Prijateljstva naših otrok

Foto: Shutterstock

Poletje je čas, ko se vsi skupaj nekoliko bolj posvetimo stvarem, ki polnijo našo dušo, ko se več družimo, ko tkemo nova in vzdržujemo stara prijateljstva. In prijatelji so dragocene osebe.

Zgled

Poleg naravnega zakona, da ljudje nismo bitja samote in da imamo močno potrebo pa razumevanju sorodne duše, je tudi tukaj pomemben zgled. Če otroci vidijo, da so staršem prijatelji pomembni, da jih iščejo in se trudijo za vzdrževanje stika z njimi, bodo tudi sami ponotranjili potrebo po iskrenem in spoštljivem ravnanju z vezjo prijateljstva.

BFF (Najboljša prijateljica za vedno)

Začne se že v vrtcu. Otroci začutijo, da se z nekom lažje igrajo, bolje razumejo, do so si bolj simpatični, da se na nek način privlačijo. Otrok ne zanima, zakaj in kako, pomembno jim je, da se imajo lepo in da se čutijo sprejete. In po drugi strani za otroke (in njihove starše) ni hujšega kot občutek, da nisi sprejet. Verjetno vsi vsaj malo poznamo ta občutek.

Če otroci vidijo, da so staršem prijatelji pomembni, bodo tudi sami ponotranjili potrebo po iskrenem in spoštljivem ravnanju z vezjo prijateljstva.

Fantje so na tem področju malo drugačni, deklice pa so precej nagnjene k iskanju in ustanavljanju prijateljstev za vedno. Samo kaj ko se ta prijateljstva pogosto sklepajo in razdirajo v enem samem dnevu. Oh, koliko najboljših prijateljic sem imela sama v časih moje osnovne šole …

Vedno so mi bile izredno pomembne informacije o tem, s kom se najini otroci družijo, komu zaupajo, s kom delijo skrite kotičke svojih src. Priznam, za te informacije sem uporabila tudi nekatere ne najbolj častne detektivske sposobnosti svoje materinske duše. Ampak ob tem pravzaprav ne čutim čisto nobene slabe vesti.

Resnični najboljši prijatelj

Sčasoma pride tudi do tega. Nekateri imajo prijatelja še iz vrtčevskih časov, drugi ga najdejo v šoli, tretji čisto drugje. Nekateri ga žal ne najdejo in ne najdejo in morajo biti na koncu zadovoljni z raznimi nadomestki.

Starši smo pri tem najbolj resničen in neposreden zgled. Smo iskreni ali svoje prijatelje kdaj za vogalom opravljamo? Smo pripravljeni vstati opolnoči in iti na pomoč prijatelju? Mu stojimo ob strani, ko nas potrebuje?

Vedno sem čutila posebno hvaležnost prijateljem svojih otrok. Vem, da so nama z možem v marsičem pomagali pri oblikovanju mladih oseb, v katere se najini otroci razvijajo. In zato mi tudi slučajno ni vseeno, s kom se kateri od najinih otrok najraje druži. Ni vseeno, katere vrednote deli z njim.

Tukaj sicer ni nikakršnega zagotovila, ampak počasi razumem svoje starše, ko so za moje prijatelje preverjali »izvor«. Takrat mi je šlo na živce, danes razumem. In sem hvaležna.

Počasi razumem svoje starše, ko so za moje prijatelje preverjali »izvor«.

Odprimo svoj dom

Vedno sem vesela, ko otroci pripeljejo domov svojo družbo. Ja, po navadi mi oplenijo hladilnik in razdenejo kuhinjo (ki jo vedno pogosteje tudi vzorno pospravijo). Ampak njihov smeh, drobci pogovorov, ki jih slišim, način, kako delajo eden z drugim, kako se šalijo, kako sodelujejo, kako skrbijo drug za drugega …, mi pove ogromno o njih. Verjetno še sami ne vedo, kako zelo so zgovorni; zadaj za besedami. In vedno bolj varna se počutim, ko svoje otroke prepuščam v njihovo družbo.

Več kot prijatelji

Ja, otročički odraščajo in slej ko prej se v njihovih srcih začnejo oglašati želje in hrepenenje po nekom bližnjem in še bližjem. Zdi se mi zanimivo, kako mame čutimo svoje otroke. Vedno sem začutila, da se je v življenju najinih otrok začel pojavljati nekdo poseben. Ne znam pokazati s prstom na nekaj, ampak otrok postane drugačen.

Neizmerno potrebno je, da otrokom nikoli ne nehamo razlagati, da je odločitev v zvezi s tem najpomembnejša odločitev in korak, ki ga bodo naredili v življenju.

Molitev staršev

Ne vem, če je kakšno področje v otrokovem življenju, za katerega bi morali starši toliko moliti, kot je področje njegovih osebnih odnosov. Če bo otrok našel dopolnjujočo in ljubečo dušo, s katerim bo osnoval družino, če bo s svojim možem ali ženo lahko delil svoje najglobje srčne dragocenosti, mu ne bo manjkalo ničesar. Če bo imel še kakšnega tesnega osebnega, zakonskega ali družinskega prijatelja, bo življenje lažje in lepše.

Ko in če pa se bo na seznamu prijateljev na prvem mestu svetilo ime Jezus, ste lahko pomirjeni. Naredili ste vse, kar ste kot starši zmogli. Preostane vam samo molitev, da seznam ostane in da imena na seznamu ostanejo v pravilne vrstnem redu. Bog daj, da bi čim več otrok tega sveta imelo podoben seznam.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja