»Starši s tradicionalnim modelom vzgajanja otrokom nismo več kos«

Thumbnail

Seminar sočutnega starševstva v organizaciji Zavoda iskreni.net, ki sta ga vodila zakonca Vovk in Grilc skupaj s p.dr. Gostečnikom, je znova navdušil, navdihnil in predvsem obogatil udeležence.

Na vikendu, ki je potekal od 25. do 27. novembra 2016 v Svetem Duhu pri Škofji Loki, se je zbralo 39 udeležencev. Nekateri so bili v paru, nekateri pa so prišli sami.

Med njimi smo dva para zakoncev (vsak ima štiri otrok) prosili, da z nami podelijo nekaj svojih vtisov in spoznanj s seminarja. Ker je od seminarja minil že dober teden dni, smo jih lahko vprašali, ali so spoznanja s seminarja uspeli prenesti tudi v prakso.

»Dobila sva smernice za vzgojo, ki sva jih tako zelo potrebovala«

Polona in Borut sta starša štirih otrok, starih med 1 in 8 let. Takole sta na kratko strnila vtise.

Polona in Borut Šergon pravita, da sta v tednu po seminarju že uspešno prenesla teorijo v prakso.

Spoznala sva, da so okoli naju ljudje s podobnimi težavami in izzivi v vzgoji.

»Sprva naju je skrbelo, kako bova vso teorijo o sočutnem starševstvu prenesla v vsakdan, ampak morava reči, da se trudiva in vsak dan znova tudi doživljava sadove tega truda. Pri konfliktih z otroki skušava biti umirjena in razsodna. Ravno pred kratkim je najstarejša hčerka doživela pravi izbruh žalosti, ker ji je bratec razmetal stvari, ki jih je ravno dan prej skrbno pospravila in sortirala. Nisva se razburjala, kot bi se sicer, ampak sva do nje pristopila z znanjem s seminarja – torej sočutno in razumevajoče. Nepričakovano hitro se je pomirila in tudi prosila za pomoč, čeprav se je sprva zdelo, da noče najine navzočnosti.«

Na vprašanje, če je seminar torej izpolnil njuna pričakovanja, odgovarjata:

»Na seminar nisva šla s prevelikimi pričakovanji, ker v hitenju vsakdana o njem nisva utegnila niti razmišljati. Seveda je več kot izpolnil najina pričakovanja, dobila sva smernice za vzgojo, ki sva jih tako zelo potrebovala. Seminar je bil poučen in zabaven hkrati, ob medsebojnem podajanju izkušenj z ostalimi starši pa tudi čustveno nabit. Morda bi izpostavila, da zelo posrečeno izpade del seminarja, ko se mame in očetje pogovorijo ločeno, saj je ta del res zelo čustveno intenziven. Spoznala sva, da so okoli naju ljudje s podobnimi težavami in izzivi v vzgoji. Prav tako naju je zelo navdušil del, ki ga vodi pater Gostečnik, predvsem njegove igre vlog v živo.«

O tem, ali je seminar bolj namenjen staršem z majhnimi ali večjimi otroki, pa menita:

»Morda je bolj namenjen staršem z večjimi otroki. Seveda to še ne pomeni, da starši mlajših otrok tam nimajo kaj početi – lahko je namreč odlična in pravočasna priprava na poznejša obdobja odraščanja.

 

»Preizkušanje teorije še poteka, a se že kažejo nekateri znaki izboljšanja«

Zakonca iz Primorske, ki sta starša tudi že najstnikom, pa sta svoje vtise povzela v odgovorih na spodnja vprašanja. (Želela sta ostati anonimna.)

Kdaj sta se prvič seznanila s sočutno vzgojo in zakaj odločitev za seminar sočutnega starševstva?

O tem bereva že nekaj časa na iskreni.net, pa tudi v prilogi Naša družina. Za seminar sva se odločila, ker je vzgoja v današnjem času čedalje bolj zahtevna in so tudi otroci/najstniki vedno bolj zahtevni, starši pa s tradicionalnimi modeli vzgajanja temu nismo več kos.

Lahko na kratko povzameta vtise z vikenda?

Vikend je bil v marsičem koristen, ker sva izvedela veliko novih stvari, pa tudi malo odklopila sva in si spočila živce.

Potrebno je poskrbeti tudi za rane v sebi, da lahko umirjeno in pravilno pristopimo do otroka.

Sta dobila odgovor na kakšno konkretno vprašanje, s katerim se srečujeta?

Da, predvsem skozi pričevanja drugih parov o tem, da otroku redno posvetiš konkreten čas in se pogovarjaš samo z njim (očesni kontakt je tu zelo pomemben). Ali da ne ponavljaš neplodno navodil npr. za pospravljanje, ampak se skupaj z njim lotiš – začneš delo.

Je seminar izpolnil vajina pričakovanja?

Seminar je bil zelo zanimiv in tudi zabaven, zlasti uprizoritve patra Gostečnika s parom (reakcije otroci –  starši). V mnogočem nama je dal misliti, prepoznala sva se v brezplodnih vzorcih reagiranja. Seminar je pretežno izpolnil najina pričakovanja, morda bi predlagala kakšen odmor več.

Za vama je dober teden preizkušanja teorije v praksi vsakdana. Kako vama gre?

Po vrnitvi s seminarja so bili otroci bolj umirjeni, morda tudi zato, ker sva bila po dolgem času en vikend odsotna in sva se tudi midva vrnila bolj umirjena. Preizkušanje teorije še poteka, a se že kažejo nekateri znaki izboljšanja.

Sta na vikendu spoznala kaj novega o sebi in svojih otrocih?

Napačne vzgojne metode oz. reakcije so večinoma pogojene z ranami, ki jih sami nosimo v sebi iz otroštva. Potrebno je poskrbeti tudi za rane v sebi, da lahko umirjeno in pravilno pristopimo do otroka. Treba je mirno vztrajati pri reševanju problema.

Komu bi priporočila seminar? Bolj staršem z majhnimi otroci ali vsebine odgovarjajo tudi na potrebe staršev z večjimi otroci?

Priporočila bi ga vsem, zlasti pa staršem z majhnimi otroki, ker se lahko tako že zgodaj izognejo negativnim reakcijam. Za starše z večjimi otroki pa so koristni napotki, kako se soočiti z izzivalnimi najstniki.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja