Se nošen otrok lahko gibalno razvija?

Thumbnail

Ali otrok, ki se nosi tesno prižet k telesu starša, sploh lahko gibalno napreduje? In kako dojenčkom omogočiti sproščen in primeren gibalni razvoj?

“Ubogi revež, saj se sploh ne more premikati!” se včasih glasijo komentarji ljudi, ki opazujejo mamico ali očeta, ki ima otroka v nosilki (trak, sling, mehka nosilka …) prižetega k telesu. Iz tega pogosto sledi negotovost in dvom staršev, ali z nošenjem morda res škodijo otrokovemu gibalnemu in vsesplošnemu razvoju.

Le redkokdo pa pomisli, da otrok v nosilki pravzaprav niti slučajno ne miruje, ampak je skupaj s staršem nenehno v gibanju – njegov organ za ravnotežje je neprestano stimuliran – in to v vse smeri. Tesno objet se tudi dobro zaveda (meja) lastnega telesa.             

Nošenje spodbuja razvoj!

Za tako zaskrbljene starše so besede dr. Ernsta J. Kipharda, strokovnjak na področju psihomotoričnega razvoja s frankfurtske univerze, več kot pomirjujoče in spodbudne: »Dojenčki, ki jih starši prenašajo naokrog v nosilkah, bodisi na boku, trebuhu ali na maminemu hrbtu, se razvijajo bolje od tistih, ki večino časa preživijo v otroški posteljici. To se nanaša na njihov motorični, kognitivni in čustveni razvoj. Starši v splošnem otroke zibljejo samo, kadar jih želijo pomiriti ali potolažiti. Priznani pediatri in ortopedi pa priporočajo nosilke iz naslednjih razlogov: otrok na ta način vidi veliko svoje okolice, kar pomeni več spodbud za njegove možgane. Materino gibanje stimulira vse kožne receptorje, pa tudi organe za gibanje in ravnotežje. Vsakič, ko se težišče prestavi, so stimulirani tako živčni kot mišični refleksi. Intenzivni očesni in telesni stik z materjo in očetom (tudi ti bi morali nositi svoje dojenčke!) vzbuja občutek varnosti in dobrobiti, ta občutek pa ima neizmeren psihosocialni pomen za otroka. V kakovostnih nosilkah so otrokove noge razširjene v anatomsko idealen položaj, ko otrok recimo sedi na boku odraslega. To preprečuje postopen izpah kolkov. «

Starši so pogosto tudi zaskrbljeni, da bi lahko nošenje škodilo zdravemu razvoju otrokove hrbtenice. Ena največjih strokovnjakinj s tega področja, dr. Evelin Kirkilionis, pa je v longitudinalni študiji 192 nošenih otrok ugotovila, da ni nikakršne povezave med nošenjem (tudi dolgotrajnim, npr. 6 ur dnevno) dojenčkov v pokončnem položaju in okvarami hrbtenice, ki bi se pokazale kasneje v razvoju. Pomembno je le, da je otrokova hrbtenica pri nošenju dovolj podprta in naravno zaokrožena (v obliki C), da ima majhen otrok primerno podprto glavico in da so noge v položaju “žabice” – razširjene in pokrčene navzgor. 

Otrok vse spoznava preko telesa

Dr. Kirkilionis opozarja tudi na to, kako velik pomen ima vse, kar se dogaja z otrokovim telesom, na njegov vsesplošni razvoj, saj v najzgodnejši dobi vse okrog sebe zaznava in sprejema preko telesa: »Otroci se veliko stvari učijo s pomočjo gibalnega zaznavanja, ne samo tega, kako deluje njihovo telo, ampak iz obvladovanja telesa izvira tudi njihovo zaupanje vase in v lastne kompetence. Občutek za lastno telo je močno povezan z otrokovo samozavestjo.« Pomembna pa je tudi povezava med otrokovim telesom in možgani, ki so stalno v nekakšni povezavi, izmenjavi in soodvisnosti. Nošenje spodbuja otrokov senzomotorični razvoj.