Toksoplazmoza

Thumbnail

Toksoplazmoza je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu in pri imunsko zdravih ljudeh običajno ne povzroči nobenih bolezenskih znakov. Nevarna pa je, če se z njo okuži nosečnica, saj lahko povzroči resne okvare na zarodku. Kako jo prepoznati in predvsem kako se okužbi izogniti?

Kaj je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča enocelični parazit Toxoplasma gondii. Bolezen je razširjena po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Pri imunsko zdravih osebah okužba navadno ne povzroči bolezenskih znakov. Le redki imajo ob okužbi zatečene bezgavke, pri nekaterih okužbo spremlja splošno slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina. Okužba pa je zelo pomembna za bolnike s pomanjkljivim imunskim odzivom in nosečnice. Če se nosečnica prvič okuži s toksoplazmo ravno med nosečnostjo, lahko zajedalci preidejo skozi posteljico in okužijo zarodek. Mnogo otrok, ki se okuži s toksoplazmo pred rojstvom (kongenitalno), nima ob rojstvu nobenih simptomov. Kasneje pa se lahko pojavijo resne težave kot so slepota ali duševna zaostalost. Le majhen odstotek okuženih novorojenčkov ima že ob rojstvu resne poškodbe oči ali možgan.

Kako se toksoplazmoza širi?

• Okužite se lahko z zaužitjem jajčec Toxoplasme iz onesnaženih tal ali drugih površin. To se lahko zgodi s dajanjem roke v usta po vrtnarjenju, čiščenje mačjega stranišča, ali z dotikom česar koli, kar je prišlo v stik z mačjimi odpadki. 

• Mačke se s Toxoplazmo okužijo, ko se hranijo z okuženimi glodalci, pticami ali drugimi malimi živalmi. Mačke izločajo parazite v svojih iztrebkih do 3 tedne po okužbi. Človek se lahko okuži, ko pri čiščenju mačjih iztrebkov ali med vrtnarjenjem brez rokavic, zanese parazita v usta. Sadje in zelenjava lahko pride v stik z mačjimi iztrebki in če jih pred zaužitjem ne operemo ali olupimo, se lahko okužimo. 

• Če se prvič okužite s Toxoplasmo ravno v nosečnosti, lahko prenesete okužbo na otroka.

• Okužite se lahko tudi z zaužitjem surovega ali le delno termično obdelanega mesa, predvsem svinjine, jagnjetine ali divjačine. Okužimo se lahko tudi z dotikanjem surovega mesa, če si ne operemo rok in ciste zanesemo v usta.

• S transfuzijo ali presaditvijo organov, čeprav so ti primeri redki. 

Kakšni so simptomi toksoplazmoze?

Morda se boste počutili, kot da imate “gripo”: otekle bezgavke ali bolečine v mišicah in bolečine, ki trajajo nekaj dni do nekaj tednov. Večina ljudi, ki se okuži s toksoplazmozo, za okužbo sploh ne ve. Otroci, ki se okužijo že pred rojstvom v maternici, so lahko rodijo zaostali ali z drugimi resnimi telesnimi ali duševnimi težavami.

Kako vemo, ali smo okuženi?

Okužbo s Toxoplasma gondii lahko dokažemo s krvnimi testi. S temi testi ugotavljamo prisotnost specifičnih protiteles razreda IgG in IgM. Če so v serumu prisotna protitelesa razreda IgG, protitelesa razreda IgM pa ne, gre za staro okužbo in kontrola ni več potrebna. V kolikor gre za svežo okužbo, pa nosečnicam in imunsko oslabljenim osebam priporočajo zdravljenje.

Kdo je v nevarnosti za hudo toksoplazmozo?

• Otroci, rojeni materam, ki so bile prvič izpostavljene okužbi s Toxoplasmo nekaj mesecev pred ali med nosečnostjo. Vendar mnogi izpostavljeni dojenčki nimajo nobenih simptomov. Matere, ki so bile prvič izpostavljene Toxoplasmi več kot 6 mesecev pred zanositvijo, verjetno ne bodo prenesle okužbe na svoje otroke. 

• Osebe s hudo oslabljen imunskim sistemom, so v večji nevarnosti za hujšo toksoplazmozo. V takih primerih lahko okužba povzroči hude simptome toksoplazmoze, kot so poškodbe očesa ali možganov. 

Kako se lahko zaščitimo?

