Otroška polnočnica naj bo češnja na torti svetega večera in ne obremenitev

Foto: Canva

Božični večer je nekaj posebnega. Otroci odštevajo dneve in načrtujejo, kaj vse se bo tisti dan zgodilo. Starši se veselimo miru in prazničnih dni. A kljub veselju se božični večer velikokrat konča v napetosti in hitenju.

Božični večer z majhnimi otroki je nesporno velik izziv. Pospraviti stanovanje, speči potico, pripraviti slavnostno večerjo, okrasiti smrekico in prostor …

Morda je za nami celo delovni dan. In kako vse skupaj uskladiti še s polnočnico, ki lahko na koncu namesto kot vrhunec večera izpade kot dodatno breme?

Ko so otroci majhni, so potrebne prilagoditve

Spominjam se najinih prvih let. Sama, še brez otrok. Božična večerja je bila slovesna, pet hodov. Čez dan sva v miru pospravila stanovanje, okrasila smrekico in po skupni molitvi odšla še k polnočnici.

Z majhnimi otroki pa se je seveda dinamika dneva spremenila. A kaj, ko se še ni spremenilo pričakovanje v moji glavi. Pod vtisom vseh preteklih let, sem še vedno računala z urejenostjo doma, vonjem po pecivu in mirno molitvijo.

Ampak najbrž veste, kako gre z majhnimi otroki – ko za silo pospravimo stanovanje, nekdo polije kakav, spet drugi razbije okrasek za smrekico, tretjega je potrebno dojiti. V glavi pa še vedno misel, da mora biti dan miren, dom pa očiščen. In prej ali slej pride do nejevolje in kričanja.

Vse prevečkrat sem se zapletla v svoja pričakovanja in ob vseh opravkih pozabila, zakaj je božič tako poseben, skrivnosten in veličasten.

Spomnimo se, kaj je bistvo božiča

Naredila sem sklep. Najprej pri sebi. Božič mi ne sme pomeniti pospravljenega stanovanja, dobre večerje in vonja po pecivu. Božič je čas miru. V srcu in v hiši.

Vse prevečkrat sem se zapletla v svoja pričakovanja in ob vseh opravkih pozabila, zakaj je božič tako poseben, skrivnosten in veličasten. In se trudila, da bi pripravljali vse potrebno za zunanji »blišč« (čisto hišo, lepo potico, dobro večerjo, pravilno postavljene jaslice …), medtem ko je zmanjkalo potrpljenja in miru za notranjo pripravo.

Zato bo letos morda nekoliko slabša večerja. In tudi hiša morda ne bo popolnoma pospravljena. Zagotovo pa bomo v miru sedeli ob jaslicah, peli in molili ter si pripovedovali božično zgodbo.

Božič je nekaj posebnega zaradi Boga

Pustimo zunanji blišč zunaj naših domov. Odprimo se tistemu, kar je bistveno. Živi Bog prihaja med nas. Kot majhen otrok, ki čaka, da mu odpremo srca in ga kot pastirji počastimo. Predajmo to sporočilo svojim otrokom. Da bodo razumeli, da so neskončno ljubljeni in cenjeni, ker jih je Gospod izbral za svoje. In se učlovečil, da bi ga lažje razumeli in sprejeli.

In ob tem naj bo polnočnica vrh večera. Tista češnjica, ki jo pričakujemo in vemo, da je potrebna, da lahko še bolj odpremo srca in naredimo prostor. Pripravimo otroke nanjo. Doma preberimo berila in se o njih pogovarjajmo. Narišimo Marijo, Jožefa, pojmo božične pesmi.

Pripovedujmo jim, kako je bilo, ko so se rodili oni. In jih vprašajmo, kako mislijo, da se je počutila Marija, ko je na osličku čakala Jezusa …

Naj bo ta večer posvečen Bogu – da bo res pravi Božič.


Nekaj terminov otroških polnočnic (oziroma božičnic v Ljubljani in okolici):

17:00: Ljubljana  ̶  Koseze, Polhov Gradec

17.30: Ljubljana – Bežigrad

18.00: Cerklje na Gorenjskem, Dol pri Ljubljani, Domžale, Ljubljana – Polje, Ljubljana  ̶  Sv. Križ (Žale), Ljubljana – Vič, Ljubljana – Zadobrova, Ljubljana  ̶ Kodeljevo, Ljubljana – Rakovnik, Šmartno pod Šmarno goro

18.30: Ljubljana – Dravlje, Ljubljana – Sv. Jakob, Ljubljana – Marijino oznanjenje

19:00: Ljubljana  ̶  Trnovo, Ljubljana – Šiška, Črnuče

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja