Od velikega četrtka do velike noči: ideje za doživet veliki teden z otroki

Foto: Shutterstock

Poleg obredov velikega tedna, ki se jih udeležimo v cerkvi, lahko z družino marsikaj obhajamo tudi doma. Na preprost način bodo otroci vstopili v dogajanje velikega tedna, vsa družina pa bo globlje doživela skrivnost Jezusovega trpljenja in vstajenja.

Veliki četrtek

Zadnja večerja

Na dan, ko se spominjamo zadnje večerje in Jezusove postavitve svete evharistije, lahko v družini pripravimo preprosto pashalno večerjo. Pripravimo družinsko mizo in prižgemo svečko, da se zavemo Jezusove navzočnosti. Z otroki pripravimo nekvašen kruh. (Preprost recept najdete tukaj.)

Judje so za pashalno večerjo jedli tudi pečeno jagnje in grenka zelišča. Namesto tega lahko postrežemo tudi kakšno drugo meso. Pred jedjo so si obredno umili roke, saj so z njimi jedli. Oboje lahko naredimo tudi mi, otrokom bo gotovo všeč.

Večerjo začnemo z molitvijo in zahvalo. Med jedjo se spominjamo Jezusove zadnje večerje. Kruh razlomimo, pijačo pa natočimo v kelihe (vinske kozarce). Preberemo odlomek iz evangelija (Lk 22,14-20) in se z otroki pogovorimo, da na tak način – v obliki kruha in vina – Jezus ostaja z nami za vse čase.

Umivanje nog

K velikemu četrtku spada tudi umivanju nog (Jn 13,1-11). Eden od staršev, najbolje oče, si zaveže predpasnik in prinese lavor z vodo ter brisačo. Poklekne pred družinskimi člani in vsakemu posebej umije noge. Po umivanju otroke vprašamo, kaj po njihovem mnenju pomeni Jezusovo naročilo, naj drug drugemu umivamo noge. Pogovorimo se o pomenu služenja.

Veliki petek

Post

Na veliki teden se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Pri mlajših otrocih se ne osredotočamo toliko na trpljenje in ga vedno povežemo z vstajenjem. A kljub temu je veliki petek dan poglobljene molitve. Ker je strogi post, se vsa družina odpove mesu, sladkarijam in kakšni razvadi (ekranom, soku, kavi, …). Kosilo naj bo preprosto.

Molitev ob uri Jezusove smrti

Če je mogoče, se ob 15h zberemo k molitvi. Molimo lahko križev pot za otroke ali rožni venec. Molitev prilagodimo starosti otrok.

Češčenje križa

Družinski križ postavimo na mesto, kjer ga lahko dobro vidimo in se ga dotaknemo. Pred njim prižgemo svečko in zapojemo postno pesem (npr. Na križ si šel, Gospod). Oblikujemo večerno molitev. Pred križem pokleknemo in ga poljubimo.

Če imamo ustvarjalno žilico, lahko oblikujemo Božji grob in vanj položimo Jezusa. Nekaj idej najdete tukaj.

Velika sobota

Blagoslov ognja

Če imamo možnost, zakurimo ogenj in ga blagoslovimo. Začnemo z znamenjem križa, nato molimo: »Sveti Bog, v gorečem grmu si razodel svoje veličastvo in po jezikih, ki so bili kakor plameni, opozoril na prihod Svetega Duha. Prosimo te, blagoslovi ta ogenj, da nam bo znamenje tvoje bližine, v naših srcih pa prižgi ogenj ljubezni, ki nikoli ne ugasne. Po Kristusu našem Gospodu.« Poškropimo ga z blagoslovljeno vodo, nato z njim prižgimo svečo ali peč.

Blagoslov jedil

Pripravimo košaro z velikonočnimi jedili in jo pogrnemo z velikonočnim prtom. Otrokom razložimo pomen velikonočnih jedil. Nato se udeležimo blagoslova jedil in hkrati obiščemo tudi Božji grob.

Ob Božjem grobu

Če smo pripravili Božji grob, lahko ob njem oblikujemo družinsko molitev. Če nimamo Božjega groba, križ prekrijemo s kosom blaga in molimo ob njem. Bodimo pozorni, da velika sobota ni namenjena le peki, barvanju pirhov in pospravljanju, ampak predvsem molitvi.

Velikonočna vigilija

V soboto zvečer bedimo in pričakujemo vstajenje. Z otroki lahko prižgemo krstne sveče in se spomnimo, da smo pri krstu postali Božji otroci.

Velika noč

Jezus je vstal, aleluja!

Ponoči starši odpremo Božji grob in iz njega vzamemo Jezusa. Nad grob lahko napišemo napis: »Aleluja!«. Zjutraj z otroki pohitimo k praznemu grobu in se veselimo, da je Jezus premagal smrt.

Dan začnimo z veselim družinskim petjem aleluje in najljubših velikonočnih pesmi. Namesto da si voščimo dobro jutro, se pozdravimo s »Kristus je vstal!« in »Zares je vstal, aleluja!«

Praznična obleka

Za vstajenjsko mašo se oblecimo slavnostno. Vsak družinski član lahko npr. nosi nekaj belega, saj je bela barva vstajenja.

Praznično okrasimo tudi dom – na mizi naj bo bel prt, prtički in pomladansko cvetje.

Velikonočni zajtrk

Družina se zbere na prazničnem zajtrku z blagoslovljenimi jedili. Začnemo ga z znamenjem križa, očenašem in blagoslovom: »Molimo. Nebeški Oče, blagoslovi ta velikonočni zajtrk. Naj nas velikonočni prazniki tako prenovijo, da bomo vedno bolj hrepeneli po duhovni hrani ter jo našli v tvoji besedi in sveti evharistični skrivnosti. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.«

Dan naj bo prazničen

Poleg velikonočnega zajtrka in sv. maše naj bo prazničen ves dan. Z otroki ponovno preberimo odlomek, kako so žene in učenci prišli h grobu (Jn 20,1-9). Igrajmo se velikonočne igre z vsebino. Pokličimo sorodnike in prijatelje, s katerimi ponavadi skupaj praznujemo.

Danes ni dan za delo, ekrane in skrbi, ampak za veselje in petje.

Oglejte si tudi video z osebno stilistko Tino Martinec Selan o lepoti, ki se kaže tudi preko obleke in mag. Darjo Kalamar Frece: Otrok bo imel tak odnos do življenja, kot ga imamo mi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja