6 iger v jesenskem gozdu, ki bodo otrokom všeč

Vir foto: Canva

Gozd je začel kazati svoje čudovite barve in vsak dan znova, še posebej ob sončnih dneh, vabljivo žari v neštetih odtenkih. Sprehod po jesenskem gozdu imamo običajno za nekaj čudovitega, sploh če ga zaključimo s toplim čajem in domačimi piškoti. A starši vemo, da družinski izlet v gozd vedno ne pušča le dobrih vtisov. Pogosto se moramo spopasti z jokom spotikajočih se malčkov, ki še ne znajo dobro hoditi, dolgimi nosovi odraščajočih otrok, ki nočejo hoditi, nesmiselnim prerekanjem med enimi in drugimi in še bi lahko naštevali.

Jok, dolgčas in dolgi nosovi so nujni odzivi otrok, kadar jih peljemo izven cone udobja. A če vztrajamo, se nam kasneje odpre čas neomejene ustvarjalnosti.

Vaja dela mojstra

Jok, dolgčas in dolgi nosovi so nujni odzivi otrok, kadar jih peljemo izven cone udobja. A če vztrajamo in nam uspe prebroditi prvo četrtino ali polovico ure, se nam kasneje odpre čas neomejene ustvarjalnosti. Edina naloga staršev je, da poskrbimo za varnost otrok in ne pozabimo na varnost gozda. Verjemite, čas trmarjenja bo z vsakim izletom krajši.

Recept za uspeh je v tem, da otrok ne priganjamo, ampak jim damo najprej čas, da izrazijo svoje nezadovoljstvo, da se sprijaznijo s položajem, v katerem so se znašli, in nazadnje čas, da si v gozdu poiščejo dejavnost, ki jim bo v veselje. Pri slednjem jim morda lahko pomagamo s spodnjimi predlogi, a bolj kot z usmerjanjem (gremo se to in to igrico), z iskrenim navdušenjem nad naravo.

Vir foto: Shutterstock

1. Listopad

V vetrovnem vremenu v gozdu doživimo pravi listnati dež. Na vprašanje, zakaj novembru rečemo listopad, ne boste našli odgovora, ki bi presegel takšno izkušnjo. A četudi veter ne bo dovolj močan, lahko poskusite listopad ustvariti kar sami. Presenečeni boste, kako težko je potresti drevo dovolj močno, da bo karkoli sploh padlo z njega. Igra se lahko prelevi v pravo družinsko merjenje moči, ob katerem se boste pošteno nasmejali! A ne bodite presenečeni, če bo malček doma na vaše ljubko vprašanje, kako listek pade z drevesa, na moč brcnil in odgovoril: “BUMMM!”

2. Kateremu drevesu pripada ta list?

Med jesenskimi listi, ki ležijo na tleh, poiščite čim več različnih in za vsakega posameznega poskusite ugotoviti, s katerega drevesa je padel. Nekaj najbolj osnovnih drevesnih vrst se najbrž še spomnite, če ne, pa si lahko pomagate s to spletno stranjo. Vam uspe sestaviti komplet: list, plod, deblo? Plodovi bodo v tem času lahko že odprti in prazni, pa nič zato. Oblika bo še vedno prepoznavna.

3. Opazite življenje

Počepnite in opazujte tla. Kdo prvi opazi žuželko, pajka ali kakšno drugo žival? Kako močne varovalne barve imajo: če se ne bi premikale, jih sploh ne bi opazili! Morda boste našli samo luknjico v zemlji? Le kdo živi v njej? Kaj, mislite, kaj dela? Vzemite si čas, prepustite se čudenju in vključite domišljijo.

4. Napad na gusarsko ladjo!!!

Ob gozdnem potoku se lahko igrate igrico, kaj plava in kaj potone. Po potočku spuščajte jesenske liste, ki se z nekaj domišljije prelevijo v gusarske ladje, letalonosilke in še kaj. Kdo jo prvi zadane in kdo prvi potopi? Z želodom, s kamenčkom … Ste poskusili s fračo?

Jesenski potočki so tudi priložnost za raziskovanje od blizu. Dežni škornji in lesena palica v roki nudijo obilo zabave sredi žuboreče vode. A v tem primeru ne pozabite na komplet rezervnih oblačil in nekaj več starševskega potrpljenja.

Vir foto: Shutterstock

5. Jesenska barvna paleta

Tudi za ustvarjalne se v gozdu najde nešteto idej. Poiščite listje različnih barv in barvnih odtenkov in jih razvrstite v barvno paleto. Z listi, plodovi, vejicami, kamni ipd. lahko kar na licu mesta ustvarite jesensko umetnino. Lahko pa material iz gozda vzamete domov, kjer boste v miru oblikovali jesensko dekoracijo ali pa za božič izdelali naravne jaslice. Z nekaj kliki na spletu najdete ogromno idej, kako uporabiti jesenske liste in plodove.

Z listi, plodovi, vejicami, kamni ipd. lahko kar na licu mesta ustvarite jesensko umetnino.

6. Kako diši gozd v dežju?

Za pogumne ni slabega vremena, je samo slaba oprema. Dežni škornji in pelerina hitro postanejo otrokova najljubša obleka in gozd v dežju ima poseben čar. Posebej v mokrem vremenu, ko so naše možnosti za raziskovanje nekoliko omejene, dobimo priložnost, da vključimo drug spekter čutil: Kakšen vonj ima? Kako šumi, poka, zveni itd.? Kako čofota luža, ko skočiš vanjo? Kakšen občutek je, če pobožaš moker mah? Mokro deblo? Mokre nogavice, ko ti luža pride v škornje? 😉 Ste opazili, da v gozdu dež pada z zamikom? Ko začne deževati, je še vse suho, ko preneha deževati, pa kapljice še dolgo kapljajo z razmočenih drevesnih krošenj.

Vključevanje takšnih in drugačnih dejavnosti v družinski izlet je vedno poseben izziv. Bolj kot sledenje starševskim idejam in navodilom je zato pomembna odprtost do otroških pobud in priložnosti, ki nam jih v danem trenutku ponuja narava. Zato je morda od vseh nasvetov najbolj na mestu ta, da se iskreno vključimo v otroško igro. Če to ne gre, se raje ugriznimo v jezik in preprosto opazujmo, kako se otroci igrajo po svoje.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja