Pogosta vprašanja o NaPro tehnologiji

Foto: Shutterstock

Kaj je to NaPro tehnologija in kako ter komu lahko pomaga? V tem članku želimo pojasniti osnove te znanosti, ki lahko pomaga tistim, ki imajo težave pri zanositvi, imajo ponavljajoče spontane splave ali druge težave na področju ginekološkega zdravja.

NaPro tehnologija temelji na FertilityCare sistemu – preko tega se namreč ženska nauči natančno določati plodne dneve ter zanesljivo prepoznati biološke kazalnike, ki kažejo na različna hormonska dogajanja v ciklusu. Na podlagi teh kazalnikov (na primer različne neobičajne krvavitve, kratka poovulacijska faza, malo sluzi materničnega vratu …) in hormonskih vrednosti (izmerjenih na točno določen dan v ciklusu) NaPro tehnologija odkriva težave in jih odpravlja. Bistvo NaPro tehnologije tako je, da deluje skladno z ženskim ciklusom – če obstaja težava, jo odkrije in jo odpravi v skladu s konkretnim ciklusom.

V nadaljevanju smo za vas zbrali nekaj pogostih vprašanj, ki se pojavljajo v povezavi z zdravljenjem. Če imate še kakšno vprašanje, nam vedno lahko pišete na [email protected].

Kdaj in kako se lahko vključiva v NaPro zdravljenje?

Pogoj za vključitev v NaPro zdravljenje so trije dobro zabeleženi ciklusi po FertilityCare metodi. To pomeni, da se najprej vključite v učenje metode; nato pa vam svetovalka da tudi natančna navodila za hormonske preiskave, ki jih morate opraviti pred prvim obiskom zdravnika. Po opravljenih preiskavah se naročite k zdravniku. Daljših čakalnih dob ponavadi ni.

V nekaterih izrednih situacijah pa je pred učenjem metode smiseln tudi posvet z NaPro zdravnikom (npr. če sploh ni ciklusa ipd.). Glede tega se lahko pogovorite s svetovalno na Uvodnem predstavitvenem srečanju.

Kako poteka NaPro zdravljenje?

Za prvi obisk zdravnika potrebujete koledarček FertilityCare z zabeleženimi ciklusi, hormonske preiskave glede na konkreten ciklus (navodila dobite pri svetovalki) ter morebitne izvide iz preteklosti (operativni posegi, preiskave, spermiogram …).

Zdravnik na podlagi vseh informacij oblikuje načrt zdravljenja ter predpiše nadaljnje preiskave, zdravila ali da druga priporočila.

Pri NaPro zdravljenju se uporablja vsa znanja iz medicine, tudi postopki so enaki (pregledi, morebitni posegi), vendar vse poteka glede na konkreten ženski ciklus. Dodaja se tudi različna zdravila, ki pomagajo optimizirati ciklus (naravni progesteron, zdravila za spodbujanje ovulacije, za izboljšanje sluzi ipd.). Pri tem pa je najpomembnejše, da ta zdravila ciklus podprejo in po potrebi spodbudijo ovulacijo.

Se pri NaPro tehnologiji uporabljajo tudi zdravila? Zakaj se imenuje »naravna« tehnologija?

Uporablja se veliko zdravil, vitaminov, prehranskih dopolnil. »Naravna« se imenuje zato, ker sodeluje z naravnim ciklusom ženske – ga ne ruši, ampak ga optimizira. Par zanosi naravno doma in ne v laboratoriju.

Mož ima slab spermiogram. Je zdravljenje z NaPro vseeno možno? Kako poteka?

Zdravljenje vedno poteka sočasno za oba, če je to potrebno. Tudi če je spermiogram slabši, to ne pomeni, da zanositev ni mogoča. Spermiogram je mogoče izboljšati, hkrati pa z opazovanjem plodnih in neplodnih dni točno veste, kdaj v ciklusu so najbolj plodni dnevi, kar poveča možnosti zanositve (tudi če spermiogram ni optimalen). Z NaPro zdravljenjem se v povprečju spermiogram izboljša pri 50 % moških.

Pri zelo slabem spermiogramu pa NaPro tehnologija žal ne more pomagati.

Se NaPro zdravljenje ukvarja tudi s ti. »nepojasnjeno« neplodnostjo?

V NaPro se vključujejo tudi pari, ki že imajo postavljeno diagnozo »nepojasnjena neplodnost«. V NaPro tehnologiji še naprej raziskujemo ciklus in odkrivamo možnosti za zanositev. Se pa ves čas pojavljajo tudi nove ugotovitve in spoznanja, kar še dodatno pomaga v teh za pare zelo težkih situacijah.

Je Napro tehnologija na voljo samo poročenim parom?

Želimo si, da bi si pari, ki si želijo otroka, dali poročno obljubo, saj to pomeni trdno odločenost za odnos in posledično čim bolj optimalno okolje za vzgojo otroka. Hkrati pa ne zavračamo parov, ki niso poročeni, če je njihov odnos trden.

Sta NaPro zdravljenje in IVF postopek združljiva?

IVF postopek in NaPro zdravljenje nista združljiva, saj IVF postopek poruši naravni cikel ženske; NaPro pa se opira prav na slednjega. NaPro tehnologija spoštuje žensko dostojanstvo in dostojanstvo para ter pomaga tako, da ne prekine naravnega ciklusa. Skuša pomagati na vse načine z namenom, da pride do naravne zanositve s spolnim odnosom.

NaPro lahko pomaga tudi pri ponavljajočih se spontanih splavih?

Seveda. Najpogostejša vzroka spontanih splavov sta prekratka poovulacijska faza in hormonsko neravnovesje. Vse to lahko z dobrim vpogledom v ciklus popravimo in tako močno zmanjšamo možnosti spontanega splava. Ne moremo pa pomagati pri spontanih splavih, do katerih pride zaradi kromosomskih napak.

Lahko NaPro pomaga pri policističnih jajčnikih?

Sindrom policističnih jajčnikov je zelo pogost vzrok zmanjšane neplodnosti in tudi drugih zdravstvenih težav. Pri zdravljenju neplodnih žensk s policističnimi jajčniki je NaPro tehnologija zelo uspešna.

Svetovanje oz. zdravljenje pri policističnih jajčnikih je zelo individualno glede na telesno težo in morebitne druge dejavnike.

Ali v NaPro lahko pomagate tudi pri težavah pri menopavzi?

Spremljanje in beleženje po FertilityCare sistemu je možno, tako kot pri vseh drugih obdobjih. NaPro tehnologija pa lahko pomaga samo v predmenopavzalnem obdobju – npr. pri premočnih ali nerednih menstruacijah. Pri blažjih menopavznih težavah NaPro svetuje zdrav življenjski slog in zeliščne preparate. Pri prezgodnji menopavzi in zelo hudih menopavzalnih težavah pa NaPro tehnologija ne more pomagati, ker ne uporablja sintetičnih nadomestnih hormonov.

Več informacij o FertilityCare sistemu in o NaPro zdravljenju pa najdete na www.fertilitycare.si/.

______________________________________________________________________________________

V program FertilityCare se vključite tako, da se najprej udeležite Uvodnega predstavitvenega srečanja (skupinska srečanja so brezplačna – več o tem si preberite na tukaj). Zatem se lahko vključite v proces učenja in vstopite v NaPro zdravljenje.  Več o programu lahko preberete tudi na spletni strani FertilityCare.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja