Nedeljska dilema: “Saj bi šli k sveti maši, pa je dan kot nalašč za izlet!”

Vir: Shutterstock

Ste med tistimi, ki komaj čakate nedeljo, da spakirate sendviče, nekaj jabolk in flašk vode ter se z družino odpravite na izlet? V hribe, na morje, po neskončno sprehajalnih poteh, do izvirov in slapov in jezer, po gobe, po kostanj, s kolesi ali peš, na bazene ali pozimi na bele strmine?

Se sprašujete, kam časovno umestiti obisk svete maše v dan, ki je glede na plane že tako prekratek?

Zgodaj zjutraj …

Prva sveta maša v župniji ( ali sosednji) je običajno dovolj zgodaj, da se lahko na izlet odpravimo po njej. Ko se nekateri šele prebujajo, lahko mi že prejmemo pozdrav “pojdite v miru” in se s tem v srcu podamo čudovitemu dnevu naproti. Tudi blagoslov v prebujanju dneva lahko povsem polepša naše načrte.

Pozno zvečer … 

Če se želimo na izlet odpraviti čimprej, pa lahko s sveto mašo zaključimo dan. V svoji ali v kateri iz sosednjih župnij  gremo lahko k zadnji, ki se v nedeljo obhaja. Za srce, ki je polno vtisov in telo, ki je prijetno utrujeno, je prav prijetno posedeti pred Jezusom in se mu zahvaliti za vse tiste, s katerimi smo dan preživeli.

Večer prej …

Po nekaterih župnijah se že v soboto zvečer obhaja sveta maša, ki velja za “nedeljsko”. Tako lahko gremo k maši že dan prej in tako časovno v polnosti izkoristimo nedeljski dan za izlet, posebej ko le-ta prinaša s seboj res veliko planov ali daljšo vožnjo/hojo do cilja.

Na poti …

Lepo je tudi združiti izlet s kakšnim romarskim središčem ali se preprosto udeležiti svete maše v kraju, ki smo ga izbrali za izlet. Tako se lahko od doma odpravimo že zjutraj in se vrnemo zvečer, nekje na poti pa se udeležimo še svete maše. Prav dobrodošlo je  (tudi za otroke!) včasih zamenjati okolje in prisluhniti še komu poleg domačega župnika ter občudovati umetnost drugih cerkva.

Med tednom …

Ko prav ne gre drugače, pa se s tem namenom svete maše lahko udeležimo tudi med tednom in takrat pred Boga prinesemo svoje veselje in svoje skrbi, svojo zahvalo, sebe in svoje bližnje v blagoslov in priprošnjo.

Zakaj toliko prilagajanja in iskanja kombinacij, združljivih z izletom, ko pa lahko sveto mašo pač izpustimo? Preprosto: ker če je Bog na prvem mestu, je vse ostalo na pravem mestu. In ker ni dovolj, da skrbimo zgolj za telo in duha, medtem ko pozabljamo na tistega, ki poživlja našo dušo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja