Prosta igra zunaj je zlata vredna

Thumbnail

Dandanes se veliko staršev na vse načine trudi, da bi v največji možni meri razvili otrokove potenciale. V ta namen obiskujejo mnoge raznovrstne aktivnosti. Morda celo po več na dan. A ob tem velikokrat zmanjka časa za prosto igro in čas zunaj.

Ko kamni postanejo sladoled, palice kače …

Vendar pa so strokovnjaki složni – prosta igra zunaj otroku koristi bolj kot katerakoli načrtovana aktivnost. Mnogi otroci nimajo priložnosti plezati po drevesih, preskakovati luž, se valiti po griču, hoditi bosi po mehki travi … Pogosto jim to preprečijo prav starši. Saj veste – potem so umazani, strgani in morda staknejo še kakšnega klopa! Pediatri pa neprenehoma opozarjajo, kako pomembno je vse to za njihov kognitivni razvoj. Avstralsko združenje za zdravje je staršem pripravilo smernice za dober fizični razvoj otroka. Otroci stari od 0 do 5 let naj bi zunaj prebili 3 ure na dan, medtem ko otroci, stari od 5 do 10 let, za dober razvoj potrebujejo vsaj uro gibanja zunaj.

Moj pa hodi na treninge vsak dan, boste rekli. In mlajši otroci so ves čas v gibanju … Vse lepo in prav. Pa vendar, tisto, kar ima resnično dodano vrednost, je prosta igra. Nenačrtovana s strani staršev, na prvi videz dolgočasna in nezanimiva. Starši mnogo prehitro popustimo, ko otrok z veliki očmi pojamra, da nima kaj početi. Zunaj je bedno, prav ničesar ni, kaj bi me zanimalo …, je pogosta pripomba mnogih otrok. A tu je naloga starša ključna – otroku mora dati priložnost za dolgčas!

Sliši se kot nesmisel. A prav dolgčas mu bo omogočil, da bo vsa narava postala njegovo orodje. Kamni sladoled, palice kače, drevesa hišice, grmovja skrita skrivališča … Otroka domišljija je neverjetna. Vendar pa ne more delovati, če je ne spodbujamo.

Prosta igra je odlična naložba v otroka

Veliko bogastvo omogočimo otroku s prosto igro zunaj – prosta igra omogoča, da otroci začnejo razmišljati preko standardnih okvirov, po svoje. Če jim nihče ne narekuje, kako naj se igrajo, sami ustvarijo svoja pravila, svoj svet, svoj potek dogodkov. To je odlična priprava na kasnejše življenje. Strokovnjaki poudarjajo, da otroci, ki imajo možnost proste igre vsak dan, v šoli  razmišljajo bolj plodovito ter znajo bolje odgovarjati na esejska vprašanja.

Mnogi starši svojim otrokom proste igre zunaj ne omogočijo zaradi objektivnih razlogov – na ulici ni otrok, bojijo se, da bi se otroci poškodovali ali pa da bi kakšen neznanec otroku storil kaj žalega. Pomisleki so seveda upravičeni, a vendar se da storiti marsikaj, da vse to preprečimo.

Pojdimo z otroki ven in, ob tem ko se otroci igrajo, sami delajmo svoja opravila – obdelujmo vrt, berimo knjigo, preprosto opazujmo naravo. Bodimo nekje v bližini, a vseeno toliko stran, da se otroci igrajo sami.

Otroci v prosti igri kmalu spoznajo svoje močne plati in svoje šibke točke. Pogosto se zgodi, da na koncu ne dosežejo svojega. A vendar je tudi to šola za življenje.

Pomislimo, ali lahko otrok zjutraj do šole odide peš ali s kolesom. To je odlična priprava na dan, možgani prejmejo kisik, telo pa zagon za cel dan.

Prosta igra spodbuja različne veščine

Ko jim omogočimo prosto igro zunaj, jim pomagamo pridobiti mnoge veščine; otroci v prosti igri kmalu spoznajo svoje močne plati in svoje šibke točke. Pokaže se, kdo dobro organizira in kdo zna pomiriti. Kdo se rad prepira in kdo rad vodi … Ob tem krepijo svoj značaj in tudi voljo. Pogosto pride do situacije, ko morajo uporabiti svoje govorne sposobnosti, in pogosto se zgodi, da na koncu ne dosežejo svojega. A vendar je tudi to šola za življenje.

Ste vedeli, da prosta igra zmanjša tudi stres? Otroci se zunaj sprostijo, si pustijo biti to, kar so, in odkrivati svet okoli sebe. Narava jih pomirja. Odprt prostor jim daje občutek svobode. Sonce jih napolni z vitaminom D, ki je nujno potreben za zdrav razvoj kosti in zmanjšuje možnost okvar srca. Krepi se jim imunski sistem, saj so otroci, ki več časa preživijo na prostem, bolj zdravi.

Pa še ekstra bonus: kljub morebitnemu začetnemu nerganju, otroci prosto igro naravnost obožujejo. Kar verjemite, da boste po celem popoldnevu zunaj, ko bodo odhajali notri, slišali besede: »A že, saj smo se komaj začeli igrati.«

Viri: huffingtonpost.com, thestir.cafemom.com, childrensprograms.ymca.org.au, care.com

Foto: static2.stuff.co.nz, cdn.images.express.co.uk