Očetovski dopust št. 3: Družinska pobuda napovedala pritožbo

Thumbnail

Tomaž Merše iz Družinske pobude je napovedal pritožbo na sporno spreminjanje pravil za izrabo dodatnih petih dni očetovskega dopusta za nazaj.

Nazadnje je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pretekli teden po zapletih, ki so nastali, ko so očetje želeli uveljavljati pravico do dodatnih petih dni plačanega očetovskega dopusta, odločilo, da ga lahko izkoristijo le očetje otrok, starih manj kot tri leta, ki niso porabili več kot 50 dni neplačanega dela očetovskega dopusta.

V prispevku Očetovski dopust št. 2 ali kako so si na ministrstvu spet premislili, smo ugibali, ali je tako ravnanje dopustno in kakšni bi lahko bili vzroki za zmedo in naknadne spremembe.

Da bi bili očetje več z otroki

Kot so zapisali na ministrstvu, je do spremembe v starosti otroka, do katerega očetje lahko uveljavljajo novo pravico, prišlo, ker tako izhaja iz zakona, ki je veljal do konca leta 2015, in določal, da je treba očetovski dopust izrabiti do dopolnjenega tretjega leta starosti otroka.

V novem zakonu 114. člen določa, da »oseba, ki je uveljavila pravico po določbah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, zadrži pravico v obsegu in trajanju, kot je bila priznana z odločbo centra. V primeru, da sta obseg in trajanje te pravice po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih za osebo iz prejšnjega stavka ugodnejša, center na njeno zahtevo uskladi obseg in trajanje te pravice.«

Iz tega izhaja, da lahko oče, ki je za dopust zaprosil do tretjega leta starosti svojega otroka, tega koristi do takrat, ko otrok zaključi prvi razred OŠ. Vendar ni tako. Pravico je možno uveljavljati le za otroke, ki še niso stari tri leta.

Kot je napovedal Tomaž Merše iz Družinske pobude, bodo ministrstvu predlagali, da se vrnejo k prvotni, očetom in otrokom bolj naklonjeni vlogi: »Ta del prvotne razlage bi lahko ohranili v korist očetov, ki so v mnogih slovenskih družinah preveč odsotni.«

Slovenija dela EU popravni izpit

Merše je tudi spomnil, zakaj je pravzaprav prišlo do razveseljive novice o podaljšanju očetovskega dopusta. (Roko na srce, takih novic je zadnje čase z ministrstev res bolj malo, zato je bilo za marsikoga kar težko verjeti, da je res … In na koncu tudi ni bilo. Vsaj ne za vse.)

18. junija 2009 je Svet EU sprejel direktivo o okvirnem sporazumu o starševskem dopustu, ki določa, da naj bo vsaj en mesec tega dopusta neprenosljiv, oziroma ga lahko izkoristi le oče. Države članice bi morale direktivo uveljaviti v dveh letih, a Slovenija tega ni naredila, zato je v letu 2013 dobila opomin Evropske komisije.

Vlada Alenke Bratušek je hotela zadevo rešiti s tem, da bi en mesec dopusta za nego in varstvo otroka, ki je skupna pravica očeta in matere in si jo lahko poljubno delita, postal izključno pravica očeta in ga mama v nobenem primeru ne bi mogla izkoristiti.

»To bi bilo seveda zmanjšanje prožnosti izrabe tega dopusta in posledično znižanje obstoječe ravni pravice, kar bi bilo v izrecnem nasprotju z direktivo, ki določa, da izvajanje njenih določb ne more biti veljavna podlaga za zniževanje obstoječih pravic na obravnavanem področju,« so zapisali v Družinski pobudi.

Edina rešitev je širitev pravice

»V Družinski pobudi smo javno in glasno opozorili na to neskladje in dali vladi jasno vedeti, da je edina zakonita pot za uresničitev direktive širitev pravice do dopusta za nego in varstvo otroka ali očetovskega dopusta. Vlada se je zaradi javno finančne krize odločila za uzakonitev direktive z odložilnim pogojem višine gospodarske rasti in postopnim uvajanjem daljšega plačanega očetovskega dopusta skozi več let. Prvi korak se je začel izvajati z začetkom letošnjega leta.«

O kakšnih korakih je govora? Gre za spremembo, ki predvideva kar 30 dni plačanega očetovskega dopusta (15 dni ga mora porabiti do otrokovega šestega meseca, 15 dni pa do končanega prvega razreda osnovne šole). A ker se sprememba uveljavlja postopno, letos velja pravica do 20 dni plačanega dopusta in 50 dni neplačanega. Naslednje leto bo plačanih dni 25, leta 2017 pa 30.

 

Več o dogajanju glede dodatnih petih dni očetovskega dopusta:

Očetovski dopust št. 2 ali kako so si na ministrstvu spet premislili

Kako je država očete peljala žejne čez vodo?

Očetovski dopust daljši za pet dni

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja