Porodničar, ki trdi, da moški ne sodijo v porodno sobo

Vir: Shutterstock

Kdo je mož, ki je prvi opozoril na to, da ženska pri porodu ob sebi ne potrebuje ničesar, razen tišine, toplote in tihega spremstva izkušene babice? Mož, ki je »izumil« porodne bazene in opozoril, da je za vzpostavitev dojenja ključna prva ura po rojstvu?

To je Michel Odent. Svetovno znani francoski porodničar, ki je svojo pot v medicini začel kot kirurg (ugledna medicinska revija Lancet ga je označila za »enega od zadnjih pravih splošnih kirurgov«), ki pa ga je želja po raziskovanju naravnega poroda vodila v raziskovalne vode, čemur je z vsem srcem predan še danes. Pri svojih 85 letih.

»Bila sem na drugem planetu.«

V 23 letih, ko je v državni bolnišnici deloval kot vodja kirurškega in porodnega oddelka, se je začel bolj resno zanimati za dejavnike v okolju, ki vplivajo na proces rojevanja. Ena od njegovih znanih tez je, da ženska med naravnim porodom vstopi v drugačno stanje zavesti, pri katerem »izklopi« delovanje neo-korteksa (del možganov, ki nadzoruje višje funkcije, kot je senzorično in prostorsko zaznavanje, zavestno mišljenje in jezik). Če smo intelektualno stimulirani ali imamo občutek, da nas nekdo opazuje, je neokorteks aktiven, kar vodi v napetost in komplikacije pri porodu.

Tišina, toplota in tema – dobre obporodne spremljevalke

Kadar je neokorteks aktiven, nadzoruje primitivne možganske strukture in zavira porodni proces (tako kot tudi katero koli vrsto spolne dejavnosti). Zato mnogo žensk pove, da so se med porodom počutile, kot bi bile na drugem planetu ali da so popolnoma izklopile svet okoli sebe. Po njegovih dolgoletnih raziskavah porod moti že samo pogovarjanje s porodnico. Po naravi se sesalci med porodom usmerimo vase in »ugasnemo« zunanji svet. Zatemnjen prostor, toplota, tiho okolje so ključni, da ženska lahko ostane v takem stanju in ima najboljše pogoje za dober izid poroda.

Moški nima kaj iskati v porodni sobi!

Odent je v svojih raziskavah prišel do zaključka, da (žal) tudi moški oziroma možje ne sodijo k porodnici, medtem ko rojeva. Po njegovem mnenju prisotnost moškega lahko vodi v daljši, bolj boleč in kompliciran porod, saj ženska čuti njegov strah, kar v njej sproža adrenalin, zaradi česar postane nemirna. To pa v njej upočasni sproščanje oksitocina, zaradi česar ne more imeti učinkovitih popadkov in vse postane veliko težje.

Dojenčkova pot na svet bi bila bolj direktna, če bi porodnice pustili same z babico. Tako kot je nekoč tudi bilo. »Popolno porodno okolje ne vključuje moških. V več kot 50 letih sem bil prisoten pri porodih doma in v porodnišnicah v Franciji, Angliji in Afriki in najboljše okolje za lahek porod je bil tam, kjer pri porodnici ni bilo ničesar drugega kot tišina in izkušena, ne visoko izobražena babica – in nobenega zdravnika, ne moža ne kogar koli drugega,« pravi Odent. O tem je pisal tudi v svoji zadnji knjigi Do we need midwives? (»Ali potrebujemo babice?«). Po njegovem mnenju prav maskulinizacija porodnega okolja lahko pojasni, zakaj se danes delež carskih rezov izrazito povečuje.

Seveda je to povezano tudi s tem, da smo ženske danes v zahodnem svetu primorane rojevati v ustanovah, kjer je zasebnost težje doseči in tisti, ki se z Odentom ne strinjajo, pravijo, da lahko prav mož, ki je v takih okoljih ženskina edina opora, bistveno pripomore k lažjemu porodu oz. temu, da je porodnica bolj sproščena, kot če bi bila med tujim ji osebjem sama.

Sodobni porodi v bolnišnici porodnici žal pogosto ne zagotavljajo tistega, kar bi najbolj potrebovala.

Naše zdravje se začne v maternici

Vir: Shutterstock/Michel Odent

Ko je Odent zaključil kariero v bolnišnici, se je posvetil porodom doma in v Londonu ustanovil center za raziskovanje zdravja v zgodnji otroški dobi (Primal Health Research Centre). Že leta 1986 je v svoji knjigi Primal Health pisal o dokazih, da se homeostaza (proces, ki omogoča, da se naši fiziološki procesi in spremembe v okolici bistveno ne spreminjajo) vzpostavlja v času našega življenja v maternici, poroda in mesecih po porodu.

Danes pa se glede na te dokaze posveča raziskovanju tega, kako sodobni porodni procesi, ki so bistveno spremenili način rojevanja v zahodni kulturi, vplivajo na evolucijo človeka (homo sapiensa).

Odent je tudi avtor prvih člankov na svetu o pomenu vzpostavljanja dojenja v prvi uri po porodu,  uporabi porodnega bazena med porodi in teoriji vstopnih vrat za bolečino (Gate Control Theory of Pain).

Odent je sicer avtor 14 objavljenih knjig in mnogih člankov v uglednih medicinskih revijah. Večino vsebin navezuje na svoj koncept zmanjšanega delovanja neokorteksa kot ključa do ponovnega odkrivanja osnovnih potreb porodnice in omogočanja resničnega t. i. refleksa iztisa dojenčka.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja