7 glavnih grehov in kako zgrabiti bika za roge

Thumbnail

Da, zanimalo me je prav to, kako delovati proti grehu, ki se pogosto ponavlja, za katerega se zdi, kot da se je prisesal v našo globino in se ga nikakor ne moremo otresti. Zato je knjiga 7 glavnih grehov in kako zgrabiti bika za roge pritegnila mojo pozornost na duhovnih vajah.

Našpikaj srce z zamero

Preletela sem vsebino in se ustavila pod naslovom Hudičeva taktika, kjer skušnjavec po elektronski pošti daje navodila svojemu nečaku peklenščku o tem, s katerimi zvijačami zvabiti ljudi na svoje limanice. Osupnilo me je: »Dečko, oblizoval se boš! Poskusi enega  mojih najljubših receptov. Preprosto kot le kaj: namesto z nageljnovimi žbicami našpikaš človeku srce z zamero in pustiš, da se dolgo časa cmari v soku mržnje. Z zadržano in uležano jezo dobimo bolj pikantno zagrenjenost kot pa z izkašljano jezo, katere slastnost je kratkotrajna. Res je, da krivica ubija. Da spraviš svojega klienta v jezo, izberi dobro naostreno krivico, ki naredi rano. Pokaži svojemu lahkovernežu, kolikšno krivico trpi. Obdaj ga z osebami, ki ga prepričujejo, da žalivec ni ostal pri poskusnem udarcu. Poskrbi tudi, da udarec zadene občutljivo točko, ki ga nezavedno spominja na neko rano iz otroštva …«  

Ko začutimo jezo…

Ste se že kdaj prepustili opisani skušnjavi jeze? Je tudi v vas vzredila katerega od teh grehov: sodbo, opravljanje, godrnjanje, nerganje, maščevalnost, kritiko, zamero, mržnjo …? »Jeza postane greh, kadar je krivična, maščevalna ali nezmerna,« nas poučujeta avtorja knjige Pascal Ide (novinar francoskega verskega tednika) in Luc Adrian (duhovnik pariške škofije, zdravnik, filozof in teolog).

Namesto z nageljnovimi žbicami našpikaš človeku srce z zamero in pustiš, da se dolgo časa cmari v soku mržnje. Z zadržano in uležano jezo dobimo bolj pikantno zagrenjenost kot pa z izkašljano jezo, katere slastnost je kratkotrajna.

»Proti jezi se bojujemo s krepostmi, ki so ji nasprotne: potrpljenje, nemaščevalnost, krotkost,« sta zapisala. Najboljši zdravili za jezo sta po njunem prepričanju dobrohotnost in pristno odpuščanje, ki je proces in se ne zgodi z danes na jutri. Menita, da nas spravlja v jezo naša pristranska ocena.

Omenjata Frančiška Saleškega, ki pravi, da jeza, zamera in nejevolja, ki jih imamo do sebe, težijo k napuhu in izvirajo zgolj iz samoljubja, ki se vznemirja, da nas vidi nepopolne. Predlagata tudi, da na jezo drugega ne odgovorimo z lastno jezo, ampak najprej opazujemo, kaj ogroža naše ugodje in to objektivno izrazimo brez sodb in interpretacij. Nato spregovorimo o občutku, ki nas navdaja v dani situaciji. V naslednji fazi povemo našo potrebo in šele potem prosim drugega, da nekaj spremeni, nared, kar bo v prid našemu ugodju oziroma potrebi.

Drobne razvadice

»Vsak greh namreč temelji na neki naravni želji,« trdi že sv. Tomaž Akvinski. »To še bolj drži za glavne grehe, ker stremijo za najpoglavitnejšemi dobrinami, kot so čast ali odličnost (napuh), užitek (požrešnost in nečistost), denar (skopost ali pohlep).«

Na osnovi lastnih spoznanj in zapisov velikih duhovnih učiteljev sta avtorja pripravila priročnik za notranjo osvoboditev, ki naj bi posamezniku pomagal, da bi po poti življenja stopal svoboden in srečnejši. V uvodu sta zapisala: »Namen te knjige je popolnoma konkreten: pomagati vsakomur razložiti njegov poglavitni greh – to »razvadico«, ki največkrat ni tisto, kar mislimo, da je – da bi ga temeljiteje izkoreninil in se tako poboljšal. Predlagani pripomočki naj bi boj proti raku greha vključili v vsakdanje življenje, kar je najboljši način, da smo deležni zakramentalne milosti odpuščanja.«

Tako sta vsako poglavje namenila razčlembi enega od glavnih grehov s poudarki na tem, kakšne so posledice omenjenega greha, katre grdobije še omenjeni greh vleče za sabo, kako se prikriva, kako ga prepoznati in kako ga odpraviti. Poglejmo si to v poglavju o zavisti.

Ko umiramo od nevoščljivosti

Vam je domača? Ste vedeli, da vse od izvirnega greha dalje dremlje v nas Kajn, prvi zavistnež? »Ta globoka nehvaležnost, zasidrana pogosto v ranah iz otroških let, poraja grdo in pohabljeno zalego: zlonamernost, obrekovanje, krivično kritiko, sovraštvo in uničevalnost … Do umora in samomora. Iz vedno realističnega Svetega pisma curlja kri zavisti. In iz zgodovine sveta,« nas prizemljita pisca knjige. 

Napuh preganjamo z njegovim nasprotjem: s ponižnostjo.

Neprijeten občutek se mi je pojavil v telesu, ko sem prebrala, da zavistnež ne pozna lastne vrednosti, da mu primanjkuje ljubezni do sebe, da mu manjka tudi spoštovanje do tega, kar poseduje. Najbolj pa me je zadelo to, da zavistnež s tajitvijo daru v sebi taji Darovalca. Po drugi strani pa me je pozitivno presenetilo dejstvo, da zavist lahko uporabimo, da se bolje spoznamo, ker nam odkrije prikrajšanosti, ki si jih zlepa ne priznamo.  In kaj nam lahko pomaga pri tej nadlogi? Avtorja priporočata blagoslavljanje drugih, da se hranimo s Svetim pismom in premišljujemo ob križu, kjer se Kristus daruje zate in zame.

Ko nas zagrabi nebrzdana ljubezen do sebe

Omenjeni pripomočki pomagajo tudi pri napuhu, to je skrivna zagledanost vase, nekateri govorijo celo o napihnjenosti človeka. Le kdo je še ni izkusil? Zanimivo se mi je zdelo, da je tudi kujanje ena od oblik napuha in da je sinonim zanj »samozadostonost«. »Napuh preganjamo z njegovim nasprotjem: s ponižnostjo,« sta prepričana avtorja. Predlagata tudi, da se otresemo sebičnosti, negujemo obzirnost, gledamo na stvari kot na Božje darove in združimo samospoštovanje in občutek za drugega.

Pomen vsakodnevnega sklepa

Morda se vam bo zdelo čudno, zakaj sta se avtorja knjige osredotočila le na sedem bolezni duše (napuh, skopost, zavist, nečistost, požrešnost, jeza, lenoba), s katerimi skušnjavec zaslepljuje ljudi. »Razčlemba glavnih grehov je pomembna zato, ker ti ne le da nas vodijo ampak, ker se tudi skrivajo v najbolj skritih kotičkih naše duše,« sta še zapisala Pascal Ide in Luc Adrian.

Zoper glavni greh je ena sama rešitev: Sklep. Bistveno je, da darovanje svojega grešnega bitja utelesimo.

»Bojevati se zoper glavni greh je kakor razdirati pletenino: poglavitno je potegniti pravo nit in naprej gre zlahka.« Bralce opogumljata še z naslednjimi besedami: »Zoper glavni greh je ena sama rešitev: Sklep. Bistveno je, da darovanje svojega grešnega bitja utelesimo. Volja so spreobrnjenja se kaže v konkretnem dejanju, naj je to še tako neznatno. In dobro je, če je sklep (vsaj) vsakodneven.«

Začnemo lahko kjer koli

Sicer pa se mi zdi knjiga 7 glavnih grehov in kako zgrabiti bika za roge tudi odličen pripomoček za pripravo na spoved. Če se boste odločili za stalnega spovednika, boste verjetno tudi lažje opazili droben napredek v opuščanju drobnih, a dolgoročno uničujočih razvad.

Knjiga pa lahko služi tudi kot dobro branje, kot vpogled v notranje dogajanje, ki ga povzročijo glavni grehi. Napisana je preprosto, duhovito, s slikovitimi primerjavami in predvsem konkretnimi napotki. Odlikuje jo jasna struktura, ki omogoča, da ni treba brati vse od začetka do konca, ampak da lahko pričnemo brati poglavje, ki nas zares »potegne«. Naj nas vodi k temu, da bomo svobodnejši in srečnejši!


Knjiga je na voljo tudi v naši spletni trgovini in v prodajalni Iskreni na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani.

Foto: dynamicyou.org, založba Emanuel

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja