Otrokova nepospravljena soba – moj ali njegov problem?

Foto: Shutterstock

Nepospravljena otroška soba nas (po večini) vse spravlja ob živce. Toda obstaja nekaj prav zanimivih vprašanj, ki bi si jih morali zastaviti starši, preden se (glasno) podamo v boj proti navlaki za »tistimi« vrati.

Ko boste naslednjič vstopili v ta skrivnostni svet nereda, se uprite skušnjavi, da bi takoj zahtevali čiščenje. Uprite se skušnjavi, da bi grozili, da boste šteli le do deset. Uprite se skušnjavi, da bi omenjali ščurke in kače, ki bi se potencialno lahko naselili med vsemi tistimi stvarmi, ki ležijo na tleh. Zgolj zaprite vrata in odidite. In v miru premislite naslednje:

1. Je ta bitka vredna boja?

Vzgoja je pogosto izbiranje med bitkami, ki jih želite dobiti. Premislite, če morda ni bitka v zvezi s pospravljeno sobo vredna tega, da jo opustite z namenom, da prihranite čas in energijo za tiste, ki tega so vredne.

Umazanija je seveda zdravju nevarna, toda če gre zgolj za nametano kramo, ne bo nobene škode. Če torej le ni skrbi glede zdravja in varnosti (pri tem bodite kar se da objektivni 🙂 ), pustite, da ima otrok sobo urejeno po svoje.

Nekateri izzivi, s katerimi se soočamo starši, sploh nimajo velike povezave z vzgojo samo.

2. Gre morda bolj zame kot za otroka?

Nekateri izzivi, s katerimi se soočamo starši, sploh nimajo velike povezave z vzgojo samo. Lahko zgolj izhajajo iz starševske potrebe po nadzoru kaosa sredi vsakdanjega življenja. Lahko nas vodi strah, da se bo otrok razvil v velikega nemarneža.

Premislite, če bitko res bijete v dobro otroka ali zgolj v dobro sebe ali svojih potreb in želja?

3. Mu lahko to dopustim?

Otroci potrebujejo svojo lastno cono udobja. Torej prostor, kjer se lahko izražajo na svoj način. Seveda že dom z urejenimi odnosi nudi varen kraj za izražanje sebe, toda urejenost svojega kotička na svoj način je posebna prednost.

Morda pa razmetana soba sploh ni tako slaba stvar. Strokovnjaki menijo, da bi otroška soba pravzaprav morala biti prostor, kjer se počutijo varni in sproščeni. Lahko sprejmem, da se sredi vse te krame sam pač počuti sproščeno in dobro?

Otroška soba bi morala biti prostor, kjer se otroci počutijo varni in sproščeni.

Dobro je najti skupni jezik

Kljub temu pa ni enostavno sprejeti kupa nametanih stvari na tleh in tako založene mize, da težko prepoznaš, da miza spodaj sploh je. Zato je tukaj še nekaj predlogov, da bosta tako starš kot otrok zadovoljna.

1. Imejte pričakovanja, primerna otrokovi starosti

Od majhnega otroka ne morete kar zahtevati, da bo imel svojo sobo urejeno. Manjšim otrokom se pri pospravljanju pridružite. Tako pri majhnih kot že večjih otrocih (tudi najstnikih) pa se prepričajte, če so vaše zahteve in pričakovanja jasna. Zgolj navodilo ali ukaz, naj sobo pospravi, ni vedno dovolj. Bodite konkretni: pospravi plišaste igračke, pospravi knjige, pospravi oblačila, posesaj …

2. Skupaj sprejmite nekaj dogovorov

Uvedite enkrat tedensko generalno čiščenje sobe. Dogovorite se, da se mora takrat soba svetiti, da na tleh ne sme biti oblačil, na policah pa ne krožnikov in prahu. Med ostalimi dnevi pa se nad vso navlako ne obregajte. Tako bo volk sit in koza cela.

Če si sobo sorojenci delijo med seboj, pa so potrebni dogovori tudi med njimi.

3. Pomirite svoj strah

Starši se bojimo, da nepospravljena otroška soba vodi v vrsto slabih lastnosti. Se bojite, da ne bo nikoli redoljuben? Vas je strah, da nepospravljena miza vodi v slabši šolski uspeh? Se sprašujete, da vse skupaj lahko vpliva na otrokovo osebno higieno? Starši v svojih strahovih večkrat pretiravamo.

Če so odnosi dobri, je nekaj nepospravljenih kvadratnih metrov povsem nepomembnih.

Svoj red lahko zahtevamo v vseh ostalih prostorih našega doma – da se čevlje v predsobi pospravlja za seboj, da se mokrih brisač ne pušča na tleh kopalnice in da se odnaša krožnike z mize, ko končamo obrok …

Šolski uspeh ima navadno bore malo povezave z urejenostjo pisalne mize. Za svojo osebno higieno pa navadno skrbijo v kopalnici, kjer so tudi pod našim nadzorom in pravili: redno čiščenje zob, tuširanje itd. Strah zgolj okoli nekaj nametane krame v njihovi sobi je tako navadno popolnoma odveč.

4. Postavite osnovna pravila

Da bosta obe strani zadovoljni, je smiselno postaviti nekaj osnovnih pravil, kot so naslednja: Umazano spodnje perilo ne sme ležati na tleh, ampak v kopalnici v košu. Prepovedano je vnašanje hrane in pijače. Ali, če že, umazane krožnike in kozarce je potrebno takoj po uporabi vrniti v kuhinjo. Vse ostalo pa, kar se ne nanaša na osnovne dogovore, naj imajo tako, kot jim paše! Če torej zjutraj ne pospravijo svoje postelje (in če to ni del dogovora), to preprosto sprejmite.

Nepospravljena soba kot izraz nespoštovanja?

Nepospravljeno sobo starši zlahka razumemo in vzamemo kot izraz nespoštovanja do nas. Ob tem ko se tako trudimo za urejen dom, se nam zdi skrajno nespoštljivo, da je njihovo zavetje neurejeno. Toda ne glejmo na to preveč resno – veliko drugih, pomembnejših bitk je potrebno izbojevati. In če so odnosi dobri, je nekaj nepospravljenih kvadratnih metrov povsem nepomembnih.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja