Poletje, idealen čas za odvajanje od plenic

Foto: Shutterstock

Poletje je poleg vsega ostalega tudi – idealno obdobje, da se malček odvadi od plenic. Ste pripravljeni na akcijo?

Če brskate po spletu, boste našli tisoč in en nasvet, kako otroka odvaditi od plenic. Pri nekaterih je ključno, da otrok pokaže željo po kahlici ali zna sam izraziti, ko ga tišči. Druge temeljijo na nagrajevanju uspehov. Tretje na tem, da otroku pri dveh letih plenico preprosto vzamemo. Potem so tu še otroci, ki so brez plenic že od rojstva. Katera metoda je najboljša?

Pravzaprav nobena. Odvajanje od plenic je proces, odvisen od našega malčka in nas. Nič ni narobe, če improviziramo, saj formule za zagotovljen uspeh ne obstajajo. Eno pa je gotovo: odvajanja od plenic se je najlažje lotiti poleti.

Zakaj je zdaj pravi trenutek?

Poletje je krasno, ker so otroci oblečeni v lahka oblačila, ki jih hitro preoblečemo. Če so na vrtu, travniku ali v kampu, so lahko oblečeni samo v daljšo kratko majico, da morebitne nesreče pristanejo kar na tleh. Lulanje speremo z vodo, kakce poberemo. Podobno, kot bi imeli kužka. Saj se tudi lastniki psov nikomur ne opravičujejo, ko pobirajo pasje iztrebke, mar ne?

Otrok je lahko samo v majčki tudi doma, sploh če imamo pralne pode in kavč. Kahlico imamo postavljeno v bližini in otroka večkrat posedemo nanjo. Manjši otroci imajo radi zgled starejših bratcev ali prijateljev. V bližini pa imejmo seveda tudi krpo, saj ne moremo pričakovati, da bo otrok kahlico osvojil brez nezgod.

Opazujmo otroka in ga poslušajmo. Ne zadajmo si ciljev, zaradi katerih bomo potem slabe volje. Če otrok čuti prisilo ali pritisk, se mu bo vse skupaj uprlo in proces se bo ustavil. Spodbujajmo, opazujmo. In vzemimo si čas.

Potrpežljivost in vztrajnost

Marsikateri starši poskusijo brez plenic, a obupajo, ko otrok po treh dneh še vedno lula samo po tleh. Zato se odločijo stvar še malo odložiti. Morda otrok v resnici še ni zrel, a marsikateri malček bi se plenic odvadil mnogo prej, če bi mu starši dali priložnost. Takšen način je za starše napornejši, a se na dolgi rok še kako splača. Obdobje odvajanja je daljše, nezgod več, a otrok se od plenic lahko poslovi več mesecev ali celo leto prej, kot bi se sicer.

Tudi če se malček ne bo odvadil plenic, nas čaka luštno brezplenično poletje!

Tako naš prvi kot drugi otrok sta se od plenic odvadila poleti. Zgodilo se je nenačrtovano, saj sta bila tako eden kot drugi na začetku poletja še zelo majhna. Hči, ki je bila poskusni zajček, je imela 18 mesecev. Ni znala povedati, kdaj jo tišči, in ni kazala zanimanja za kahlico. A na začetku poletja smo šli na morje in ker je bilo vroče, smo ji pač slekli plenico. Vsakič, ko je začelo teči, smo pristavili kahlico. Velikokrat je šlo mimo. A z možem sva videla, da otrok po dveh tednih razume, za kaj gre. Proces je bil kljub temu dolgotrajen. A se je splačal. Malo več smo brisali, ampak ker je bilo poletje, ni bilo hudo. Ker še ni dosti govorila, se je kmalu naučila pokazati, da jo tišči. In do konca poletja, pri 20. mesecih, smo lahko plenice dokončno pospravili.

Pri sinu je bila zgodba identična. Skoraj bi si že čestitala za odlično metodo odvajanja, za najino potrpežljivost in otroško sodelovanje. A kaj, ko imamo še tretjega otroka. Ki je ravno tako star leto in pol. Ki je že tri tedne brez plenic. In ki niti najmanj ne kaže znakov, da bo prenehal lulati po vseh kotih in vogalih. Kot rečeno – formule za zagotovljen uspeh ni.

Uživajmo v poletju brez plenic!

Kaj bomo torej storili? Še naprej bomo brisali po tleh. Ne zato, ker bi si zadali cilj, ki ga hočemo doseči, ampak preprosto zato, ker je poleti prevroče, da bi otroku privoščili tisti veliki paket na riti. Kadar pa je v nevarnosti avtosedež/kavč/sosedovo stanovanje ali bi bilo menjavanje oblačil prezamudno, mu brez slabe vesti nataknemo plenico.

Morda bo našega malčka do konca poletja začela zanimati kahlica in jo bo začel uporabljati, kdo ve. In če ne? Nas čaka luštno brezplenično poletje! Malček nam bo gotovo hvaležen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja