Rojena z 270 grami bo kmalu doma

Thumbnail

Melinda Star Gudio je ob rojstvu tehtala pičlih 270 gramov in zdravnik, ki ji je pri 24 tednih pomagal na svet, jo je lahko držal v dlani.

Večina tako nedonošenih otrok ne preživi, Melinda pa se bo po 16 tednih intenzivne nege v bolnišnici verjetno še pred novim letom lahko odpravila domov. Prejšnji četrtek, na dan, ko bi se morala roditi, je tehtala 1800 gramov. To je tretji najmanjši nedonošeni preživeli otrok na svetu.

Melinda se je rodila v Kaliforniji 22-letni mami Haydee Ibarri, ki je med nosečnostjo trpela zaradi visokega krvnega tlaka in težav s posteljico, zaradi katerih se deklica ni mogla več razvijati. V 6. mesecu nosečnosti je bil nujen carski rez. Čeprav so zdravniki pričakovali, da bo otrok tehtal manj kot pol kilograma, jih je vseeno presenetilo, kako majhna je deklica.  

»Prvih nekaj tednov je bila neprestano na robu preživetja. Pravzaprav ni nihče od nas verjel, da ji bo uspelo,« pravi dr. Rangasamy Ramanathan, ki skrbi za nedonošenčke. Tudi če bi deklica preživela, so zdravniki opozarjali starša, lahko utrpi težke posledice, kot so zaostanek v razvoju, slepota, gluhota ali cerebralna paraliza. Ibarra, ki je pred tem že doživela spontani splav, pa je vztrajala: »Tudi to bova sprejela. Prosim, naredite vse, kar je v vaši moči!«

Ibarra je skoraj vsak dan in večinoma tudi ponoči od avgusta dalje sedela ob dekličinem inkubatorju. Melinda je bila priključena na napravo, ki ji je pomagala pri dihanju, hranili pa so jo preko cevke. Njena koža je bila na otip kot plastična folija, ker je bila tako tanka, se spominja mama. Mesec dni po rojstvu je potrebovala poseg zaradi očesne nepravilnosti, ki je pogosta pri nedonošenčkih, prejšnji mesec pa je preživela operacijo, pri kateri so ji zaprli arterijo, ki se sicer sama zapre po rojstvu. Šele po tej operaciji je mama deklico prvič dobila v roke, pred tem pa se je je lahko dotikala samo skozi odprtine v inkubatorju.

Ramanathan pravi, da je še prezgodaj za napovedi, kako se bo deklica razvijala naprej, a ker ni utrpela kakih možganskih krvavitev, upa na najboljše.

Od leta 1936 je po vsem svetu zabeleženih 126 primerov otrok, ki so se rodili z manj kot 450 grami. Večina od teh je deklic, saj njihova pljuča in vitalni organi hitreje dozorijo, kar jim daje večje možnosti za preživetje. Številni mnogo prezgodaj rojeni otroci imajo zdravstvene ali učne težave, obstaja pa tudi nekaj zelo srečnih zgodb. Najmanjši preživeli nedonošenček, ki je imel ob rojstvu 260 gramov, je danes zdrav sedemletnik, deklica, ki se je rodila z 280 grami, pa je uspešna 22-letna študentka psihologije.       

Vir: AP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja