Preproste rešitve vsakdanjih težav

Thumbnail

Tako se glasi naslov zajetne knjige, ki je v knjižnici pritegnila mojo pozornost. Zakaj? Preprosto zato, ker mi je pri srcu domiselna uporaba tistih stvari, ki jih že imam pri roki.

Priročnik s podnaslovom Koristna uporaba preprostih stvari od bananinega olupka do zobotrebca spodbuja k domiselni uporabi vsakdanjih stvari. Razkriva namreč več kot 1700 nasvetov o tem, kako opraviti vsakodnevna gospodinjska opravila hitreje, preprosteje in ceneje z uporabo sredstev, ki jih že imamo doma. Ekipa raziskovalcev in novinarjev jih je zbrala na terenu. 

V prvem poglavju so opisane bližnjice pri kuhanji in postrežbi. Ste vedeli, da sol nevtralizira sladkor, da lahko omako razmastite s ščepcem jedilne sode, da je nadomestilo za maslo lahko mešanica jabolčnega soka in pinjenca, da so z medom domače sladice sočnejše in ostanejo dlje sveže …? Vas zanima, kako zgostiti juho, nadomestiti drobtine, kislo smetano ali limone?  

Sledi poglavje o tem, kako vzdrževati čistočo in red v kuhinji. Ste kdaj pomislili, da lahko otroške umetnije, narisane s svinčnikom, s kuhinjskih sten odstranite z rženim kruhom? Poznate lovilnike kuhinjskih vonjav? Bi se radi znebili nepovabljenih žuželk, spoznali preproste načine čiščenja hladilnika, loncev, porcelana, steklenine in bakrene posode …?

V naslednjem poglavju najdemo nasvete za lažje čiščenje tal in sten, kopalnice in stranišča, za odstranjevanje madežev, pranje in sušenje perila, za nego posebnih predmetov, vzdrževanje oken in preprog, polepšanje pohištva …

V četrtem poglavju so zbrane ideje o tem, kako spraviti stanovanje v red z uporabo stvari, ki jih že imate doma npr. s kartonastimi škatlami od jajc, vina, čevljev, z modelom za ledene kocke, s kartonastimi tulci, plastičnimi posodami, čarobnimi magneti … in celo najlonskimi nogavicami.

Peto poglavje bo vir navdiha ta tiste, ki bi radi polepšali videz prostora brez dodatnih stroškov. Tako lahko že z vrvjo za perilo in nekaj ščipalkami bivalni prostor spremenite v fotogalerijo, s svečo postarate pohištvo,  izdolbeno bučo spremenite v vazo za jesensko cvetje, ustvarite dišeča okenska korita tako, da jih napolnite z dišečimi vejicami in storži bora, jelke ter cedre.

Šesto poglavje osvetljuje že pozabljena naravna domača zdravila: olje, kis, čebula, česen, melisa, ognjič, ingver … Potem je poglavje s predlogi za lepši in bolj urejen videz. Tu so predstavljeni naravni načini odstranjevanja odmrlih celic, nasveti za ličenje, nego oči, las, za shranjevanje oblačil … Gube si na primer lahko zgladimo z obrazno masko, ki vsebuje med.

Osmo poglavje spodbuja starše, da sami pripravijo igrače za otroke iz tega, kar že imajo doma. Tu najdemo recept za penečo kopel iz navadnega šampona, soli in barve za živila. Otroci lahko sami pripravijo slano testo, tako da zmešajo 180 g soli, 150 g moke in 180 ml vode. Iz testa pa potem lahko z modelčki oblikujejo figurice, novoletne okraske …Tudi tulci od papirnatih brisač, prozorne in aluminijaste folije so še uporabni npr. za izdelavo preproste flavte, za trdnjave v peskovniku …

Deveto poglavje je polno zamisli za domače ljubljenčke, deseto pa za popotnike, enajsto za ljubitelje vrta, dvanajsto pa za nego prevoznega sredstva. Zadnje  poglavje pa je za domače mojstre, ki lahko utišajo škripajoče tečaje tudi s kremo za britje.

Če želite prihraniti, dobiti nove ideje za bolj domiselno uporabo stvari, ki ne služijo več svojemu namenu, odprite knjigo Preproste rešitve vsakdanjih težav.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja