Nosečnice, ne nasedajte lažnim obljubam trgovcev

Foto: Shutterstock

Kljub temu da nosečniško obdobje s sabo prinese obilico lepih in veselja polnih trenutkov, pa nosečnicam ponudi tudi nekaj povsem praktičnih izzivov, s katerimi se do nosečnosti niso ukvarjale.

Eden izmed takšnih je tudi vožnja avtomobila, ko se je treba spoprijeti z vedno večjim trebuhom in obenem poskrbeti za udobno in varno upravljanje z avtomobilom. Da bi bila takšna vožnja varna za mamico in za nerojenega otroka, se na trgu pojavljajo različni izdelki, ki naj bi preprečevali poškodbe nerojenega otroka, posteljice in mamice.

Strokovnjaki nemškega avtomobilskega kluba (ADAC) so pod drobnogled vzeli štiri varnostne pasove oziroma adapterje, ki naj bi poskrbeli za večjo varnost nosečnic in njihovih, še nerojenih, otrok. Tako so testirali več različnih sistemov, ki pa imajo skupno točko v tem, da z njihovo pomočjo nosečnica spodnji del varnostnega pasu, ki poteka pod trebuhom, pripne tako, da ta pripomoček zadržuje varnostni pas pod trebuhom nosečnice.

Popolno zavajanje trgovcev

Preizkusni trki, ki so jih nato izvedli, so pokazali, da se varnost nosečnic in nerojenega otroka ne le zmanjša, ampak se obremenitev na otroka celo poveča. Ob tem pa nobeden od pripomočkov ni vzdržal sil trka in tako ob trku pasu ni zadržal pod trebuhom nosečnice. Strokovnjaki ob tem poudarjajo, da vsi plastični ali kovinski elementi, ki jih vsebujejo ti pripomočki in jih nosečnica namesti ob mednožje, predstavljajo dodatno tveganje za poškodbe nosečnic.

Preizkusni trki, ki so jih nato izvedli, so pokazali, da se varnost nosečnic in nerojenega otroka ne le zmanjša, ampak se obremenitev na otroka celo poveča.

Še dodatno pa se ob tem zmanjša varnost voznic (nosečnic), saj je treba v primeru uporabe takšnega pripomočka izvleči do 30 cm več avtomobilskega varnostnega pasu iz navijalnega mehanizma. Zaradi tega se pas nato slabše prilega telesu voznice, ob trku se tako lahko telo nosečnice bistveno bolj pomakne naprej, s čimer se poveča tveganje za udarec ob volan ali za druge telesne poškodbe.

Dodaten pas povzroči velik pomik naprej ob trku. Foto: AMZS.

Varnostni pas ob pravilni uporabi ne predstavlja nobene dodatne nevarnosti za nosečnico. Vse navedbe proizvajalcev tovrstnih pripomočkov so zavajajoče in upoštevanje nasvetov trgovcev s temi pripomočki lahko povzroči resne poškodbe tako nosečnic kot nerojenih otrok.

Vedno uporabljajte varnostni pas

Že pred časom je izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, v enem izmed intervjujev povedala, da nosečnica lahko ves čas nosečnosti vozi avtomobil. Le ob slabšem počutju sogovornica odsvetuje uporabo vozila, kar pa velja tudi za ostale udeležence v prometu.

Dr. Tul Mandič tudi poudarja, da je varnostni pas ne le varen za nosečnico in otroka, ampak njegova uporaba ne povzroča nikakršnih poškodb otroka. Zato je njen nasvet tudi, da naj bodo nosečnice v vozilu vedno pripete, tudi če sedijo na zadnji klopi, varnostni pas pa naj poteka spodaj nad sramno kostjo in pod trebuhom ter zgoraj med dojkami in prek rame – skratka tako kot narekuje pravilno pripenjanje že samo po sebi.

AMZS priporočila za varno pripenjanje nosečnic

Za nosečnice veljajo enaka priporočila o pripenjanju z varnostnim pasom kot za druge potnike v avtomobilih:

  • Tudi v zimskem času velja, da je treba pred pripenjanjem sleči debelejše kose oblačila, kot so bunde ali plašči: varnostni pas se mora tesno prilegati telesu.
  • Varnostni pas mora potekati nizko na bokih in ne čez trebuh..
  • Sedež mora biti nastavljen tako, da se ramenske lopatice med vožnjo dotikajo naslona sedeža, zato naklona sedeža ne nastavljajte preveč položno.
  • Pri večini avtomobilov so na prednjih sedežih nameščeni boljši zadrževalni sistemi kot na zadnjih; varnostni mehi in varnostni pasovi z zategovalniki in omejevalniki zatezne sile zmanjšujejo nevarnost poškodb na prednjih sedežih. Zato je sedenje na prednjih sedežih varnejše kot na zadnjih.
  • Nosečnice lahko z nastavitvami volanskega obroča in sedeža poskrbijo, da se njihov trebuh ne bo preveč približal volanu, saj večja razdalja ob trku zmanjša tveganje dotika z volanskim obročem. V tretjem trimesečju nosečnosti je trebuh nosečnice pogosto že tako velik, da je le malo oddaljen od volana in lahko celo ovira vožnjo – če jim ni treba voziti, naj nosečnice raje udobneje in varneje sedijo na sovoznikovem sedežu.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja