Pozor: Škodljive puzzle-preproge!

Thumbnail

Belgija je že prepovedala prodajo puzzle preprog, ki so pri nas izjemno popularne a vsebujejo rakotvorne snovi in dražijo kožo. Pri nas še ni prepovedi, je pa že zunaj obvestilo Zveze potrošnikov, da odsvetujejo nakup puzzlov.

T.i. puzzle-preproge so med slovenskimi starši izjemno popularne, kar je zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo, da otroci na teh puzzlih ne le sedijo in skačejo ampak pogosto črke jemljejo ven in jih žvečijo. Poleg staršev pogosto uporabljajo puzzle tudi v vrtcih ali pri telovadbi za malčke. Prav zato je pomembno, da smo starši o škodljivosti obveščeni.

Formamide uporabljajo za mehčanje pene iz katere so “puzzle – preproge” izdelane. Formamidi so raztopine, ki jih uporabljajo pri proizvodnem procesu, ostanki teh kemikalij pa v izdelku ostanejo za vedno. V telo se lahko absorbirajo skozi kožo ali z dihanjem. Strokovnjaki poudarjajo, da otroci tej vrsti kemikalij ne bi smeli biti izpostavljeni. Formamid je rakotvoren, dokazano pa je tudi, da draži kožo.

Belgija je prva država, ki je prepovedala prodajo “puzzle – preprog”, za kršitelje pa je predvidena kazen 20.000 evrov. V prihodnje bodo lahko na trgu le izdelki, za katere bo proizvajalec dokazal, da vsebujejo le sledi ne-nevarnih kemikalij.

ZPS svetuje: Zaradi večjega števila odpoklicev tovrstnih izdelkov v različnih državah EU in tudi v Sloveniji, ter popolne prepovedi prodaje v Belgiji svetujemo, da se nakupu tovrstnih izdelkov letos odpoveste. Glede na veliko ponudbo ostalih igrač na trgu to ne bo težko. In seveda – pri nakupu bodite pozorni na varnostne standarde.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Danes, ko pridem domov bo to z največjim veseljem letelo direktno v smeti. Sicer so naše že pošteno zdelane in verjetno smo predihali že vse škodljive hlape 👿

  2. jaz sem jo najprej preluftala in oprala, ker je tako smrdela. hči jo je grizla, zato je sploh nismo uporabljali. šele zdaj pri 3 letih ji je zanimiva, ker sestavlja številke in črke. na žalost so skoraj vse igrače, občlačila, obutev kitajske proizvodnje, kjer ne poznajo standardov in zakonodaje.

    sem imela na sumu, da zna biti škodljiva, že zato, ker je tako smrdela. verjetno je podobno s croksi, ki tudi zaudarjajo.

    drugače pa, čeprav smo v EU, pri nas velja malo drugačna zakonodaja. npr. za flaške, ki vsebujejo enega od PP (ne vem več številke) so v Nemčiji že umaknili iz trga. gre za direktive, ki jih sprejme posamezna država. da en razmišljam o dudah, ki jih žvečijo moji otroci, kaj vse se sprošča. verjetno afriški otroci živijo v manj škodljivem okolju, če izključimo onesnaženo vodo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja