Prednosti nošenja dojenčka

Thumbnail

Dojenčku je najlepše v naročju staršev, kjerkoli že so. Dojenček se v naročju nauči veliko stvari. Dojenčki, ki jih prenašajo, manj sitnarijo ter so dlje časa tiho in budni, v takšnem stanju pa so najbolj dojemljivi za učenje o okolju.

Raziskave so pokazale, da otroci, ki so večino dneva v bližini matere, v tesnem stiku z njo, jokajo kar za polovico manj kot otroci, ki niso nošeni. Matere, ki imajo otroka poleg sebe, takoj in bolje zaznajo, kdaj je otrok lačen, umazan in lahko takoj zadostijo njegovim potrebam. Poleg tega je z nošenjem zadovoljena tista osnovna in največja otrokova potreba: biti v bližini matere.

Prednosti nošenja otroka

Največji prednosti pri nošenju otroka sta, da je nošenje dobro za otroka, druga prednost pa je, da tudi mami olajša življenje.

Ostale prednosti nošenja pa so še:

 • Nošenje dojenčka pomiri: Raziskave dokazujejo, da tisti otroci, ki so večino časa v naročju odraslih, ne poznajo dolgotrajnega otroškega joka. Nošenje otroka je koristno zlasti za dojenčke, ki v prvih mesecih trpijo zaradi kolik. Sveži zrak in gibanje pa otroka pomirita in uspavata.

 • V štorklji se dojenček nauči biti zadovoljen: Z nošenjem podaljšamo način dojenčkovega življenja v maternici. Pri crkljanju otrok sliši enakomerni in znani utrip materinega srca ter čuti njeno dihanje. Otrok ujame ritem staršev, zato se počuti zadovoljnega. Štorklja pa omejuje njegove roke in noge, da ga ne motijo lastni gibi. 

 • Med nošenjem dojenček spoznava svet: Dojenček v štorklji manj sitnari in joka, prihranjenega časa pa ne nameni spancu, temveč učenju. Zadovoljen dojenček je namreč več časa miren in pozoren ter lažje naveže stik z ljudmi okrog sebe. Če starši dojenčka nosijo, ima vedno koga, s katerim lahko komunicira. V njihovem naročju pa tudi marsikaj izve o okolici. Ti dojenčki se bolj odzivajo na vidne in slušne spodbude. 

 • Nošenje spodbuja govorni razvoj otroka: Dojenčki, ki jih starši nosijo v štorklji, se jezikovno hitreje razvijajo, predvsem zaradi tega, ker pozorneje spremljajo pogovor staršev. Ker so blizu izvora zvoka in oči, so skorajda vključeni v pogovor. S tem se naučijo nekaj zelo dragocenega – poslušati. Otroci, ki jih starši vzgajajo po načelih povezovalnega starševstva, pa tudi začnejo že zgodaj spuščati glasove in oblikovati besede.

 • Zaradi nošenja dojenčka so starši pozornejši: Nekateri starši dojenčka dobesedno nikoli ne spustijo izpred oči, ampak ga povsod spremljajo. Starši so otrokovi prvi in najpomembnejši učitelji in dojenček je bistrejši že zaradi obilo stika z njimi in ima možnost, da se ob tem veliko nauči. 

 • Nošenje dojenčka olajša dojenje: “Dojenje in nošenje dojenčka sta načeli povezovalnega starševstva, ki sodita skupaj. Dojenček preprosto mora biti blizu vira hrane in če ga nosimo, je naloga precej lažja. Zato štorklja v številnih situacijah zelo olajša dojenje”. Nošenje dojenčka olajša diskretno dojenje: Ko so matere zdoma, lahko otroka diskretno podojijo kar v štorklji. Seveda ni nič narobe, če otroka dojijo na klopi v nakupovalnem središču. Matere naj ne skrivajo tega, da hranijo otroka. 

 • Nošenje dojenčka je pripravno, če se pogosto doji: “Včasih je treba dojenčka pogosto dojiti, denimo, ko bliskovito raste, ko se ne počuti dobro ali ko je zvečer že utrujen in siten. Če mama otroka nosi v štorklji, lažje nenehno doji”.

 • Nošenje je primerno za težavne dojenčke: Nekateri dojenčki se lažje dojijo med gibanjem kot takrat, ko so pri miru. Hoja jih namreč odvrne od drugih motenj v okolju. Štorklja je zato primerna za nesproščene dojenčke.

 • Nošenje dojenčka pomaga pri počasnem pridobivanju teže: “Številni dojenčki, ki so veliko v tesnem stiku z mamo, se dojijo pogosteje in hitreje pridobivajo težo. Dojenje med nošenjem je pomembno zlasti za dojenčke, ki so bili prezgodaj rojeni in tiste, ki jih je treba spodbujati k sesanju”. 

 • Zaradi štorklje je lažje potovati: Nošenje otroka olajša potovanje, saj se npr. ob pogledu in zvokih letališča ne bo prestrašil, ker bo ob starših. Dojenček tako tudi lažje prenese prehod iz enega območja v drugega. Iz štorklje ima otrok veliko boljši pregled nad svetom odraslih, ki se mu zdi tako zanimiv. Malček je vedno ob starših, ki tako veliko lažje poskrbijo za njegovo varnost. 

 • Družinsko življenje teče mirneje, če je otrok v štorklji: Nošenje otroka je praktično tako doma kot zunaj. Starši imajo lahko otroka v štorklji tudi med opravljanjem vsakodnevnih dejavnosti. Tako so lahko veliko mirnejši in jim ni potrebno skrbeti, kako je z otrokom, saj ga imajo nenehno ob sebi. 

 

Vir: W. in M. Sears, Povezovalno starševstvo

Foto: Igor Vovk

Komentarji

 1. Mogoče bi bilo dobro napisati, da prav za vse dojenčke dolgotrajno nošenje v štorklji alpa slingu alpa po naročjih le ni primerno in priporočljivo…mislim predvsem na dojenčke z motoričnimi problemi (cerebralna paraliza, hipotonija in podobno) ki potrebujejo veliko spontanega in tudi usmerjenega gibanja za krepitev mišic in oblikovanje pravilnih vzorcev….česar v štorklji definitivno ne dobijo oz jim je le-to zavrto.
  LP

 2. No to so že specifični problemi in takrat se je potrebno držati terapije in navodil fizioterapevta pa razvojne ambulante. Za ostale dojenčke brez kakšnih posebnih razvojnih omejitev pa nošenje le koristi.

 3. Mi se veliko nosimo in pogosto dojimo. Pri skoraj 2 mesecih tehta naš čmrlek blizu 6 kg. Čeprav včasih še vedno dvomim in se sprašujem, ali je prav da je toliko po rokah(tašča, mama, soseda…..), vedno znova čutim, koliko mu to pomeni. Dojenček še ne zna izsiljevati in manipulirati kot bi nas nekateri radi prepričali.
  Imam le eno vprašanje: morda kdo ve, če kje praktično prikažejo, kako pravilno zavezati štorkljo? Sem že poskusila po navodilih, pa se kar bojim, da mi bo dete ven padlo. Lep dan, mamica in čmrlek

 4. Ne vem sicer kakšno štorkljo imaš, ampak namestitev je običajno zelo preprosta. Kar moraš paziti, je edino to, da nosiš na primerni višini – to je v višini prsi in ne nižje (veliko jih nosi napačno in prenizko). Če nosiš prenizko, je veliko večja obremenitev za hrbet, pa še otrok ni tako stabilen.
  verjetno ti manjka le malo prakse in zaupanja, ampak z vsakim dnem bo lažje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.