Noč čarovnic: »Ne sodelujte pri jalovih delih teme, marveč jih obsojajte«

Thumbnail

Kaj o noči čarovnic pravi Sveto pismo? Nič, kar bi se nanašalo na “noč čarovnic”. Kljub temu pa zelo jasno obsodi bistvo “praznika” in običaje, ki se na ta dan prakticirajo.

Že dejstvo, da gre pri prazniku za slavljenje smrti, zla, za čarovništvo, klicanje duhov itd. je močan argument za upoštevanje Pavlovega nasveta Efežanom: »Ne sodelujte pri jalovih delih teme, marveč jih obsojajte« (Ef 5,11). Pavel torej ne pravi: držite se stran, ampak poziva, da zavzamemo jasno stališče. Če nisi z nami – si proti nam.

Ne gre za neškodljivo zabavo

Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjihBiblija običaje, ki se na ta dan (in noč) izvajajo, kot bi govorila natanko o noči čarovnic, odločno obsoja: »Naj se ne najde pri tebi nihče, ki bi sina ali hčer žrtvoval v ognju, ki bi opravljal vedeževanje, zarotoval, razlagal znamenja ali čaral ali izgovarjal uroke ali klical duhove umrlih in druge duhove ali povpraševal umrle za svet,« pravi Sveto pismo (5 Moj 10-12).

In čeprav mnogi na noč čarovnic gledajo kot na neškodljivo zabavo, lahko beremo, da gre za mnogo več kot le to, kar je človeškega. »Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih.« (Ef 6,12) Torej proti silam, ki so mnogo mogočnejše in močnejše kot smo sposobni razumeti in nadzorovati. Dogajanje torej močno presega človeka, kljub temu pa človek lahko veliko naredi v boju proti zlu.

Zopet ena prepoved, bi lahko dejali. A Sveto pismo razloži, zakaj tako. Ni namreč možno hkrati služiti Bogu in Mamonu. »To, kar žrtvujejo, žrtvujejo demonom in ne Bogu. Nočem pa, da bi vi postali družabniki demonov. Ne morete piti Gospodovega keliha in keliha demonov, ne morete biti deležni Gospodove mize in mize demonov (1 Kor 20-21).

Ne moremo torej danes slaviti življenja, jutri smrti. Danes noči čarovnic, jutri pa Vseh svetih. Danes k maši, jutri pa k črni maši. Oboje ne gre, le pri enem od obojega je namreč človek lahko iskreno.

Boj proti zlu

Kako se torej boriti proti zlu? Sveti Pavel svetuje takole: »Sezite po vsej Božji bojni opremi, tako da se boste mogli ob hudem dnevu upreti, vse premagati in obstati. Stojte torej prepasani okoli ledij z resnico, oblečeni v oklep pravičnosti in z nogami, obutimi v pripravljenost za oznanjevanje evangelija miru. Predvsem pa vzemite ščit vere; z njim boste mogli pogasiti vse ognjene puščice hudega. Vzemite tudi čelado odrešenja in meč Duha, kar je Božja beseda« (Ef 6,13-17).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja