Od zakonske skupine do skupnosti Iskreni

janja-grilc-skupnost-iskreni

Skupnost Iskreni je skupnost družin, ki se je pričela snovati leta 2012, kot odgovor na Jezusov klic živeti na polno Božji načrt v družini, skupnosti in okolju.

Nekaj zagnanih mladih zakoncev z majhnimi otroki je z željo deliti življenje z drugimi družinami, skupaj moliti in si medsebojno pomagati, pričelo s srečevanji družin po domovih. Jezus namreč pravi, da kjer sta dva ali trije zbrani v njegovem imenu, tam je On sredi med njimi (Mt 18,20).

Trenutno je v skupnosti dvajset družin, ki imajo ogromno priložnosti, da se v vsej svoji človeškosti, šibkosti Edinstvenost skupnosti Iskreni je v tem, da se z Jezusovo močjo povežejo po tri družine skupaj.in različnosti druga od druge učijo ljubiti, se darovati in si odpuščati. Živeti pristne in globoke odnose. Skupaj rasti. Čutiti božjo bližino tako v konkretnih vsakodnevnih naporih kot tudi v pristnem veselju in praznovanju. Eno izmed bistvenih poslanstev skupnosti je torej dajati upanje in pogum drugim zakoncem, da bi lahko v polnosti živeli svoj zakon in družinsko življenje. 

Ker smo želeli iz prve roke izvedeti, kakšno je življenje skupnosti Iskreni, smo o tem povprašali nekaj njenih članov. Iskreno so povedali sledeče.

Igor in Maja, vidva sta bila prva pobudnika, da se je ideja skupnosti konkretizirala in pričela s svojim delovanjem. Od kod sta črpala navdih in zakaj prav skupnost družin?

Navdih za skupnost je prihajal ob delu z družinami. Posebej močno pa dve leti na duhovnih vajah… ko je Njegov glas postal vse bolj očiten… še posebej med odlomkom: “Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj; kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj.” (Jn 13, 34). 

Herve in Neža, že sedmo leto živita skupnost z drugimi družinami. V čem je le-ta za vaju edinstvena?

Edinstvenost skupnosti Iskreni je v tem, da se z Jezusovo močjo povežejo po tri družine skupaj. Mesečno se namreč v trojkah družin srečujemo, preživimo dan, delimo življenje.

Nejc in Mica, tudi vidva sta od samega začetka snovala življenje skupnosti. Kaj vama oziroma vam je na srečanjih trojk najbolj in kaj najmanj privlačno?

Na srečanjih trojk nama je všeč to, da skupaj počnemo veliko različnih stvari, vsakokrat je malo drugače, veliko časa preživimo skupaj, ob tem pa se včasih razvijejo res lepi pogovori; imaš en krog ljudi, med katerimi veš, da vlada neko zaupanje, da lahko spregovoriš tudi o svojih stiskah in o globljih stvareh, preverjaš svojo smer v življenju; lotimo se izvajanja katehez za otroke, česar se sicer sama doma zlepa ne bi lotila. 

Najtežje nama je, da se je včasih ob otrocih zelo težko bolj poglobljeno pogovarjati (z odraslimi); včasih je tudi težko najti in si vzeti čas za skupno srečanje. 

Tudi Slavko in Andreja sta v skupnosti Iskreni od njenega nastanka, se pravi že sedmo leto. Kaj bi v skupnosti spremenila, če bi imela na voljo prav vse možnosti?

Prav veliko spreminjala ne bi. Zdi se nama, da je pomembno, da držimo smer “družinskosti” in kot predlog sprememb bi nama (najini družini) prav prišlo, da bi bile male skupnosti, naše trojke, bolj lokalno postavljene. Se nadejava, da to še pride (z množico novih družin:)).

Domen in Petra, vidva sta v skupnosti 4 leta.  Sta mož in žena, oče in mama. V čem čutita podporo drugih zakoncev oziroma staršev iz skupnosti v teh vajinih vlogah?

Veliko nama pomeni, da lahko deliva svoje dileme, izkušnje, tegobe in veselje z drugimi zakonci in starši, ki so v podobni življenjski situaciji. Veliko nama pomenijo odprtost, sproščenost in sprejemanje drug drugega; brez olepšav, s trenutno realnostjo, kjer se vsak v tistem trenutku nahaja.

Štefan in Ivanka, teče sedmo leto vajinega življenja v skupnosti. Na katerih temeljih gradi skupnost Iskreni in kateri se vama zdi najtežje uresničljiv?

Skupnost želi biti okolje, kjer družina živi, se okrepi in tudi sama daje drugim zgled in moč za življenje po evangeliju in evangeljskih svetih (čistosti, uboštvu in pokorščini). Želi omogočiti rast vsej družini. Trenutno nama je najteže najti moči za delo z otroki, ki odraščajo in se soočati z različnimi pogledi na vzgojo otrok. 

Matej in Urška, v skupnosti sta tretje leto. Če bi morala izbrati en dogodek skupnosti, ki vama je najbolj ostal v spominu, kateri bi to bil in zakaj?

Najbolj nama je ostal v spominu letošnji poletni tabor v Kančevcih. Bil je namreč prav pisan na kožo vsem tistim številnim družinam, ki si želimo na taboru malo odpočiti, si najti nekaj časa drug za drugega, se malo naklepetati in kaj lepega doživeti, hkrati pa je bil vsebinsko dovolj bogat tako za otroke kot tudi za starše. V takem okolju smo se lahko povezali tako znotraj družine kot tudi z drugimi družinami. 

Gregor in Barbara, vidva sta šele dobro vstopila v skupnost Iskreni, a jo že na polno živita. Brez česa si življenja v skupnosti Iskreni ne predstavljata?

Življenja v skupnosti si ne predstavljava brez občutka, da smo kot družina sprejeti takšni, kakršni smo in brez prizadevanja k višjim duhovnim in življenjskim vrednotam. 

Primož in Janja sta šesto leto v skupnosti. Nam lahko predstavita, kaj vse se vam v skupnosti dogaja?

Temelj skupnosti Iskreni je živeti družinsko življenje in odnose na polno, zato se vsak mesec srečujemo po tri družine, si v »minutki« povemo, od kod prihajamo in kako smo, po svojih zmožnostih izvedemo katehezo za otroke po starostnih skupinah, zakonci si podelimo misli ob določeni temi, se igramo skupaj z otroki, pojemo, molimo, skupaj jemo. Srečujemo se tudi na skupnostnih srečanjih ob vstopu v novo programsko leto v začetku septembra, praznujemo praznik svete družine v decembru, organiziramo zimski dan na snegu, tudi romanje, duhovne vaje za zakonce, poletni tabor, imamo zakonske večere s pričevanji, starejši otroci se občasno srečajo na kakšnem skupnem dogodku, vmes pa izvedemo še kakšen izredni delovni dan ali vikend, kjer načrtujemo in evalviramo življenje skupnosti ali pripravljamo dogodke za nove družine, ki želijo vstopiti v skupnost. Po svojih zmožnostih sodelujemo tudi v programih Zavoda Iskreni, na festivalu družin, pišemo članke in še bi lahko naštevala. No, dolgčas nam zagotovo ni.   

Janez in Klavdija, tudi vidva sta od samega začetka prisotna v skupnosti. Kaj bi sporočila družinam, ki jih zanima življenje v skupnosti družin Iskreni? 

V skupnosti živimo iskreno srečevanje malih skupnosti (praviloma treh družin) po domovih, v vsej pristnosti in gostoljubnosti. Čudovito je, ker se srečujemo skupaj z otroki, ki poskrbijo za vzdušje v vseh odtenkih in nas starše vabijo, da skupaj odkrivamo nove razsežnosti življenja. Spoznavamo drug drugega, poglabljamo svojo vero in se sproščeno zabavamo. Življenje v vsej polnosti! 

P. Tomaž, ti si kot duhovnik stalni spremljevalec skupnosti Iskreni, ki ne bi bila enaka brez tebe. Kaj kot duhovnik prinašaš edinstvenega družinam in zakoncem? 

Hmm… Svoj smeh! 🙂 Boga v njihov vsakdan. Blagoslov, molitev. To, zaradi česar je Jezus ustanovil evharistijo, da bi ostal med nami in bi mi bili z njim. Čutim, da imam kot duhovnik nalogo povezovanja vseh članov na globljem temelju, to je veri v Jezusa Kristusa.   

Hvala vsem članom skupnosti za izrečene besede in naj nas vse spremlja božji blagoslov. 

Janja Grilc, voditeljica skupnosti Iskreni

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja