Kreativne ideje za sceno v jaslicah

naslovna

V naši družini postavimo v sceno jaslic vsako leto iste figurice. Tiste plastične, ki se ne uničijo, niti če pridejo obiski z malčki. In ker pridejo na vrsto samo enkrat na leto, nimamo nobene potrebe, da bi jih na novo izdelovali, čeprav se na internetu najdejo tako zanimive ideje, da človeka kar zamika.

Kar pa si želim (govorim v ednini, ker se mož zadovolji z enakimi jaslicami :)) je to, da bi letos malo spremenili sceno

Ste že pomislili, da bi izdelali puščavske jaslice in bi namesto mahu uporabili žaganje?

Ali pa tematske – recimo slovenske ali betlehemske (kjer ni bilo vse zeleno, kot to počnemo z mahom :))? Pred leti so v naši župniji izdelali prekrasne jaslice, v katere so a gričke postavili makete vseh podružničnih cerkvic.

V nadaljevanju sem za vas izbrskala številne ideje, kako popestriti sceno jaslic, pa čeprav vemo, da s sceno ne smemo zasenčiti bistvenega dogodka iz hlevčka.

Današnji članek je tudi prvi izziv družinam, ki sodelujete v adventni akciji. Poleg tega da boste od danes naprej vsakodnevno brali zgodbo o Pedru Opeki, barvali pobarvanke, molili in se pogovarjali, boste 2x v tednu prejeli večjo spodbudo za skupno delo: v nedeljo izziv, ki ga opravite čez teden, in v četrtek izziv, ki ga opravite čez vikend. Današnjega izziva pa sploh ni treba končati čez en teden, temveč lahko traja celo leto!

Navodila za večino idej so zbrana poleg zgodbe: 1. dan: Tutzu in Najvo.

Prijave v adventno akcijo so še vedno mogoče TUKAJ.

MOST:

Most lahko izdelate iz kamnov …

… iz opeke, ki jo naredite iz das mase ali gline in ga “sezidate” (otroci bodo prav radi pomagali delati opeke) … 

… ali pa iz lesa;
mojstri bodo zmogli kaj bolj zapletenega, takle mostiček pa bodo še posebej fantje prav radi izdelali.

MINI DREVESA:

Iz vejic kleka:

Iz ostankov sisalove vrvi:

In malo bolj zapleteno: iz žice, mase za oblikovanje in volne za filcanje:

OGENJ

Tak, ki ne gori, a se zdi, da je čisto pravi, še posebej, če mu iz sive volne za filcanje dodate še dim!

GORE

Tele na sliki so izdelane iz stiroporja (več plasti izoblikovanih z vročo žico).

Lahko pa jih izoblikujete iz papirja, nato pa v mešanico vode in lepila namočite kakšna stara (bolj tanka) oblačila in jih poveznete čez papir. Dodelate obliko in čez dva dni, ko je oblika suha in trdna, primerno pobarvate. 

SLAPOVI IN VODA

Kombinacija silikona in epoksi smole je zadetek v polno!
Ko so enkrat materiali suhi, ni več strahu pred polivanjem in umazanijo.

Žal nisem našla fotografije, a nekoč sem v enih izmed jaslic videla, da so za jezero uporabili ogledalo. Izgledalo je imenitno!

Poskusite letos stvar narediti drugače kot ponavadi: namesto da hitite z jaslicami 24. decembra, jih začnite postavljati že zdaj, le Marija, Jožef in Jezušček naj pridejo v hlevček šele na božični večer. In takrat dodajte še (pravo) lučko v hlevčku.

PS: Če imate tudi vi kakšno imenitno idejo, jo v komentarju podelite z nami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja