10 družinskih idej za doživeto veliko noč

Thumbnail

Pripravili smo seznam idej in iger za velikonočno nedeljo, ki bodo tako staršem kot otrokom popestrile praznovanje in pomagale v polnosti doživeti veselje vstajenja.

1. Jutranje bujenje: vesela aleluja!

Kristus je vstal, aleluja! Smrt je premagana! Kaj nam navsezgodaj zjutraj velikonočno veselje pričara bolje od radostne aleluje?

Letos domače prebudite z alelujo na CD-ju. (Če imate glasbeno žilico, jo lahko tudi zapojete.) Na youtubu boste gotovo našli svojo najljubšo!

2. Velikonočni pozdrav

Namesto z »Dobro jutro!« domače pozdravite s stavkom: »Kristus je vstal!« Mož ali žena vam lahko odgovori: »Zares je vstal, aleluja!«

3. Oblecimo Kristusa

Kaj, če bi vsak oblekel kos oblačila ali dodatek v beli, barvi vstajenja? Srajco, pas, šal, rožo v laseh …

4. Reševanje velikonočnih nalog ali velikonočni kviz

Če pri vas nosi velikonočni zajček, otrokom razložite, da se tudi zajček veseli Jezusovega vstajenja in zato nosi sladkarije. Če so že malo starejši, pa lahko poskusite z nekaj velikonočnimi igrami.

Poleg sladkarij po stanovanju skrijte listke z nalogami. Dokler otroci naloge ne rešijo, ne smejo nadaljevati z iskanjem.

Naloge naj bodo povezane z veliko nočjo: otroci naj npr. zapojejo otroško alelujo, zaigrajo prizor, ko žene oz. učenci najdejo prazen grob, odgovorijo na kakšno vprašanje (katera je velikonočna barva, komu se je Jezus najprej prikazal, kakšen je velikonočni pozdrav itd.).

Varianta: Iz zgoraj omenjenih vprašanj lahko organizirate velikonočni kviz. Vprašanja prilagodite otrokovi starosti, nato pa skupaj osvežite velikonočno tridnevje.

5. Sestavljanka z vstalim Jezusom

Natisnite podobo vstalega Kristusa in jo razrežite. Nato jo kot sestavljanko spet sestavite.

Predlog: dele sestavljanke lahko skrijete po stanovanju skupaj s čokoladnimi jajčki.

6. Velikonočni lov za zakladom

Po stanovanju ali na vrtu skrijte predmete, ki simbolizirajo Jezusovo smrt in vstajenje: žeblje, trnovo vejo (simbol trnove krone), srebrne kovance (Judovo izdajstvo), prazno škatlo (simbol praznega groba), prtič (v katerega je bil zavit Jezus), oljčno vejico (s katerimi so ljudje pozdravljali Jezusa ob prihodu v Jeruzalem), kocke (s katerimi so kockali vojaki), kamen (ki je bil odvaljen od vhoda v grob), kruh (ki ga je Jezus lomil med zadnjo večerjo) …

Otrokom povejte, koliko predmetov morajo najti, lahko jim izročite tudi seznam, na katerem so predmeti napisani oz. narisani. Nato se ob vsaki najdbi pogovorite, kaj predstavlja.

7. Velikonočni kozarec služenja

Velika noč je odlična priložnost, da se spomnimo, kako nam Jezus izkazuje svojo ljubezen in nam služi – vse do smrti na križu.

Okrasite kozarec za vlaganje in nanj napišite: »Bodite drug do drugega dobrosrčni in usmiljeni ter drug drugemu odpuščajte, kakor je tudi vam Bog milostno odpustil v Kristusu« (Ef 4,32). Če so otroci manjši, lahko uporabite samo prvo polovico stavka.

Pogovorite se o Jezusovem zgledu dobrosrčnosti in prijaznosti, h katerima smo poklicani. V kozarec dajte lističe s idejami za pozornost do drugega (npr. »moli za določeno osebo«, »opravi gospodinjsko delo«, »povej nekaj lepega določeni osebi«, »podari risbico« itd.) ter z imeni družinskih članov.

Nato naj vsak izvleče listič z idejo in z imenom družinskega člana. Kdor opravi svoje »dobro delo pozornosti«, naj v kozarec položi kosem vate (»zajčkov rep«). Z drobnimi prijaznostmi lahko nadaljujete tudi v prihodnjih dneh, dokler kozarec ne bo poln. Pa seveda še naprej. 🙂

8. Razvrščanje velikonočnih bombonov

Na mizo stresite bonbončke v različnih barvah. (Če se želite izogniti sladkarijam, lahko uporabite tudi pisane žetone.) Zraven postavite skledice, nato pa morajo otroci čim hitreje razvrstiti bonbone po barvah – v vsako skledico bonbone določene barve.

Barve imajo seveda svoj pomen:

  • sivi bonboni: skala
  • črni bonboni: greh
  • rdeči bonboni: Jezusova kri
  • beli bonboni: čistost, milost
  • zeleni bonboni: rast v Jezusu
  • vijolični bonboni: ura bolečine oz. trpljenje
  • rumeni bonboni: vstajenjska svetloba

9. Lepljenje »aleluje«

Za vsakega otroka na kartončke napišite posamezne črke besede aleluja (torej A-L-E-L-U-J-A). Vsak otrok ima lahko svojo barvo kartončkov. Nato morajo otroci črke čim hitreje razvrstiti v pravilno zaporedje in jih nalepiti na površino, ki jo določite. Lahko okrasite steno v veži, lahko napis vsak nalepi na svojo omaro …

10. Velikonočni svetopisemski odlomki

  • Pripravite košarico z zvitki svetopisemskih citatov, ki naj jih gostje vzamejo ob odhodu domov, družinski člani pa pred večerno molitvijo.
  • Evangeliji velikonočne osmine so še posebej lepi. V prihodnjem tednu vsak dan na vhodna vrata napišite ali nalepite stavek iz evangelija tistega dne. Otroci (pa tudi odrasli) ga bodo videli ob vsakem prihodu in odhodu, tako da se jim bo gotovo vtisnil v srce.

Predlogi:

Velikonočna nedelja: »Videl je in veroval.« (Jn 20,8)
Velikonočni ponedeljek: »Ne bojte se!« (Mt 28,10)
Torek: »Žena, zakaj jokaš? Koga iščeš?« (Jn 20,15)
Sreda: »Mar ni bilo potrebno, da je Mesija to pretrpel in šel v svojo slavo?« (Lk 24,26)
Četrtek: »Mir vam bodi!« (Lk 24,26)
Petek: »Jezus jim je rekel: ‘Pridite jest!’« (Jn 21,12)
Sobota: »Pojdite po vsem svetu in oznanite evangelij vsemu stvarstvu!« (Mr 16,15)
Nedelja: »Moj Gospod in moj Bog!« (Jn 20,28)

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja