Prepiranje je veščina, ki se jo moramo naučiti

Foto: Canva

Ne verjemite parom ali družinam, ki pravijo, da se nikoli ne prepirajo! Ker v gospodinjstvu, kjer živi več kot en človek, pač prihaja do nesoglasij, nesporazumov in zato tudi do usklajevanja mnenj. Kar pa lahko opravimo zelo uspešno ali pa neuspešno.

Starši otroke učimo najrazličnejših veščin, ne pomislimo pa, kako pomembno za njihovo odraslo življenje je, da se v otroštvu naučijo primerno izražati svoje nesoglasje, mirno iskati kompromise, se vživljati v pogled drugega – na kratko, se kregati.

To, da se z nekom prepiramo, pravzaprav pomeni, da nam je ta oseba pri srcu in nam je torej njeno strinjanje oziroma vsaj razumevanje pomembno.

Verjetno tudi zato, ker tega nihče ni naučil nas in bi šolo prepiranja potrebovali najprej sami. Toda kje in kako z učenjem sploh začeti?

Prav za ta namen je odlična knjižica z naslovom Kako naj se (ne) prepiramo, avtorice Stephanie Schneider, Nemke, mame dveh otrok, ki sicer piše pravljice za otroke. Sama sem po njeni knjigi segla po priporočilu prijateljice in izkazala se je za res simpatično, pa tudi koristno branje. Najboljše pri vsem skupaj pa je, da se ob njej veščin prepiranja lahko hkrati z mano učijo tudi otroci.

Marsikdaj me pri svetovalnih priročnikih moti, da so nekoliko trivialni. Ta pa ni, čeprav ima vsako stran opremljeno z ilustracijo. Jezik je dovolj preprost in nasveti toliko zgoščeni, da se knjige lahko brez težav lotijo tudi otroci, saj v njej hudomušnosti ne manjka. Pa tudi strani je tako malo, da se bodo hitro skoznjo prebili tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji branja.

 

In kaj je v knjigi tako navdihujočega?

Ne bom vam vsega povedala, sicer je ne boste šli brat! Pa vendar – nekaj iskric:

Ste morda že pomislili, da se ni treba sporeči z vsako osebo, s katero se ne strinjate? To, da se z nekom prepiramo, pravzaprav pomeni, da nam je ta oseba pri srcu in nam je torej njeno strinjanje oziroma vsaj razumevanje pomembno. Zakaj bi zapravljali čas za pričkanje s popolnimi neznanci v komentarjih na Facebooku? Ali da prepir lahko preložite na pozneje, ko bo v hiši več miru / ko boste vsi udeleženi siti in spočiti / ko problematika ne bo več tako sveža?

Knjiga mi je dokončno potrdila nekaj, kar sem sicer slutila že sama … Da ni v vsakem prepiru treba zmagati, ker to pač ni predsedniška tekma. Rekli boste, da to res ni nič novega, ampak jaz imam zelo rada prav … A prepir ni uspešen, če si na koncu zmagal, temveč če sta po njem prepirljivca drug drugega bolje razumela. Odkar sem to prebrala v knjigi, mi zveni presenetljivo logično!

Kaj pa, ko se prepirajo otroci?

Starši pri otrocih radi zapademo v dve skušnjavi: ali o pravici po površnem izpraševanju odločimo kar mi ali pa otroke, ki pri nas iščejo zatočišče ali razsodbo, odbijemo s stavki v stilu: »Kar zmenita se sama,« in: »To je vajin problem.«

Starši pri otrocih, ki se prepirajo, radi zapademo v dve skušnjavi: ali o pravici po površnem izpraševanju odločimo kar mi ali pa otroke odbijemo s stavki v stilu: »Kar se sama se zmenita!«

V prvem primeru tvegamo, da bomo krivični – in najverjetneje tudi bomo, ker ne poznamo celotne slike, hkrati pa otrokom ne damo možnosti, da bi se prepir naučili reševati sami. V drugem primeru smo jih k temu sicer spodbudili, vendar jim nismo pri tem dali prav nobenih orodij, kako naj se tega lotijo, tako bo najverjetneje v prepiru zmagal močnejši, če ne z besedami, pa kar s pestmi.

V knjigi pa najdemo nekaj dobrih pristopov, kako se lotiti posredovanja med otroškimi prepiri in kako se odzvati, če nas otroci sami pokličejo na pomoč.

Pri nas doma se sadovi kažejo že po enem mesecu. Jaz pa sem mislila, da sem – ker imam tri majhne otroke po starosti blizu skupaj – pač obsojena na večno pregovarjanje, pričkanje in sitnarjenje, naj pridem pomagat, ker »ta in ta mi spet nagaja!« Gledam in se čudim nad dejstvom, da to očitno ni nujno, da gre tudi brez tega.

Eno najbolj zabavnih in izvirnih poglavij pa je dopustniška vaja – ampak tudi o njej si boste v knjigi morali prebrati kar sami!


Knjigo Kako se (ne) prepiramo lahko kupite tudi v trgovini Iskreni na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani ali v naši spletni trgovini. Nova znanja so oddaljena le klik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja