Nošenje na boku: najlepši razgled iz nosilke

Thumbnail

V življenju mame pride obdobje, ko začne otoka nositi na boku – z drugo roko pa postane strokovnjakinja za enoročno kuhanje, brisanje, obešanje … Vam je prizor znan?

Prednosti nošenja na boku

Nam se je z nošenjem na boku (v traku) odprla nova dimenzija nošenja. Najini punčki se je svet razgrnil kot na dlani, saj sva jo pred tem običajno nosila spredaj – trebuh na trebuh, zaradi česar sta bila njen pogled in pa tudi njeno gibanje rahlo omejena.

Z nošenjem na boku pa je najina punčka dobila odličen razgled: po svoji izbiri je lahko gledala naprej ali nazaj, poleg tega pa je imela roke bolj proste in zato večji občutek svobode ter možnost gibanja.

Naši punčki se je z nošenjem na boku odprla nova dimenzija: svet se ji je razgrnil kot na dlani.

V trenutkih, ko je bila spočita in razpoložena za opazovanje sveta, je bilo nošenje na boku več kot odlična rešitev. Posebej se nam je takšno nošenje imenitno obneslo na potovanjih, ko smo veliko hodili, si ogledovali znamenitosti.

Pa tudi pri vsakdanjih opravilih je nošenje na boku precej olajšalo sicer enoročne aktivnosti. Gotovo vse mame poznate obdobje, ko ste svoje malčke ure in ure prenosile »nasajene« na en bok in ste vsa opravila postorile z drugo roko. S primerno nosilko si takšno nošenje precej olajšamo, poleg tega pa osvobodimo še drugo roko.

Navkljub vsem prednostim je potrebno dodati, da je takšno nošenje za mamo (ali očeta) precej neudobno, kadar nosimo dolgo časa, saj je obremenjena zgolj ena rama. Dolgo nošenje na boku zato odsvetujem, za krajša obdobja pa je vendarle odlična možnost.

Katero nosilko izbrati za nošenje na boku?

Zelo enostavno in hitro lahko otroka namestimo na bok s kratkim tkanim trakom ali ruto z obročem (ring sling). Pri slednjem se sicer lahko zgodi, da bo trak zaradi teže otroka in/ali zaradi materiala lezel in ga ne bo mogoče tako trdno pritrditi. Posebej, če je otroček bolj radovedne sorte in se bo v nosilki veliko premikal. Zaradi načina vezanja tkan trak ostane trdno zavezan in teh težav ni.

Nošenje na boku omogočajo tudi strukturirane mehke nosilke, pri katerih lahko naramnice odpnemo in jih prekrižamo. Takšno nošenje sicer popestri nabor položajev, v katerih nosimo, otroku pa kljub temu ne bo omogočal zgoraj omenjenih prednosti – razgleda in svobode.

Se otrok dovolj giba?

Pogosto lahko slišimo pomisleke, da otrok za svoj razvoj potrebuje trdno podlago in dovolj možnosti za gibanje. To seveda drži, a z občasnim nošenjem otroka nikakor ne bomo prikrajšali za samostojno gibanje in razvoj. Sploh pa nosimo takrat, ko si tudi otrok želi biti nošen – in si tako pomagamo otroka držati v naročju, v katerega bi ga tako ali tako vzeli.


Delavnica o nošenju otrok

Bi se radi naučili pravilnega nošenja otrok v različnih položajih? Vabimo vas na delavnico o nošenju otrok, kjer bomo spoznali prednosti nošenja, različne tipe nosilk in se tudi naučili pravilnega zavezovanja. Delavnica bo potekala 9. junija 2018 od 9. do 12. ure v prostorih Zavoda Iskreni (Nazorjeva 1, 1000 Ljubljana).

Več informacij in prijava: https://www.iskreni.net/programi/event/nosilke/.