Predlog o višanju normativov v vrtcih ostaja

Thumbnail

Po usklajevanjih s starši, občinami in ravnatelji je Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport umaknilo predlog, da bi ena vzgojiteljica del svojega časa delala z eno, del pa z drugo skupino v vrtcu. Ostaja pa sporen predlog o zvišanju števila otrok v skupini.

 

Predlog, da bi vzgojiteljica delala po tri ure v vsaki skupini, namesto pet ur v eni sami, bi imel po skupnem mnenju ministrstva in vseh udeleženih največji vpliv na kakovost vzgojnega dela vrtcev, zato so ga umaknili.

Medtem, ko z ministrstva sporočajo, da so na pogajanjih za Socialni sporazum kompromis pozdravili tudi sindikati, pa prvi mož SVIZ-a, Branimir Štrukelj, pravi, da na sporazuma najverjeneje ne bodo pristali

Ministrstvo sedaj predlaga, da v okviru 40 urnega delovnika vzgojiteljice in pomočnice nekaj več časa preživijo z otroki, prav tako ostaja na mizi predlog, da se za enega ali dva otroka poveča število otrok v skupini, v primeru, da so za to prostorske možnosti in pod pogojem, da obstaja potreba, da občine varčujejo pri vrtcih.

Pp predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vrtcih naj bi se normativ števila otrok v skupinah povečal na 17 otrok v skupinah 1. starostnega obdobja in 27 otrok v skupinah 2. starostnega obdobja.

Starši, ki so ustanovili Aktiv svetov staršev vrtcev Slovenije, v katerem je zastopanih 56 svetov staršev vrtcev v Sloveniji, pa kljub obljubam o znižanju cen vrtcev tem predlogom nasprotujejo: »Nesprejemljivo je, da bi se normativi in standardi v vrtcih spremenili samo zato, ker je pač treba varčevati. Ne dovolimo, da se varčuje pri otrocih. Otroci so naše bogastvo in zato jih ne smemo jemati kot neko breme ali celo možnost za varčevalni ukrep v njihovo škodo,« so zapisali v sporočilu za javnost. Menijo tudi, da je ocenjenih 28 milijonov, ki naj bi jih po tem predlogu prihranili, »premajhen iztržek v primerjavi z izgubljenimi kakovostjo in sedanjimi pogoji, ki jih zagotavljajo naši vrtci«.

Ministrstvo pa ugotavlja, da v več kot pol leta iskanja socialnega sporazuma ni prišlo do prav nikakršnega napredka na področju standardov in normativov. Na podlagi te ugotovitve sindikatom predlaga, da se v Socialni sporazum zapišejo splošna izhodišča za razvoj na področju vzgoje in izobraževanja, o katerih se obe strani lahko strinjata.

Sindikatom so na pogajanjih za Socialni sporazum predstavili tudi dve možnosti, kako realizirati proračun na področju osnovnega in srednjega šolstva. To je mogoče ali z odpuščanjem ali z višanjem normativov.

Z ministrstva pa še sporočajo, da si bodo v luči zadnjih rezultatov TIMSS in PIRLS prizadevali, da standardi in normativi ne bodo slabši od tistih, ki veljajo v državah, ki v mednarodnih primerjavah dosegajo boljše rezultate od Slovenije.

O potrebi po širšem razmisleku o celosten reševanju problema predšolske vzgoje pa je pred dnevi v svojem komentarju razmišljal Štefan Kržišnik

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja