Razstave jaslic 2021: Kje vse si jih lahko ogledate?

Jasličarstvo, ki je od letos del slovenske nesnovne kulturne dediščine, ima v Sloveniji dolgo tradicijo. Slovenci jaslice postavljamo že vse tja od 17. stoletja, množično pa od konca prejšnjega stoletja. Jaslice niso postavljene le po domovih in cerkvah, ampak marsikje tudi razstavljene. Zbrali smo letošnje lokacije razstav jaslic, ki si jih je mogoče ogledati v najrazličnejših velikostih izdelane iz različnih materialov.

Razstava jaslic v Centru DUO Veržej je na ogled: od 10. 12. 2021 do 2. 2. 2022; ob delavnikih od 9.00 do 15.00 in ob sobotah od 9.00 do 12.00. Od 26. do 31. 12. 2021 je na ogled vsak dan od 9.00 do 15.00, na božični dan si razstave ne bo mogoče ogledati.

Razstave jaslic bodo tudi letos v Božičnem Vojniku, kjer jih boste našli pred domovi ljudi. Božični Vojnik se odpre v petek, 17. 12., v sklopu programa bodo tam potekali tudi številni koncerti.

Jaslice si lahko ogledate tudi na Brezjah v tamjajšnjem Muzeju jaslic, kjer je razstavljenih preko 500 z vsega sveta. Muzej je odprt ob sobotah in nedeljah med 9.00 in 16.00, med tednom pa po predhodni najavi v Romarskem uradu Brezje.

V Tržiču si je mogoče ogledati Tekčeve jaslice. Gre za jaslice iz lipovega lesa, ki nastajajo že skoraj stoletje in imajo preko 100 figuric.

Ena številčno največjih razstav jaslic v Sloveniji – lani je bilo razstavljenih okoli 350 različnih jaslic – bo tudi leto v Gradežu pri Turjaku. Jaslice bodo razstavljene od 18. 12. 2021 do 2. 1. 2022: Uradno odprtje bo 19. 12. ob 17.30 z vodenim ogledom, kratkim božičnim koncertom in domačo tržnico. Jaslice domačih in tujih izdelovalcev so razstavljene po hišah, kapelicah, kleteh, kaščah in na prostem. Vodeni ogledi potekajo vsako nedeljo, po možnosti tudi s prikazom izdelovanja jaslic in tržnico. Za skupine so ogledi med tednom od 16. do 19. ure, v soboto in nedeljo od 13. do 19. ure.

V galeriji družina si je mogoče ogledati jaslice različnih slovenskih ustvarjalk; Anke Trpin, Sabine Šegula, Ane Korenc, Metke Prezelj, Majde Kržič in Nike Mravlja. Na razstavi so jaslice iz lesa, gline, kamna, umetne mase in čipke. Jaslice bodo na ogled do 6. januarja 2022.

Tradicionalno razstavo jaslice si je od včeraj mogoče ogledati tudi v parku Velenjskega gradu.  

Razstava jaslic, ki jo je postavila družina Rože, ki ima v lasti 95 jaslic, je na ogled tudi v kapeli Marije Pomočnice v bližini cerkve sv. Mihaela v Lokvi.

V Jaršah pri Domžalah so 9. razstavo slovenskih jaslic lahko ogledat v Kulturnem domu Groblje. Odprtje razstave bo 26. decembra 2021 ob 15. uri, nato pa bo razstava odprta vsak dan od 27. decembra 2021 do 5. januarja 2022 med 10. in 12. uro ter od 15. do 18. ure.

V Vipavskem križu so jaslice razstavljene tako na prostem, kot v Grajski kleti in v Domu krajanov. Slednje so na ogled med tednom od 15. do 18. ure, ob petkih do 20. ure, ob sobotah od 10. do 21. ure, ob nedeljah od 10. do 18. ure.

Razstavo jaslic si je mogoče ogledati tudi v 22. Božični vas v Banovcih. Vaščani tam jaslice postavijo na balkone, pred hiše, na strehe, vretove … 

Najbolj znane žive jaslice pri nas so tudi letos v Postojnski jami, kjer bodo od 25. do 30. decembra na ogled večkrat dnevno.

Veste za še kakšno razstavo jaslic ali predstavo živih jaslic? Dopišite jo v komentar, da bodo zanjo izvedeli tudi drugi 🙂


Preberi še:


Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

  1. Vabimo vas na tradicionalno postavitev Gasparijevih slovenskih narodnih jaslic v naravni velikosti, od 11. 12. 2021 do 9. 1. 2022 v Selščku nad Cerknico – rojstnem kraju slikarja Maksima Gasparija. Postavitev je v naravi na prostem za cerkvijo. Ogled vsak dan med 17. in 20. uro, vstop prost. Organizator: TD Menišija, Begunje pri Cerknici. Možni so strokovno vodeni ogledi, predhodna najava na 031 204 460 (Robert Kužnik).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja