Kako učinkovito zamotiti otroke med dolgo vožnjo?

Foto: Shutterstock

Sedimo v avtomobilu in se peljemo na počitnice. Pot je dolga. Nekaj časa gre dobro. Veselimo se, komaj čakamo. Potem pa se začne.

Naveličanost, utrujenost, ta mi gre na živce, oni mi teži, lačen sem, lulat mi je … Kako si krajšati čas, se zamotiti, da bomo lažje in brez hude krvi prišli na cilj?

Za kaj poskrbeti vnaprej?

Dokler so otroci majhni (no, tudi ko že malo zrastejo, da o možu niti ne govorimo), je nujno potrebno, da imamo ves čas pri roki vnaprej pripravljene majhne, lahke prigrizke in dovolj pijače. Pa seveda rezervna oblačila (pa pleničke, vlažilne robčke in WC papir bo tudi dobrodošel, če bo pri roki). To je za zadovoljevanje osnovnih telesnih potreb.

Par krogov teka med postankom lahko naredi potovanje spet zabavno.

Dobro je imeti na hitrem dosegu roke tudi otrokovo najljubšo igračo ali pa ga celo presenetiti z novo »najljubšo« potovalno mehko igračko. Morda si lahko nabavite vrečko skrivnosti. Vanjo sodijo živalske figurice, s katerimi se da igrati, uprizoriti kratko igrico ali se iti zabavne pogovore. V vrečki se lahko znajde kakšna nova družabna igra (karte, magnetne igre …). Zraven lahko imate pesmarico (kdaj ste z otroki nazadnje peli slovenske ljudske pesmi?), CD s priljubljenimi ali še nepoznanimi otroškimi pesmicami in popevkami, pravljicami …

Sama nisem pristaš tega, da otrokom potisneš v roke tablico ali telefon, vendar se vi seveda lahko odločite povsem po svoje. Naj vas pa posvarim, da znajo biti otroci po elektronskih igrah še bolj utrujeni in sitni, pa še slabo jim lahko postane. (Kaj potrebujete, če se to zgodi, veste, kajne?)

Varnost in udobje

Ko prtljago nalagate v avto, poskrbite, da bodo otroci imeli dovolj prostora, da jih ne boste povsem založili s potovalkami in vrečami. Pri roki imejte tudi mehko odejo, če bi jih zeblo, in blazinico, s katero bodo čimbolj udobno podložili glavo. Če vozite po soncu, morate poskrbeti za senčenje in za dotok svežega zraka. Pa ne pozabite na tetra pleničko, s katero boste otroku podložili glavo ali obrisali potno čelo.

Ko se boste ustavljali, in to naj bo dovolj pogosto, storite to na prostoru, kjer se bodo otroci lahko varno več kot samo pretegnili. Par krogov teka lahko naredi potovanje spet zabavno.

Med potjo

Seveda je najpomembnejše tisto, kar se boste med seboj na poti pogovarjali. Lahko otrokom pripovedujete pravljice ali pa zgodbe iz svoje mladosti, spomine na dogodivščine in lumparije, ki ste jih počeli. Ali pa recimo zgodbo začetkov ljubezni med vama z možem. Jamčim vam, da bo to zanimalo čisto vse otroke, če so pa že malo večji, pa sploh. Majhnim otrokom lahko naredite prstne lutke ali pa npr. plenico preprosto zvežete skupaj v zajčka in zgodbe pripoveduje on.

Ko zmanjka idej in gre vzdušje navzdol, pri nas vedno pomaga – molitev rožnega venca.

Vedno so zanimive tudi igrice ugibanja živali ali vsem znanih oseb. (Eden si zamisli žival ali osebo, drugi pa morajo ugotoviti, za katero žival/osebo gre in to samo z vprašanji, na katere sta možna samo odgovora »ja« ali »ne«.)

Lahko štejete zelene avtomobile ali stavite, da bo v naslednjih 3 minutah mimo vas šlo določeno število kamionov. Tisti, ki je najbližje pravemu številu, ima čast, da zapoje/posluša njemu najljubšo pesem, dobi slano prestico, bombon (a pazite, preveč sladkorja lahko v otrocih sprosti neizmerno energijo, ki jo je v avtu težko »pokuriti«), novo majhno figurico.

Seveda pa so na voljo še mnoge besedne igre. Prepričana sem, da jih vsi poznate kar nekaj.

Ko vse odpove

Ko zmanjka idej, ko gre vzdušje navzdol in ko vsi v avtu samo še grdo gledajo, pri nas vedno pomaga ena in edina prava prva pomoč. Molitev rožnega venca. Iz izkušenj prišepnem, da deluje tudi, ko sva skregana midva z možem (v čisto drugih okoliščinah). Nekaj časa boste morda molili naprej in odgovarjali sami sebi, slej ko prej pa se bo zborček glasov povečal. Mirno, ritmično izgovarjanje znanega besedila ustvari mirno vzdušje. Kri se sčasoma ohladi, ritem pa morda celo koga uspava. Na novo se vzpostavi ravnovesje. Kot nekakšen »reset«. In, ja, Bog ima spet mesto med nami.

Morda ne bi kazalo pozabiti, da to ni le ideja za na konec, ampak predvsem za začetek potovanja. In za mnogo trenutkov vmes.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja