok Antonina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja