Sterilizacija po tretjem carskem rezu – najini razlogi proti

Thumbnail

Med tretjo nosečnostjo me je povsem presenetilo vprašanje osebne ginekologinje: »Kaj pa glede sterilizacije, ste se že odločili?«

Moj pogled je dal slutiti, da nisem ravno seznanjena s tem, kar me sprašuje. Bila pa je prijazna in strokovna, kot vedno, in mi je razložila, da navadno pri tretjem carskem rezu opravijo tudi sterilizacijo.

Osebna ginekologinja je najino odločitev sprejela povsem korektno. Slabše pa je bilo v porodnišnici …

Z možem sva nato več tednov iskala informacije o samem posegu in o etičnem vidiku sterilizacije ter se veliko pogovarjala o tem, kaj bi odločitev za ali proti pomenila zame, za naju, za najino družino.

Svojo odločitev, da ne želim s takim posegom spreminjati svojega telesa in svoje ženstvenosti, je osebna ginekologinja sprejela povsem korektno. Slabše pa je bilo v porodnišnici, kjer so nosečnost spremljali zadnja dva tedna.

Sterilizacija kot del stalne prakse

Ko sem bila tam na zadnjem pregledu pred napovedanim datumom za carski rez, mi je ginekologinja pod nos pomolila še list v podpis, da se strinjam s sterilizacijo. Da sva se odločila, da tega ne želiva, sem ji pojasnila. Da je to stalna praksa, je grobo odgovorila. In mi povrhu navrgla še nekaj o neodgovornosti in o vsevednosti današnjih nosečnic. Ko me je pospremila do vrat, pa je še dodala: »Samo ne mi hoditi čez kakšno leto jokat za splav.« Da sem se kljub svojim letom ob njej počutila kot najstnica, ki želi za vsako ceno z glavo skozi zid, mi najbrž ni treba posebej razlagati.

Z odločitvijo za sterilizacijo metode NND ne bi več potrebovala. In po vseh teh letih življenja preko NND bi nama veliko manjkalo.

Ko sem jo na viziti po posegu, ki ga je opravila ona, vprašala, v kakšnem stanju je moja maternica, je ostro odgovorila: »Zakaj?« Ne vem, morda zato, ker si 6 ur po carskem rezu močno želim čimprej ponovno zanositi, sem pikro pomislila. Najbrž je iz pogleda razbrala, da me zgolj zanima moje stanje, kar imam najbrž pravico vedeti. Nerada je povedala, da je moja maternica takšna, kot bi jo prvič rezali. In navrgla, da to dejstvo ne zmanjša moje neodgovornosti.

Morda res ne, mi je pa ravno to dejstvo dokončno potrdilo, da sva se odločila prav. In v tistem trenutku sem bila dokončno popolnoma pomirjena z najino odločitvijo.

Najini razlogi proti sterilizaciji

Zakaj se torej nisva odločila za sterilizacijo, kljub temu da je to stalna praksa in bi pomenila zanesljivo zaščito pred nosečnostjo, s katero bi lahko tvegala eno ali več življenj?

Preden naštejem najine razloge, naj poudarim, da so to odločitve, ki veljajo za naju. Vsak primer, ko je potrebno opraviti sterilizacijo po tretjem carskem rezu, je drugačen in zahteva lastno presojo in odločitev.

  1. Že od začetka uporabljava metodo NND (“naravno načrtovanje družine”, op. ur.), ki se je do sedaj izkazala za popolnoma zanesljivo. Imam tudi srečo, da je moj menstrualni ciklus takšen, kot bi bil šolski primer iz knjige, kar celotno metodo naredi lažjo za uporabo. Prepričana sva, da bo za naju dobro delovala tudi naprej.
  2. Z odločitvijo za sterilizacijo metode NND ne bi več potrebovala. In po vseh teh letih življenja preko NND bi nama veliko manjkalo. Bi bila najina spolnost še tako izpolnjujoča ob dejstvu, da ne bi bila več (ne)odvisna od plodnih dni? Bi se še s tako pozornostjo spremljala, se o tem pogovarjala, bi še znala počakati nekaj dni in dati takrat prednost drugim vrstam odnosa? Sploh si nisva znala več predstavljati spolnosti, neodvisne od ciklusa. Ob tej metodi raseva v odnosu, povezuje naju na veliko več področjih kot zgolj v spolnosti.Nikakor nisva želela, da bi kdo od naju imel občutek, da je pod pritiskom karkoli izgubil.
  3. Sterilizacija lahko pusti psihične posledice tako pri ženski kot pri moškem, kar se posledično pozna tudi na odnosu. Nikakor nisva želela, da bi kdo od naju imel občutek, da je pod pritiskom karkoli izgubil.
  4. Po tem ko sva preučila odnos Cerkve do sterilizacije, sva se strinjala, da je sterilizacija v najinem primeru etično sporna. Sploh ob dejstvu, da se lahko popolnoma zaneseva na NND.
  5. Sterilizacijo dojemava kot kontracepcijo. Vsakršna kontracepcija pa ima telesne, psihične in čustvene posledice.
  6. Občutek slabe vesti zaradi napačne odločitve lahko močno vpliva na izpovedovanje in izražanje vere ter življenje po njej. S svojo napačno odločitvijo se nisva hotela zavestno odločiti za nekaj, za kar sva vedela, da naju bo “žrlo”.
  7. Zavedala sva se, da bova morala ob vsakem spolnem odnosu sprejeti tudi dejstvo, da sprejmeva morebitno življenje. To dejstvo naju je najbolj obremenjevalo. Kaj če kljub vsemu ponovno zanosim? Kaj če se ne bo izšlo? Kaj če bi bilo ogroženo moje ali otrokovo življenje? In ob tem vprašanju sva dobila jasen odgovor: Veliko dejstev sva pretehtala in se razumno odločila za oziroma proti. Del odločitve pa morava preprosto položiti v Božje roke in zaupati. In mir, ki sva ga ob tem spoznanju doživela, je nadgradil mir ob besedah: »Vaša maternica je, kot bi jo rezali prvič.«

Opomba: podatke o avtorici hranimo v uredništvu

Foto: singaporemotherhood.com