• Če načrtujete nosečnost, se lahko greste testirat. Če je test pozitiven, vam ni treba skrbeti za prenos okužbe na otroka. Če je test negativen, upoštevajte varnostne ukrepe za preprečitev okužbe. 

• Če ste že noseči, vas bo ginekolog poslal na preventivno testiranje. 

• Nosite rokavice, ko delate na vrtu in prihajate v stik z zemljo. Mačke, ki lahko prenašajo parazite v blatu, pogosto uporabljajo vrtovi in zaboje s peskom kot stranišče. 

• Po vsakem stiku z zemljo, peskom, surovim mesom ali neoprano zelenjavo, si dobro umijte roke z milom in toplo vodo. 

• Po vsaki uporabi dobro operite nože, deske in vse pripomočke, ki so prišli v stik s surovim mesom in zelenjavo. 

• Sadje in zelenjavo vedno operite in / ali olupite. 

• Izogibajte se pitju neobdelane vode, posebno na potovanjih v manj razvite kraje.

• Mesto pred zaužitjem dobro toplotno obdelajte, da v sredini ni več rožnato oz. dokler sokovi, ki pritečejo iz mesa, niso bistri. 

• Ne jejte mesa, če ni dovolj kuhano ali pečeno. 

• Zamrzovanje mesa več dni pred kuhanjem zelo zmanjša možnost okužbe. 

Kaj pa domača mačka?

Ni potrebno, da se mucam zaradi nosečnosti odpovemo. Če že imate mačko, to še ne pomeni, da se boste okužili s toksoplazmozo. Običajno se z božanjem okuženih mačk ne okužimo, ker le te navadno nimajo parazitov na kožuhu. Hišne mačke, ki ne lovijo miši in ptic ter jih ne hranimo s surovim mesom, imajo majhno možnost, da se okužijo s toksoplazmo.

Če je mačka okužena s Toxoplasmo, ali bo vedno širila okužbo?

Ne. Če se mačka okuži, izloča parazite v iztrebkih do tri tedne. Paraziti postanejo kužni po enem ali dveh dneh in lahko preživijo v naravi več mesecev. Okužijo lahko vodo, zemljo, sadje, zelenjavo, peskovnike, travo in vse kar pride v stik z okuženimi iztrebki. Tako kot ljudje, tudi mačke le redko kažejo simptome okužbe, tako da večina ljudi ne ve, ali je bila njihova mačka izpostavljena Toxoplasmi.

Kaj naj stori lastnica mačke, če načrtuje nosečnost in med nosečnostjo?

Da zmanjšamo tveganje za morebitno okužbo, je priporočljivo da:

• Mačka naj se zadržuje v stanovanju. 

• Če je možno, naj v času nosečnosti nekdo drug prevzame skrb nad čiščenjem mačjega stranišča. Če to ni mogoče, uporabite rokavice in si po čiščenju roke umijte z milom in toplo vodo.

• Škatlo z mačjimi iztrebki praznite vsak dan, ker parazit postane kužen šele po 1 do 5 dneh, ko se izloči v iztrebkih. 

• Mačko hranite s kupljeno suho hrano ali hrano v pločevinkah.

• Mačke nikoli ne hranite z surovim mesom, ker je le to lahko vir okužbe. 

• Izogibajte se stiku s potepuškimi in mladimi mačkami. 

• Med nosečnostjo ne posvojite nove mačke. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. mene pa zanima ali je splav edina rešitev, če v nosečnosti odkrijejo okuženost? tega me je najbolj strah, ker sem sslišala za tak primer, ko je ženska morala splaviti(roditi) menda v 5M, ker si videli, da bi bil otrok resno prizadet.

 2. Nihče te ne more prisiliti, da narediš splav. Je pa gotovo huda odločitev za starše, če vedo, da bo otrok prizadet. Vendar še vedno splav ni edina opcija.

  Sicer pa ginekologi predlagajo splav tudi če nuhalna ni ok, pa čeprav se potem lahko rodijo povsem zdravi otroci.

 3. V drugi triadi prve nosečnosti sem se okužila s toxoplazmozo. Na splav nisem niti pomislila. Dobila sem zdravilo Rovamyicin.
  Rodila sem zdravega fantka. Na Toxoplazmozo so ga testirali takoj po rojstvu in nato pri 6 mesecih. Vrednosti so rapidno padale.
  Sedaj je moj sin star 12 let in je popolnoma zdrav.
  Torej – tudi će pride v nosečnosti do sveže okužbe s toxoplazmozo, je lahko vse v redu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja