Dr. Janez Sečnik: Svojega najstnika dresiram ali vzgajam? (oddaja)

Starševstvo prinaša številne izzive, še posebej zahtevno pa je, ko se najstniki ne držijo dogovorov, jezikajo, so nespoštljivi, delajo po svoje itd. In kaj staršem ob takšnem vedenju po navadi najprej pride na misel? Kazen. “En teden brez telefona”, “dva vikenda brez druženja s prijatelji”, “prepovedano igranje igric”, “počistil boš …”, to so tiste kazni, ki jih starši najpogosteje izrekajo. Toda, je to nekaj, kar je vzgojno in zares učinkuje?

Dr. Janez Sečnik, specialist družinske in zakonske terapije, v oddaji opominja, da takšna drža mladostniku ni naklonjena. “Kazen potepta njegovo notranjo varnost”, pove in doda, da je najstnik tako ali tako že v stiski in ga je strah, kako bomo odreagirali. Dodatno kaznovanje pa mu samo še poglablja krivdo in frustracijo. “Najstnik se bo že vnaprej starša bal. Počutil se bo ogroženega, napadenega. Starša bo doživljal kot diktatorja, kot nekoga, ki se mu mora upogniti”, še pripomni strokovnjak.

Toda, kako naj reagiram, ko mi najstnik s svojim vedenjem ‘dvigne pokrov’?

“Ko nam bo najstnik kaj grdega zažulil, bomo zdržali s svojo jezo? Bo naš odziv sočuten in starševski ali pa dreserski in učiteljski?”, sprašuje dr. Sečnik. “Starši se zelo hitro lahko postavimo nad najstnika in iz svoje veličine ‘ljudstvu spodaj’ dajemo direktive”, na zanimiv način pripoveduje strokovnjak. “Na tak način se odnos z najstnikom ruši”.

Kaj nam torej preostane, da storimo?

V oddaji nam dr. Sečnik pojasnjuje, kako najstniku postavljati varne meje in svetuje, kako naj starši v določenih situacijah reagirajo:

  • Ko se najstnik ne drži dogovorov (pride prepozno domov itd.)
  • Ko se vse bolj oddaljuje od privzgojenih vrednot in dela po svoje.
  • Ko kadi, občasno popiva, na zabavah okuša razne substance. Na kakšen način naj pristopimo do njega in mu pomagamo?

 Odlično pojasni tudi:

  • Zakaj je moj otrok kar naenkrat postal upornik?
  • Kaj moram kot starš sedaj na novo zgraditi?
  • Katera skupin otrok je bolj nagnjena k popivanju in zgodnji spolnosti?

“Zavestno se bomo morali odločiti: nasilje ne, kazen ne, pritiski ne, grožnje ne. Temu se moramo odpovedati ter začeti izhajati iz skrbi, posluha, lastne ranljivosti in graditi na občutku povezanosti in pripadnosti”, še pove dr. Sečnik.

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Na temo najstništva si še lahko ogledate:

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.