P. Jacques Philippe: »Kristjani ne rabimo new agea, ker nam mir daje Jezus«

Foto: Shutterstock

Notranji mir je v sodobnem svetu ena najbolj iskanih duhovnih dobrin. Številni, tudi kristjani, se v njegovem iskanju zatekajo k različnim new age praksam, jogi, vzhodnjaški meditaciji. A mir srca nam obljublja Jezus, česar pogosto ne znamo izkoristiti.

V Slovenijo v teh dneh prihaja svetovno znani duhovni pisec p. Jacques Philippe, avtor uspešnice Išči mir in mu sledi ter številnih drugih knjig, med katerimi sta letos pri Založbi Emanuel izšli še dve, Prejmimo notranji mir in Molitev – pot ljubezni. Pater ljudi po vsem svetu nagovarja s preprosto tezo – Jezusovo obljubo: »Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem.« (Jn 14,27)

Bog želi biti konkreten del našega življenja

»Kristjani se premalo zavedamo, da nam Jezus daje vse, kar potrebujemo,« pravi p. Philippe. Hrepenimo po miru, zaupanju, pristni ljubezni. A ker nismo imeli pravega zgleda, se ne zavedamo, da bomo vse to našli pri Bogu. P. Philippe pravi: »Mir srca je čisti Božji dar, za katerega si moramo nenehno prizadevati. Če v svoje srce prejmemo Božji mir, bomo bolj svobodni, da se prepustimo Božjemu vodstvu in njegovi milosti, ter da sprejemamo prave odločitve.«

Bog si želi, da smo srečni in pomirjeni s svojimi odločitvami. Bog ni abstraktna in oddaljena sila, zaprta v mrakobne cerkve, ampak želi biti v našem življenju tukaj in zdaj. Na konkreten način!

 

Kakšna je razlika med krščanstvom in new ageom?

Jo sploh poznamo? V primerjavi z bleščečo novodobno ponudbo duhovnosti se nam krščanstvo hitro zazdi prašno in neživljenjsko. Kakšna škoda! Težava namreč ni v tem, da krščanstvo nima odgovorov, ampak da jih mnogi ljudje – tudi kristjani – ne poznamo. Vero pogosto doživljamo kot običaj ali spisek pravil, v skrivnost katerih se nikoli ne poglobimo. Ker nismo bili deležni zgleda žive vere, ki spreminja srce in življenje, si želimo »nečesa več«, zato morda poizkusimo s katero od praks, ki so nam na voljo in se nam zdijo bolj mikavne ali »učinkovitejše«: new age, vzhodnjaška meditacija, astrologija, čakre in številne druge tehnike za iskanje notranjega miru.

Kakšna je razlika s krščanstvom? Si preprosto izberemo to, kar nam trenutno najbolj ustreza? Je cilj isti?

»Ne,« pravi p. Philippe. »Glavna razlika med new ageom in krščanstvom je v tem, da imamo kristjani zelo oseben odnos z Bogom, ki ga vsak dan srečujemo v molitvi in evharistiji. Gre za edinstveno in vzajemno ljubezen med Bogom in mano. Bog je konkretna oseba, ki me ljubi. Zame je ta zavest neprecenljiva.«

»V krščanstvu ne gre le za iskanje samega sebe in samoizpolnitev,« dodaja p. Philippe. »Krščanstvo nam seveda pomaga pri uresničevanju sebe, a nas hkrati vabi k podarjanju samega sebe. Vsakega kristjana zaznamujeta ljubezen do Boga in hkrati ljubezen do bližnjega. Bog si želi imeti z nami zaupen odnos, vabi nas, da se mu prepustimo. Le v resničnem zaupanju ljubečemu Bogu bomo našli resnični notranji mir.«

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja