“Upam, da bo to knjigo prebralo čim več ljudi, ker verjamem, da bo s svojim sporočilom spremenila kakšen pogled ali življenje.”

Foto: Lea Golob

Današnja predstavitev sveže knjige iz Založbe Iskreni Potem pa Svizci zavijejo … je med drugim prinesla vpogled v njeno nastajanje, bralsko izkušnjo, vrednote, ki jih prenaša knjiga in majhen skok v zgodbo.

Pustolovščina, ki jo bodo starši z vesljem dali v branje svojim otrokom

Vodja Založbe Iskreni in urednik knjige Potem pa Svizci zavijejo … Leon Jagodic je v začetku pojasnil, da je ideja za pustolovski mladinski roman vzklila v želji po uspešni in odmevni zgodbi, ki jo bodo starši lahko dali v branje svojim otrokom, ob zavedanju, da bo knjiga dejansko prinašala tiste vrednote, ki jih starši zagovarjajo, a jih na slovenskih knjižnih policah pogosto pogrešajo.

Foto: Lea Golob

Ker so skavti sinonim za pustolovščino, je zgodba skavtska; govori o dogodivščinah petih najstnikov z različnimi karakterji, ki se med seboj ne poznajo dobro. Tako med njimi prihaja do zelo humornih pa tudi adrenalinskih situacij, je opisala avtorica romana Lucija Čakš.

Kljub temu po njenih besedah to ni le skavtski roman, temveč pustolovski. Primerna je tako za skavte, kot tudi druge mlade, ki jim prinaša vpogled v skrito skavtsko življenje. Primerna je tako za verne, kot tudi neverne mlade (tudi Svizci niso vsi verni), prav tako pa je namenjena tudi vsem odraslim bralcem tovrstnih romanov.

Že skavtski zakoni namreč prinašajo vrednote, ki niso vezane le nanje, ampak so univerzalno dobre ter se prekrivajo tudi z družinskimi vrednotami, v kakršnih želi sama vzgajati svoje otroke. Pomembno ji je tudi, da v knjigi ni kletvic.

Roman, ki prinaša vrednote sodelovanja, prijateljstva, zaupanja, držanja obljube …

»Ne bi mogla tako pristno napisati skavtskega romana, če ne bi tudi sama bila skavtinja,« je povedala Lucija Čakš, ki je vsebino črpala iz lastnih skavtskih dogodivščin, zgodb, ki jih je slišala, nekateri dogodki pa so vzeti iz vsakdanjega življenja in znani vsakomur. Tudi sama je neizmerno hvaležna, da se je v obdobju najstništva največ družila s skavti in ji je njihovo mnenje največ pomenilo, saj njim ni bilo pomembno, ali nosi »firme« in ali je gledala zadnji del najbolj popularne serije, temveč ali ima smisel za humor, kakšne so njene sposobnosti preživetja v naravi, se spozna na prvo pomoč vozle … Skavtom je hvaležna za veščine življenja in preživetja v naravi in vrednote sodelovanja, prijateljstva, zaupanja, držanja obljube – kar so tudi teme, ki se jih dotakne v knjigi.

Načelnika Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) Nejca Kurbusa je zgodba povsem potegnila vase, vanjo se je tako vživel, da knjige ni mogel kar tako odložiti. Všeč mu je bil njen slog in zanimiva zgodba.

V njej je našel številne elemente skavtske vzgoje in metode, ki sta vključeni tako, da kljub vsem spremembam iz časa, ko je bila skavtinja avtorica romana, še vedno držijo. Prav tako meni, da je avtorica zelo spretno izbrala like in njihove karakterje, da ti niso fikcijski, temveč se v njih lahko marsikdo najde. »Cilj skavtstva je, da gre naša družba na bolje in upam, da bo to knjigo prebralo čim več ljudi, zato ker verjamem, da bo s svojim sporočilom spremenila kakšen pogled ali življenje,« je dejal in dodal, da takšne literature v Sloveniji manjka.

Kot je nazadnje dejala avtorica romana, ima »za ušesi« še ideje, zato bo, če ji bo dana možnost, z veseljem napisala še kakšno nadaljevanje svojega prvenca.


Roman Potem pa Svizci zavijejo … lahko naročite v spletni trgovini Založbe Iskreni 🙂

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja