Maria Montessori: Srkajoči um

Thumbnail

»Nič ni bolj škodljivega kot jemanje poguma otroku v obdobju, ko se še samoizgrajuje,« trdi Marija Montessori v Srkajočem umu. Na nas odraslih pa je, da otroka pri njegovem razvoju ne oviramo.

Nič ni bolj škodljivega kot jemanje poguma otroku v obdobju, ko se še samoizgrajuje.

»V pričujočem delu dr. Montessori ne samo osvetljuje svoja prodorna odkritja, ki temeljijo na pozornem opazovanju in pravični presoji, in druge pojave najzgodnejšega, a obenem najodločilnejšega obdobja človeškega življenja, ampak tudi kaže odgovornost odraslih do otroka,« lahko preberemo v uvodu k prvi italijanski izdaji Srkajočega uma. Delo, v katerem avtorica razkriva osupljiva spoznanja,  je izšlo leta 1952. Takrat je bila Maria Montessori predlagana za Nobelovo nagrado za mir.

Pa se skupaj sprehodimo po nekaterih odkritjih Marie Montessori o otrocih do šestega leta, ki jih je zapisala v knjigi Srkajoči um.

»Psihologi so večkrat potrdili, da bi odrasli s svojimi sposobnostmi v primerjavi z otrokovimi potrebovali šestdeset let trdega dela, da bi naredili tisto, kar otrok doseže v prvih treh letih,« lahko preberemo. Osupljivo, kajne? Mar ni res nenavadno, da se dojenček, ki sprva samo leži, joka in opazuje, kar naenkrat prelevi v bitje, ki teka sem in tja in odkrito govori o vsem, kar vidi, sliši, doživlja? Nobenega drugega jezika ne bo obvladal do take stopnje in nobeno okolje mu nebo tako domače, kot tisto, v katerem bo preživel otroška leta. Kako to? 

Maria Montessori je prepričana, da sta osebno izkustvo in udejstvovanje edina dejavnika, ki spodbujata in omogočata razvoj. Odločno trdi: »Nič ni bolj škodljivega kot jemanje poguma otroku v obdobju, ko se še samoizgrajuje.« Na nas odraslih je, da otroka pri njegovem razvoju ne oviramo, ampak da pripravimo okolje, v katerem bo otrok lahko razvil vse tiste darove, ki jih je že ob rojstvu prinesel s seboj na ta svet. Otrok namreč srka vase vse, kar vidi, sliši, voha, tipa … Po naravi je zelo radoveden in rad uporablja svoje ustvarjalne sile. Brani se nepotrebne pomoči. »V otroku deluje stvarnik, ki je veličastnejši od učitelja, matere ali očeta, katerim pa vendarle ostaja na milost in nemilost,« je še zapisala avtorica.

Učitelj mora biti tih in pasiven, potrpežljivo čakati in se skoraj umakniti s prizorišča.

Zato je tudi vloga učitelja povsem drugačna kot smo navajeni. »Učitelj mora biti tih in pasiven, potrpežljivo čakati in se skoraj umakniti s prizorišča, zabrisati svojo osebnost in puščati veliko prostora, v katerem se lahko razmahne otrokov duh,« je odločna Maria Montessori. V montessori šolah učitelj ničesar ne sme delati na silo. Zanimivo se mi zdi tudi, da tu ni kazni, groženj in nagrad. Dejstvo je, da te preprosto niso potrebne. Otrokom je namreč delo, ki si ga sami izberejo in opravijo, samo po sebi nagrajujoče

Učitelj se tudi ne vmešava s popravljanjem napak, kajti vsi montessori materiali so zasnovani tako, da omogočajo samopreverjanje na osnovi vida in tipa. Otroci tako sami preko igre odkrivajo in popravljajo lastne napake. »Samo vaja in izkušnja lahko popravita nesposobnost. Da pridobimo določene spretnosti, je potrebno veliko vaje. Neubogljiv otrok se reda uči tako, da dela v družbi odraslih, ne pa s pridiganjem o njegovi nesposobnosti,« svetuje Maria Montessori.

Če ni koncentracije, so predmeti okoli otroka tisti, ki ga posedujejo, sicer pa jih poseduje otrok s svojo koncentracijo.

Prepričana je, da je predpogoj za otrokov razvoj koncentracija. Da pa otrok lahko osredotoči svojo pozornost, potrebuje otipljive stvari. Presenetilo me je njeno spoznanje, ko je zapisala: »Če ni koncentracije, so predmeti okoli otroka tisti, ki ga posedujejo, sicer pa jih poseduje otrok s svojo koncentracijo.« V tam namen je Maria Montessori na osnovi dolgoletnih izkušenj in opazovanja otrok izdelala posebne materiale. Zanimivo je, da imajo v montessori vrtcih samo po en primerek vsakega materiala. Tako se otroci učijo čakanja in potrpežljivosti ter tega, da spoštujejo delo drugega. S ponavljanem vaj se urijo v vztrajnosti.

»Štirideset let delovanja montessori šol na različnih koncih sveta potrjuje, da otroci v okolju, ki omogoča urejeno delovanje, razvijejo spontano disciplino,« ugotavlja Maria Montessori. Prišla je tudi do spoznanja, da so vedenjski odkloni pri otrocih sami izginili takoj, ko so ti otroci lahko delali in se osredotočili na tisto, kar jih je zares zanimalo.

Če bi radi zvedeli več o otroku in njegovih sposobnostih do šestega leta, vzemite v roke knjigo Srkajoči um

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja