Kako praznovati veliki teden, da bo Jezus v središču

Foto: Canva

Posebej za majhne otroke so obredi velikega tedna lahko predolgi in na nek način prezahtevni. Samo z branjem in poslušanjem težko dojamejo pomen vsega dogajanja. Zato je dobro, če ob vsem tem doživijo še posebno izkušnjo, ki bo posamezne dogodke razložila in povezala v celotno zgodbo. Tako bodo tudi lažje razumeli, na čem sloni naša vera.

Pri tem so vam lahko v pomoč razne aktivnosti, ki prinesejo novo izkušnjo razumevanja Jezusovega življenja in njegove žrtve za nas.

Ponedeljek–sreda

V tem času se spomnimo, kako je Jezus izgnal iz templja tiste, ki so pobirali tempeljski davek in goljufali ljudi ter prodajalce živali. Jezus je vpil na njih, da so božjo hišo spremenili v tržnico. Vzel je bič, jim prevrnil mize in jih izgnal iz templja.

To je priložnost, da otroke poučite o pravični jezi. Jezus nas kliče, da delujemo v imenu tistih, ki ne morejo govoriti zase.

 • Čiščenje stanovanja

Tako kot je Jezus očistil tempelj vse navlake, je prav, da pospravimo tudi naše stanovanje.

Veliki četrtek

Na veliki četrtek se spominjamo Jezusove zadnje večerje, ko je umil noge apostolom. To nas spomni, da smo tudi mi poklicani, da služimo drugim.

Pashalna večerja

Je ponazoritev obroka, ki ga je imel Jezus z apostoli ob zadnji večerji. Pashalno večerjo so Judje obhajali vsako pomlad, kot spomin na izhod iz Egipta. Večerja, ki jo imenujejo tudi seder, pomeni red, zato se tudi obrok uživa po posebnem redu, saj ima vsako živilo poseben pomen. Potrebujete: posodico s slano vodo, stebla zelene, nekvašen kruh, pečeno trdo kuhano jajce, hren, kost jagnjeta, omako iz jabolk, oreščkov in vina, vino ali grozdni sok.

 • Steblo zelene pomočite v slano vodo in ga okusite. Okus nas spomni na pretočene solze Judov, ko so bili sužnji v Egiptu.
 • Nekvašeni kruh razlomite in ga razdelite med člane družine. Kruh spominja na naglico, s katero so Izraelci zapustili Egipt.
 • Ob pashi so Judje uživali grenka zelišča, kot spomin na to, kako grenko življenje so imeli kot sužnji v Egiptu.
 • Pečeno trdo kuhano jajce je simbol novega življenja.
 • Kosti jagenjčka: spominja nas na mazanje podbojev hiš s krvjo, kar je Izraelce obvarovalo v Egiptu.
 • Omaka iz jabolk, oreščkov in vina simbolizira malto, iz katere so delali opeke in gradili faraonova mesta.

Umivanje nog

Pri zadnji večerji je Jezus umil apostolom prašne noge. Seveda so protestirali, ampak Jezus se ni dal. To je primer ponižnosti, ljubezni in služenja, podoba tega, kakršen naj bi bil voditelj. Tudi doma naj oče kot »voditelj« družine vsem umije noge.

Izdajalec

Pri večerji je Jezus povedal apostolom, da ve, da ga bo eden izmed njih izdal. Otrokom razdelite karte s slikami. Na enih naj bo slika očesa (izdajalca), na drugih pa slika palice (apostoli). Kdor ima sliko očesa (izdajalec), lahko druge izloči iz igre, tako da jim pomežikne. To lahko stori le, če njegovega pomežika ne opazi noben drug razen tistega, ki mu je namenjen. Kdor ima sliko palice, poskuša ugotoviti, kdo vse je izdajalec. Če ugane, izdajalec izpade iz igre.  Tisti, ki je prejel pomežik, naj tiho šteje do 10 in nato odloži svojo karto dol. Drugim pa ne sme povedati, kdo je izdajalec. Kdor ima sliko palice (apostol), poskuša ugotoviti, kdo vse je izdajalec. Če ugane, izdajalec izpade iz igre. Če so izdajalci uspešni, bodo uspeli druge spraviti iz igre, preden bodo razkrinkani.

Veliki petek

Je dan, ko se spomnimo križanja Jezusa in njegove smrti na križu. Čeprav je to žalosten dan, pa se imenuje veliki petek, ker vodi v nekaj izjemnega. Na ta večer poskrbite, da bo osvetljenost manjša kot sicer.

Izdelajte križ

Možnosti je ogromno. Lahko ga izdelate iz dveh lesenih palic, ki jih zvežete skupaj. Lahko ga izrežete iz kartona in ga okrasite. Lahko ga izvezete iz vrvic.

Naredite trnovo krono

Stopite čokolado in vanjo polagajte slane palčke ter jih nato odlagajte na peki papir tako, da z njimi oblikujete krono. Ko se bo čokolada strdila, bo krona trdna in jo boste lahko lomili in pojedli.

Velika sobota

Ta dan se spominjamo Jezusa v grobu.

Ustvarjanje senc

Jezusovi učenci so bili po njegovi smrti v temi, vendar pa je upanje ostalo.

Prižgite luč in naj se vsak postavi pred njo, da se ustvari senca. Te sence nato fotografirajte in natisnite ter dajte na primerno mesto, kjer vas bodo spominjale, da v Jezusu vedno ostane upanje.

Zakurite ogenj

Zakurite ogenj in se vsi zberite okrog njega. Ogenj predstavlja Jezusa, ki je luč sveta. Naj bo to vaše slavje luči in bdenja v čakanju na Jezusovo vstajenje.

Velika noč

Vstanite ob jutranji zori in proslavite vstajenje z veselo alelujo. Otroke zbudite z besedami Aleluja, Kristus je vstal.

Zavij se kot Jezus

Otroke zavijte v toaletni papir, tako kot so Jezusovo telo povili s povoji. Nato se morajo rešiti iz njega.

Oblecite nova oblačila

Pa ne zato, ker je to največji praznik in je prav, da oblečemo najboljšo obleko. Pač pa zato, ker simbolizira novo življenje, ki smo ga dobili v Kristusu.

Igre s pirhi

Na naših tleh so bile znane igre sekanje pirhov. Lahko pa se izmislite tudi kakšne nove, recimo kotaljenje pirhov po bregu, kjer vsak otrok spusti svoj pirh in tekmujejo, kateri bo prej dosegel dno. Vedno bolj pa se uveljavlja tudi lov za pirhi, kjer pirhe skrijete po vrtu ali hiši, nato pa jih otroci iščejo. Igra ima lahko številne izvedbe: recimo iskanje z zavezanimi očmi, skrivanje čokoladnih pirhov, skrivanje drobnih sporočil ali darilc v plastičnih jajčkih  …

Kdo sem jaz v velikonočni zgodbi?

Preverite svoje poznavanje v kvizu. Za pravilen odgovor stopnje 1 dobijo 1 točko, stopnje 2 dobijo 3 točke, stopnje 3 pa 5 točk.

Stopnja 1: Lahka vprašanja, 1 točka

 • Jezusa sem izdal za 30 srebrnikov. Kdo sem? (Juda, Mt 26:14–15)
 • Preden je petelin zapel, sem Jezusa trikrat zatajil. Kdo sem? (Peter, Jn 18:15–27)
 • Ljudje so me izbrali, da me izpustijo namesto Jezusa. Kdo sem? (Baraba, Mt 27:17)
 • Križan sem bil poleg Jezusa. Kdo sem? (razbojnik, Mt 27:38)
 • Zgodaj zjutraj sem odšla h grobu in našla kamen odvaljen. Kdo sem? (Marija Magdalena, Jn 20:1)
 • Pri grobu sem srečal žene in jim povedal, da je Jezus vstal. Kdo sem? (angel, Mt 28:5–6)

Stopnja 2: Težja vprašanja, 3 točke

 • Ko je Jezus visel na križu, me je prosil, naj vzamem k sebi njegovo mamo. Kdo sem? (učenec, ki ga je Jezus ljubil +- Janez, Jn 19:26)
 • Jezusa sem položil v moj grob. Kdo sem? (Jožef iz Arimateje, Mr 15:43–44)
 • Sem veliki duhovnik, ki je obtožil Jezusa in zahteval njegovo smrt. Kdo sem? (Kajfa, Jn 11:49)
 • Jezusa sem mazilila z dragimi dišavami. Kdo sem? (Marija, Lazarjeva in Martina sestra, Jn 12:1–8)
 • Pripeljali so mi Jezusa, naj ga obsodim, pa na njem nisem našel krivde. Kdo sem? (Pilat, Jn 19:4)
 • Služabniku velikega duhovnika sem odsekal uho. Kdo sem? (Peter, Jn 18:10)

Stopnja 3: Najtežja vprašanja, 5 točk

 • Šel sem z Jožefom, da sva skupaj pokopala Jezusa. Kdo sem? (Nikodem, Jn 19:39)
 • Videl sem vstalega Jezusa na poti v Emavs. Kdo sem? (Kleopa, Lk 24:18)
 • Jezusu sem pomagal nositi križ. Kdo sem? (Simon iz Cirene, Lk 23:26)
 • Jezus nas je vzel v Getsemani, da bi molili z njim, a smo zaspali. Kdo smo? (Peter, Jakob, Janez, Mk 14:33)
 • Jezus naju je poslal, da pripraviva jagnje za zadnjo večerjo. Kdo sva? (Peter, Janez, Lk 22:8)
 • Nisem verjel, da je Jezus vstal, dokler se nisem dotaknil njegovih ran. Kdo sem? (Tomaž, Jn 20:24–25)

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja