Od maja otroški dodatek enak za vse otroke

Foto: Shutterstock

Vlada je bila očitno aktivna tudi preko velikonočnih praznikov, saj je danes odjeknila novica, da so sprejeli predlog zakona, po katerem bo konec diskriminacije otrok pri prejemanju otroškega dodatka.

Evropske države se na vztrajno upadanje rodnosti odzivajo različno. Slovenska vlada je po temeljitem razmisleku sklenila, da davkoplačevalskega primanjkljaja v prihodnosti ne bo mogoče nadomeščati le z migranti in da je smiselno, da začne aktivno spodbujati starše, ki se odločajo za več otrok.

Minister Luka Mesec je v izjavi za javnost povedal, da je potrebno na dolgi rok ustvariti okolje, v katerem se državljani lažje odločajo za “otroka več”: »O tem smo razmišljali že dlje časa. To je bila edina logična poteza, saj socialna diskriminacija ni na mestu.«

V Sloveniji je otroški dodatek* prepleten z socialo, kar pomeni, da na višino le tega vpliva, kateri po vrsti je rojen otrok in tudi koliko znašajo dohodki staršev. Nekateri pa ga niti ne dobijo. »Na ta način otroški dodatek ni dosegal svojega osnovnega namena – vsak otrok je enako pomemben in vreden, ne glede na to iz kakšne družine prihaja,« je še povedal minister.

Zato je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti odredilo ločitev družinske in socialne politike. Pravi namen otroškega dodatka je namreč to, da spodbuja rojstva. V Sloveniji pa se je izrodil v socialni korektiv, kar je nesmisel.

S prvim majem 2024 se torej družinska politika ločuje od socialne. Tako bo vsak otrok dobil enak znesek (83,84 € na otroka) otroškega dodatka in to ne glede na to iz kakšne družine prihaja. Tisti iz socialno ogroženih družin pa bodo seveda dodatno dobili še socialno pomoč.

Z veseljem in upanjem bomo opazovali rezultate presenetljivo modre poteze aktualne vlade.

*Šlo je le za prvoaprilsko šalo, za katero pa upamo, da bo spodbudila razmislek, da bi bila takšna ureditev otroškega dodatka veliko bolj smiselna in učinkovita. Več o tem preberite tukaj: Je otroški dodatek namenjen revežem ali staršem?

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Če je to res,je več kot presenetljivo. Je pa res,da je danes 1.april.
    Verjetno pa si iz tega ne bi norca delali.

  2. Dokler paraziti vodijo državo…da ne bo pomote že od 91 daje in noben ni izključen, nam tudi prvoaprilske šale dane v razmislek ne pomagajo.

  3. Da vas sram ni! Sem ena od mamic, ki z možem garava in delava in sva vsako leto upravičena do minimalnega otroškega dodatka, prav tako hči z minimalno štipendijo. Imava 3 krasne otroke in bi mi enaka štipendija res prav prišla.

  4. Da ni ta portal namenjen “Brazilcem” glede na komentarje.Ko se odločiš za otroka ne razmišljaš o dodatkih,ki naj bi ti pripadali.Moj otrok je moj strošek in moja odgovornost.Otroški dodatki uničujejo starše,da iz sebe ne zmorejo izvabiti najboljšega,kar lahko nudijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja