Sterilizacija po tretjem carskem rezu – najini razlogi proti

Vir: Shutterstock

Med tretjo nosečnostjo me je povsem presenetilo vprašanje osebne ginekologinje: »Kaj pa glede sterilizacije, ste se že odločili?«

Moj pogled je dal slutiti, da nisem ravno seznanjena s tem, kar me sprašuje. Bila pa je prijazna in strokovna, kot vedno, in mi je razložila, da navadno pri tretjem carskem rezu opravijo tudi sterilizacijo.

Osebna ginekologinja je najino odločitev sprejela povsem korektno. Slabše pa je bilo v porodnišnici …

Z možem sva nato več tednov iskala informacije o samem posegu in o etičnem vidiku sterilizacije ter se veliko pogovarjala o tem, kaj bi odločitev za ali proti pomenila zame, za naju, za najino družino.

Svojo odločitev, da ne želim s takim posegom spreminjati svojega telesa in svoje ženstvenosti, je osebna ginekologinja sprejela povsem korektno. Slabše pa je bilo v porodnišnici, kjer so nosečnost spremljali zadnja dva tedna.

Sterilizacija kot del stalne prakse

Ko sem bila tam na zadnjem pregledu pred napovedanim datumom za carski rez, mi je ginekologinja pod nos pomolila še list v podpis, da se strinjam s sterilizacijo. Da sva se odločila, da tega ne želiva, sem ji pojasnila. Da je to stalna praksa, je grobo odgovorila. In mi povrhu navrgla še nekaj o neodgovornosti in o vsevednosti današnjih nosečnic. Ko me je pospremila do vrat, pa je še dodala: »Samo ne mi hoditi čez kakšno leto jokat za splav.« Da sem se kljub svojim letom ob njej počutila kot najstnica, ki želi za vsako ceno z glavo skozi zid, mi najbrž ni treba posebej razlagati.

Z odločitvijo za sterilizacijo metode NND ne bi več potrebovala. In po vseh teh letih življenja preko NND bi nama veliko manjkalo.

Ko sem jo na viziti po posegu, ki ga je opravila ona, vprašala, v kakšnem stanju je moja maternica, je ostro odgovorila: »Zakaj?« Ne vem, morda zato, ker si 6 ur po carskem rezu močno želim čimprej ponovno zanositi, sem pikro pomislila. Najbrž je iz pogleda razbrala, da me zgolj zanima moje stanje, kar imam najbrž pravico vedeti. Nerada je povedala, da je moja maternica takšna, kot bi jo prvič rezali. In navrgla, da to dejstvo ne zmanjša moje neodgovornosti.

Morda res ne, mi je pa ravno to dejstvo dokončno potrdilo, da sva se odločila prav. In v tistem trenutku sem bila dokončno popolnoma pomirjena z najino odločitvijo.

Najini razlogi proti sterilizaciji

Zakaj se torej nisva odločila za sterilizacijo, kljub temu da je to stalna praksa in bi pomenila zanesljivo zaščito pred nosečnostjo, s katero bi lahko tvegala eno ali več življenj?

Preden naštejem najine razloge, naj poudarim, da so to odločitve, ki veljajo za naju. Vsak primer, ko je potrebno opraviti sterilizacijo po tretjem carskem rezu, je drugačen in zahteva lastno presojo in odločitev.

 1. Že od začetka uporabljava metodo NND (“naravno načrtovanje družine”, op. ur.), ki se je do sedaj izkazala za popolnoma zanesljivo. Imam tudi srečo, da je moj menstrualni ciklus takšen, kot bi bil šolski primer iz knjige, kar celotno metodo naredi lažjo za uporabo. Prepričana sva, da bo za naju dobro delovala tudi naprej.
 2. Z odločitvijo za sterilizacijo metode NND ne bi več potrebovala. In po vseh teh letih življenja preko NND bi nama veliko manjkalo. Bi bila najina spolnost še tako izpolnjujoča ob dejstvu, da ne bi bila več (ne)odvisna od plodnih dni? Bi se še s tako pozornostjo spremljala, se o tem pogovarjala, bi še znala počakati nekaj dni in dati takrat prednost drugim vrstam odnosa? Sploh si nisva znala več predstavljati spolnosti, neodvisne od ciklusa. Ob tej metodi raseva v odnosu, povezuje naju na veliko več področjih kot zgolj v spolnosti.Nikakor nisva želela, da bi kdo od naju imel občutek, da je pod pritiskom karkoli izgubil.
 3. Sterilizacija lahko pusti psihične posledice tako pri ženski kot pri moškem, kar se posledično pozna tudi na odnosu. Nikakor nisva želela, da bi kdo od naju imel občutek, da je pod pritiskom karkoli izgubil.
 4. Po tem ko sva preučila odnos Cerkve do sterilizacije, sva se strinjala, da je sterilizacija v najinem primeru etično sporna. Sploh ob dejstvu, da se lahko popolnoma zaneseva na NND.
 5. Sterilizacijo dojemava kot kontracepcijo. Vsakršna kontracepcija pa ima telesne, psihične in čustvene posledice.
 6. Občutek slabe vesti zaradi napačne odločitve lahko močno vpliva na izpovedovanje in izražanje vere ter življenje po njej. S svojo napačno odločitvijo se nisva hotela zavestno odločiti za nekaj, za kar sva vedela, da naju bo “žrlo”.
 7. Zavedala sva se, da bova morala ob vsakem spolnem odnosu sprejeti tudi dejstvo, da sprejmeva morebitno življenje. To dejstvo naju je najbolj obremenjevalo. Kaj če kljub vsemu ponovno zanosim? Kaj če se ne bo izšlo? Kaj če bi bilo ogroženo moje ali otrokovo življenje? In ob tem vprašanju sva dobila jasen odgovor: Veliko dejstev sva pretehtala in se razumno odločila za oziroma proti. Del odločitve pa morava preprosto položiti v Božje roke in zaupati. In mir, ki sva ga ob tem spoznanju doživela, je nadgradil mir ob besedah: »Vaša maternica je, kot bi jo rezali prvič.«

Opomba: podatke o avtorici hranimo v uredništvu

Komentarji

 1. Samo sprašujem,ali carski rez (in celo trije) pa ni poseg v telo? Res ne razumem kakšno razmišljanje je to. Pa vsaka operacija,ali ni poseg v telo,pa kemoterapija,pa obsevanje?
  Že en carski rez te izmuci in ne vem zakaj telo tolikokrat izpostavljati carskem rezu? Saj pri carskem rezu je tudi mati ogrožena,ne samo otrok.
  Pri sterilizaciji se pač zgodi da ženska ne zanosi več. In mogoče prepreči splav,smrt otroka/ženske pri naslednjem carskem rezu,kajne?

 2. Več kot 30 let je že od tega, ko sva bili z znanko skupaj v porodnišnici. Rodila je en dan pred mano, imela je že tretji carski rez. Sama sem rodila naslednji dan. Takrat sem prvič od blizu spoznala, da carski rez ni mačji kašelj. Še sedaj se jo spomnim, uboge reve, kako strašno slaba je bila, kako je bila bleda kot smrt.
  Imeti tri carske reze in se potem zanašati na neko naravno metodo, da bo vse OK, oprostite, to se mi zdi kot igranje ruske rulete. Vsak ima pravico, da živi in razmišlja po svoje. Toda mislim, da so tudi izjemni in izredni primeri, ko je treba poslušati zdravnike, saj imajo in prakso in leta in leta izobraževanj. So na tem svetu tudi pravila, ki jih je treba kdaj prekršiti, izbrati je treba manjše zlo. Kaj pa, če bi bilo kaj narobe in bi ta mama zanosila in umrla na porodu, morda bi umrla, Bog ne daj, oba z otrokom.

  Na koncu le vsak pride h zdravniku, tudi, če je prej obiskoval razne bioenergetike, naturopate, homeopate, akupunkturo….in če bi šlo kaj narobe, bi bili krivi zdravniki!!!
  Prav je, da ima človek vero in zaupa v božjo pomoč, toda čudeži se žal ne dogajajo vsak dan, obstajajo tudi žalostni konci.
  To je moje mnenje, ne trdim pa, da imam prav. Vsak živi in razmišlja po svoje.

 3. Vsaka ženska in par ima svojo situacijo in lastno vest in se lahko odloči zase. Naravna metoda, kot na primer FertilityCare, ki ga učijo na Zavodu Iskreni, ni kar nekaj in še manj igranje ruske rulete. Ob ustrezni uporabi gre za zelo zanesljivo metodo, za katero so tudi zdravniki in raziskave. Sterilizacija pa tudi ni kar tako.

 4. Branka a vi berete za sabo,kar napišete? Kdo govori o tem da je Fertility care ruleta? Natalija je pisala o treh carskih rezih.

  Fertility care je predvsem za odgovorne ljudj.
  V Afriki in Aziji,Južni Ameriki,pa v Evropi romske,priseljenske družine kot po tekočem traku rojevajo otroke v revščino,da jih potem prodajo,otroci se prostituirajo,živijo v nasilnih družinah. Vam je to odgovorno?
  Mnoge ženske in dekleta opravljajo splave pri vracih in susmarjih,a je to odgovorno?
  Pa ne zagovarjam splava kar vsepovprek.

 5. Branka,jaz pišem o dejstvih,vi pa spreobracate besede.
  Odpraviti je treba vzroke revščine,prostitucije,zlorab vseh vrst po svetu, obrezovanja žensk,naučiti ljudi odgovornega ravnanja,ker rojevanje množic in množic otrok v revščino in nasilje ni nikakršna krščanska ljubezen.
  Vprašajte Pedra Opeko,kako on rešuje ljudi. Na tak način,da jih izobražuje.
  Ko bodo otroci po vsem svetu dobili pravico do izobrazbe,potem se bodo lahko uprli nagnusnim praksam izkoriščanja vseh vrst. Vi pa se vedno lahko zagovarjate Fertility care.
  Ampak niste pa navedli rešitve,kaj predlagate vi!

 6. Seveda vi pišete tudi o dejstvih. Glede tega, da je potrebno izobraževanje, tukaj nihče ne vidi problema. Vprašanje je vaše stališče do sterilizacije.
  Povejte naravnost: je za vas sterilizacija vsaj kratkoročna rešitev za to, da v “Afriki in Aziji,Južni Ameriki,pa v Evropi romske,priseljenske družine kot po tekočem traku rojevajo otroke v revščino”?

 7. Oprostite Branka,jaz sem navedla najbolj učinkovito rešitev in to dolgoročno. Kje so vaše rešitve?
  Tudi sterilizacija je ena od rešitev in za to se odločita partnerja skupaj. Kdo tukaj govori o prisilni sterilizaciji? Ne morete vi dvema ki sta odločena za sterilizacijo,moralizirati.
  Ostali komentatorji smo govorili v članku o napisanem primeru,da so trije carski rezi ogromna preizkušnja.

 8. Saj pravim, da nihče ne vidi problema v izobraževanju, ki je pa dolgoročen projekt, ki morda ne bo dokončan desetletja ali stoletja.
  Kako pa boste zdaj, v tem trenutku reševali to, da “v Afriki in Aziji,Južni Ameriki,pa v Evropi romske,priseljenske družine kot po tekočem traku rojevajo otroke v revščino”?
  Res mislite, da se bodo romske in priseljenske družine prostovoljno odločale za sterilizacijo? Ste že slišali za primer, da bi se romske ženske v Sloveniji prostovoljno odločale za sterilizacijo?

 9. Še pred 100 leti je veliko Slovencev živelo v skrajni revščini. Vi bi to reševali s sterilizacijo?

 10. Branka,kaj vi sanjate? Ste si kdaj pogledali statistiko v Sloveniji umrlih novorojenčkov,noseči materih in mater ob porodu do 2.svetovne vojne, preden je prenatalna medicina napredovala ? Mislim da ne,drugače ne bi takih komentarjev pisali.
  Kaj so imele družine od umrlih novorojenčkov,mater?

  Mešate jabolka in hruške. V zgodovini ljudje niso imeli znanja in izobrazbe da bi vedeli kako uravnavati rojstva (razen redkih,npr.modrih žensk,ki so potem gorele na grmadi).

  Nihče ne govori o preteklosti. Jaz govorim o sedanjosti. Ljudje ki nocejo/ne morejo in ne znajo skrbeti za otroke in jih rojevajo za to,da dobijo višje dohodke,otroške dodatke,socialno pomoč,ne bi smeli imeti otrok,dokler ne bi bili odgovorni in čustveno zreli.

  Če ste si ogledali film,potem veste o čem govorim
  Rojevanje otrok,ne da bi odrasel človek pomislil,zakaj se odloča za otroke,je neodgovorno.

  1. Sem vam lepo že odgovorila v prejšnjih odgovorih,s predsodki ne boste nikamor prišli,protiargumentov pa nimate in nobenih rešitev ne ponudite.
   Zato vam tudi ne mislim več odgovarjati.

   1. Saj ni treba odgovarjati, rajši se zamislite nad svojimi izjavami. Vi bi revščino odpravljali s sterilizacijo revežev!

 11. To preprosto ni res,nikjer ne zagovarjam sterilizacije! Ne podtikajte laži! Jaz govorim o lastni odgovornosti v danasnjem času!

  1. To je vaša izjava:

   “Ljudje ki nocejo/ne morejo in ne znajo skrbeti za otroke in jih rojevajo za to,da dobijo višje dohodke,otroške dodatke,socialno pomoč,ne bi smeli imeti otrok,dokler ne bi bili odgovorni in čustveno zreli.”

    1. V nobenem mojem komentarju ni sledi o sterilizaciji,evgeniki! Grozno,kako lahko nekdo podtika besede,ki jih sploh nisem zapisala. Od začetka baziram na osnovi za življenje. Lastna odgovornost,čustvena zrelost,izobraževanje.
     Vsem bodočim staršem bi morala biti omogocena in dostopna brezplacna psihoterapija,da se tako moški kot ženske zavejo svojih vzorcev v primarni družini,da prekinejo s slabimi vzorci in se pripravijo na starševstvo.

     1. Problem je v tem, da vi delite ljudi na “odgovorne” in “neodgovorne” zato, da lahko razsojate, kdo ne bi smel imeti otrok.

 12. Samo odrasel,čustveno zreli človek lahko v celoti poskrbi za dobrobit svojih otrok.
  Koliko otrok imate vi, Branka ali kar na pamet govorite?
  Ne sprenevedajte se,kaj moja izjava pomeni?
  Lahko pa rečem samo to,da tisti ki želi imeti 10 otrok,jih lahko ima seveda,vendar ne moremo potem pričakovati,da bo država namesto staršem skrbela za otroke? Ker veliko družin živi na račun socialnih pomoči in otroških dodatkov,ne vplacujejo v razne blagajne,zaposleni pa to počnemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja