Ne

Foto: Shutterstock

Kljub temu da se pregovorno učimo vse življenje, si pri 34-ih malce bahavo dopoveduješ, da spoznanja, ki zatresejo tvoj vsakdan, pač niso več tako pogosta.

Pa vendar, sam sem pred kratkim izkusil enega takega, ki mi je odstrl do sedaj povsem neznane horizonte. Preprosto, minimalistično spoznanje, zame povsem novo odkritje, ki ga priporočam, da ga uporabite in opazujete odzive. Gre takole – pravi značaj človeka spoznaš, ko mu rečeš: ne.

Recite ne svojemu otroku, ko bi pogledal še eno risanko, sodelavcu, ker vam ne odgovarja termin, ki ga je predlagal in bi raje pohiteli, prijatelju, ki po rekreaciji pričakuje druženje ob pivu, ženi … no, njej na lastno odgovornost in brez mojega predloga.

Dramski vložki hčere, burna reakcija sodelavca, začuden pogled prijatelja … Hčerino reakcijo še razumeš, ker ne zna brzdati svojih čustev, a pozor: zna biti, da boste osupli nad spoznanjem, da vaš otrok ni najbolj otročja oseba, ki jo poznate v življenju.

Zavrni dogodek in ne človeka

Vsi poznamo koga, ki venomer samo prikimava in ker ne zna reči ne, vleče nase ljudi, ki znajo to slabost dobro izkoristiti. Zaradi tega je jezen Recite komu ne in zna biti, da boste osupli nad spoznanjem, da vaš otrok ni najbolj otročja oseba, ki jo poznate v življenju.nase, boji se, da ga nihče ne bo več maral, da ne bo nikamor več povabljen, da nas bo s tem prizadel. Obenem ravno ti ljudje tudi težko prenesejo zavrnitev. Težko razumejo, da nismo zavrnili njega, ampak dogodek, ki nam ga ponuja. Ločiti je potrebno, da preprost ne nima povezave z nami osebno in da nismo zaradi tega “slaba” oseba. Čustveno zrele osebe bodo dojele razliko.

»Za zadovoljstvo moramo najprej znati reči “dovolj”,« ugotavlja Aljoša Bagola v svoji uspešnici Kako izgoreti, kjer pričuje o boju s svojo preizkušnjo. Dovolj nenehni razpoložljivosti, ki jo od nas terjajo in je zaradi mobilnih telefonov mogoča. Dovolj temu, da našo lestvico prioritet postavljajo drugi, dovolj razmetavanju s svojimi darovi kar vsepovprek … skratka, dovoliti si reči dovolj.

 

Ob tem pa ne pozabimo tudi na da. Ne tisti ponižen in šibek da, v smislu da, kakor ukazujete, milord. Naš da mora biti odločen, za katerim stojimo in kažemo svojo stanovitnost. S takšnim da-jem izkazujemo zanesljivost in odgovornost, s takšnim da-jem si lahko pridobimo spoštovanje. Prav zanimivo, kajne? Skoraj mimobežni besedici, pa takšne posledice vlečeta za seboj. Ravnajmo z njima previdno in preudarno, tako kot ravnamo z rad te imam in ljubim te, s katerima tudi ne raztresamo kar tjavendan.

*Pa še prav posebno opozorilo: po vsej verjetnosti vam bo danes nekdo rekel: ne. Tudi svoj odziv opazujte.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Znati PRAVILNO in PRAVOČASNO…
    Znati PRAVILNO in PRAVOČASNO reči NE je največja veščina, ki jo zna vse premalo Slvoencev. Ker ne rečejo ne pravi čas in dovolj odločno, so priča vsemogočih pritiskov. Tud posilstvo se največkrat zgodi točno iz tega razloga. Ni hec! Čeprav sem moški me je uporabo te besede naučila mama, ko sem šel v Ljubljano na šolanje, prav z njenimi primeri, kako se je izognila marsičemu. Veliko je štopala, pa ni vedno vsak pelal po najkrajši poti. Preden je mela mene je kot ženska nabornica služila JLA. kdor je bil pri vojakih in straži, pozna tri stopnje: “Stoj!”, “Stoj streljal bom!” in “Strel…”. E tako mi je mami povedala: “Ustavite avto!” Ni zaleglo. “Ustavite avto, sicer bom odprla vrata!” Se ji je zarežal debeli voznik fička s “samomorilskimi vrati”. Odprla je vrata, da jih je veter zlomil nazaj in razbil zadnje steklo, mu primazala hudo klofuto in šla iz avta. Ko je pripešačila nazaj do glavne ceste je štopala dalje. Osebno pa se sem se s pravimi NE izognil vsakemu pretepu in razrešil marsikaterega, ki bi se zgodil med drugimi v moji bližini. Rekel sem NE drogi in cigaretom na način, da so me spoštovali in drugič člani tolpe branili pred zunanjimi ponudbami “ne, ne on ne kadi”. NE je super stvar.

  2. Aja, veščino NE sem seveda…
    Aja, veščino NE sem seveda posredoval mnogim dekletom v času srednje šole in študija, kot tudi nadvet kako se ga varno napiti na absolventu v Grčiji. Dobil zahvale še mnoga leta kasneje, ko smo se kje srečali, kako jim je to rešilo to in ono situacijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja