Zakaj velikonočna jedila nesemo k žegnu?

Vir: YouTube

Za mnoge, verne in neverne, je nesti velikonočna jedila k žegnu višek cerkvenega leta. Tak vtis vsaj dajejo nabito polne cerkve ob množici blagoslovov velikonočnih jedil na veliko soboto. A kaj je sploh smisel tega blagoslova? Zakaj nesemo izbrana jedila? Kako jih uživati ter kaj z ostanki?

Blagoslov je Božja milost za ljudi

Nesemo velikonočno košaro k žegnu, ker so nas tako učili oziroma je taka tradicija? Morda, a bistvo nošenja jedil k blagoslovu naj bi bila vera v delovanje blagoslova. Blagoslov je milost Boga za ljudi.

Bog nam hoče biti blizu, zato nas blagoslavlja. Tudi velikonočna jedila so tako način, preko katerega lahko začutimo, da nas ima rad, da nas obilno obdaruje in da je z nami.

Velikonočni zajtrk je bil nekoč resnično slovesen obrok, saj je bil prvi obilen zajtrk po 40 dnevnem postu, v katerem mesa, jajc, maščobe in druge hrane niso uživali. Veliko noč so tako z velikim veseljem praznovali kot dan Kristusovega vstajenja, ko je bilo posta konec. Veselje vernikov in zahvala pa sta se odražala tudi v navadi blagoslova prvega velikonočnega obroka. V času, ko imamo vsega dovolj, velikonočna jedila ohranjajo predvsem svoj simbolni pomen.

Kakšen je pomen izbranih jedi?

  • Pirhi predstavljajo grob (lupina, v kateri je življenje) in če so rdeči tudi kaplje Jezusove krvi.
  • Hren – h blagoslovu nesemo celega, v obliki korenine, simbolizira žeblje.
  • Kruh simbolizira Jezusovo telo in njegovo vstajenje, Božjo dobroto in življenje.
  • Šunka pa predstavlja trpeče Kristusovo telo kot velikonočno jagnje, ki se je darovalo za grehe ljudi. Spominja tudi na Jagnje, ki so ga Judje jedli v spomin na rešitev iz sužnosti v Egiptu.
  • Potica (navadno okrogla) predstavlja krono iz trnja.

Ponekod glede na navade posamezne pokrajine dodajo še:

  • Pomaranče – predstavljajo mešanico žolča in kisa, ki so ga ponudili Jezusu na križu.
  • Vino – simbolizira Jezusovo kri.
  • Klobase kot simbol vrvi, s katerimi je bil zvezan Jezus.

Drugi evropski narodi imajo ob blagoslovu jedil navado dodati tudi druga jedila in stvari, na primer maslo (kot simbol bogastva odrešenja), sveče (ker je Jezus luč sveta), sol (simbol bogastva, pravičnosti in v varstvo pred tem, da bi se »pokvarili«) in slaščice (kot simbol obljube večnega življenja).

Če bodo v vaši košari dodatne jedi, ne pozabite, da so tudi te blagoslovljene in jih v celoti zaužijte.

Kako uživati velikonočni zajtrk?

Pomembno je, da ga uživamo duhovno pripravljeni, veseli in hvaležni ter na velikonočno jutro – ne prej.

Kaj z ostanki?

Če gre za ostanke hrane, jih porabite drugače. Ostanke hrane, ki bi jih sicer vrgli v biološke odpadke ali kompost (npr. jajčne lupine, olupke hrena, pomaranč) pa zažgite ali nesite na vrt oz. njivo. Pomembno je, da jih ne vržete v smeti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja