Prednosti naravnih metod

Thumbnail

Naravne metode so bolj način življenja kot pa protispočetno sredstvo, ki omogoča paru s poznavanjem ženine plodnosti načrtovanje spočetja ali preložitev na kasnejši čas.

Za pare z zmanjšano plodnostjo je to izrednega pomena, saj jim lahko prihrani morebitno zdravljenje. Poznavanje plodnih dni je pomembno tudi, če par uporablja kontracepcijska sredstva, saj vemo, da nobeno ni 100 % zanesljivo.

Pri številnih drugih kontracepcijskih sredstvih lahko zelo hitro pozabimo na preprosto biološko dejstvo, da so spolno življenje, plodnost in nosečnost bistveno povezani in prepleteni. Popolna ločitev zmožnosti razmnoževanja od spolnega življenja iz človekove zavesti izloči pomemben vidik njega samega in ima nekatere dolgoročno škodljive posledice. Nekatere zdravstvene posledice (stranski učinki nekaterih oblik kontracepcije) vodijo čedalje več žensk v iskanje zdravstveno neoporečnih alternativ kontracepcijskih metod.

Naravne metode se zdijo primerna alternativa, ker:

 • Pomagajo ženi, da sprejme svoje telo kot del svoje ženskosti. Zavestno življenje z naravnim ritmom cikla, s svojimi razpoloženji in s svojimi telesnimi pojavi, pomaga, da žena živi v soglasju s samo seboj.
 • Pri pravilni uporabi so naravne metode med najzanesljivejšimi oblikami uravnavanja rojstev (glej članek Zanesljivost naravnih metod).
 • Odsotni so neželeni stranski učinki in zdravstvena tveganja, ki jih imajo druga kontracepcijska sredstva. Naraven potek dogajanj v telesu ni moten, saj ne vplivajo na naravni menstruacijski ciklus.
 • Komunikacija med partnerjema je boljša, saj brez sodelovanja moža tak način življenja ni mogoč. Mož in žena morata skupaj spremljati ženino telesno dogajanje in se o tem pogovarjati, posvetovati, kar lahko poglobi medsebojno poznavanje, razumevanje in bližino. Občasna obdobja vzdržnosti pa pomagajo odkriti še druge oblike nežnosti, intimnosti, bližine …
 • Par doseže bistveno večje zavedanje o lastni plodnosti, kar je lahko zelo osrečujoče občutje, hkrati pa sprejme odgovornost zanjo in je ne prepušča naključju oz. ne prelaga na druga sredstva.
 • Par dobro pozna, kdaj je ugoden čas za zanositev, kadar si otroka želi.
 • Uporabne so v vseh obdobjih ženinega reproduktivnega življenja, ne glede na rednost ali nerednost ciklov.
 • Primerni so tudi za tiste pare, ki zaradi verskih ali moralnih zadržkov ne želijo uporabljati druge zaščite.

Pomanjkljivosti naravnih metod:

 • Spolni odnos v plodnem obdobju in pomanjkljiva poučenost sta glavna razloga za neučinkovitost.
 • Tveganje zanositve je odvisno od vzdržnosti, ki traja približno eno tretjino menstruacijskega cikla.
 • Naravne metode so težje izvedljive pri ženskah z nerednimi menstruacijami. Določanje plodnih in neplodnih dni ni vedno preprosto. Če so menstruacije (in ovulacije) neredne ali pa pod vplivom stresnih stanj občasno postanejo, je ta metoda vprašljiva.
 • Naravne metode so primerne za pare, kjer sta oba partnerja motivirana zanje in bi ob morebitni zanositvi otroka obdržali.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja