»Ne, stereotipi o zapeljivi ženski, ki navdihuje zlo, ne držijo«

Thumbnail

»Zaveza moškega in ženske je ne samo nujna, ampak tudi strateško pomembna.« S temi besedami je papež Frančišek v svoji zadnji katehezi o družini ponovno poudaril pomen, ki ga ima zakonska zveza za svet.

Po papeževih besedah mora ravno zaveza med moškim in žensko usmerjati politiko, ekonomijo in civilno sobivanje, saj je odločilna za bivanje na zemlji.

Papež je družino poimenoval »temelj obrambe« pred napadi in uničenjem, ki ga povzročajo ideologije in denar. »Bog je družini zaupal ganljiv načrt, da svet naredi ‘domač’,« je poudaril.

V nadaljevanju je papež povedal, da je Bog svet zaupal moškemu in ženski ter posvaril pred njunim zavračanjem Božjega blagoslova, ki privede »do usodne in uničujoče blodnje vsemogočnosti«. A ljudje nismo prepuščeni samim sebi, saj nas vedno spremlja Božje varstvo.

Današnjo družbo upravlja ekonomska tehnokracija.

Papež je posebej izpostavil vlogo ženske, ki v sebi nosi prav poseben blagoslov, ki jo varuje pred hudičem. Ne, številni stereotipi o ženskah ne držijo, je dodal. Prav ženska je namreč tista, ki lahko dovrši Božji načrt.

Papež je na koncu pozval k bratstvu in skupni poti vseh družin sveta, ne le krščanskih. In na vse priklical tudi Božji blagoslov.

Vabimo vas k branju celotne kateheze.

***** ***** *****

Dragi bratje in sestre, pozdravljeni!

To bo naše zadnje razmišljanje o poroki in družini. Bližajo se lepi in pomembni dogodki, ki so s to tematiko neposredno povezani: svetovno srečanje družin v Filadelfiji in škofovska sinoda o družini v Rimu. Oba imata svetovno razsežnost, ki ustreza univerzalni dimenziji krščanstva, pa tudi univerzalnemu pomenu te temeljne in nenadomestljive človeške skupnosti, ki je prav družina.

Zaveza moškega in ženske je »strateško nujna«

Nova zaveza moškega in ženske je ne samo nujna, ampak tudi strateško pomembna za osvoboditev narodov od kolonizacije denarja.

Sedanje stanje civilizacije se zdi zaznamovano z dolgoročnimi učinki družbe, ki jo upravlja ekonomska tehnokracija. Etika je podrejena logiki dobička, ki ima na razpolago ogromna sredstva in velikansko medijsko podporo. V tem okviru je nova zaveza moškega in ženske ne samo nujna, ampak tudi strateško pomembna za osvoboditev narodov od kolonizacije denarja.

Ta zaveza mora ponovno začeti usmerjati politiko, ekonomijo in civilno sobivanje! Odločilna je za bivanje na zemlji, za posredovanje čuta življenja ter za vezi spomina in upanja.

Naloga družine je, da svet naredi »domač«

Zakonsko-družinska skupnost, zaveza moškega in ženske, je tvorna slovnica, »zlati vozel«, če lahko tako rečemo. Vera jo zajema iz modrosti Božjega stvarjenja. Bog družini ni zaupal skrbi za intimnost, ki bi bila namenjena sama sebi, ampak ji je zaupal ganljiv načrt, da svet naredi »domač«.

Prav družina se nahaja na začetku, kot temelj svetovne kulture, ki nas rešuje. Rešuje nas pred tolikimi napadi, uničenji, »kolonizacijami«, na primer pred kolonizacijo denarja ali ideologij, ki tako zelo ogrožajo svet. Družina je temelj obrambe!

Svet je zaupan moškemu in ženski

Naša kratka sredina razmišljanja o družini so se najbolj navdihovala predvsem iz svetopisemskih odlomkov o stvarjenju. Iz te Besede lahko in moramo ponovno obilno zajemati. Čaka nas veliko dela, ki pa je tudi navdušujoče.

Ustvarjeni svet je zaupan moškemu in ženski. Kar se bo zgodilo med njima, se bo vtisnilo na vse stvari.

Božje stvarjenje ni preprosta filozofska postavka: je univerzalno obzorje življenja in vere! Ni drugačnega božjega načrta o stvarjenju in zveličanju. Bog je postal človek za zveličanje vsakega ustvarjenega bitja: »zaradi nas ljudi in zaradi našega zveličanja«, kot pravi veroizpoved. Vstali Jezus pa je »prvorojenec vsega stvarstva« (Kol 1,15b).

Ustvarjeni svet je zaupan moškemu in ženski. Kar se bo zgodilo med njima, se bo vtisnilo na vse stvari. Njuno zavračanje Božjega blagoslova privede do usodne in uničujoče blodnje vsemogočnosti. To imenujemo »izvirni greh«. Vsi pridemo na svet z dediščino te bolezni.

Ženska ima v sebi skrit blagoslov, ki jo varuje pred hudičem

Kljub temu nismo ne prekleti ne prepuščeni samim sebi. Starodavna pripoved o prvi ljubezni Boga do moškega in ženske je bila zapisana z ognjem. »Sovraštvo bom naredil med teboj in ženo ter med tvojim zarodom in njenim zarodom« (1 Mz 3,15a). Te besede Bog nameni goljufivi kači.

Ženska v sebi nosi skrit prav poseben blagoslov, ki jo varuje pred hudičem!

Po teh besedah Bog obda žensko z zaščitno ogrado pred zlom, v katero se lahko – če želi – zateče v vsakem rodu. To pomeni, da ženska v sebi nosi skrit prav poseben blagoslov, ki jo varuje pred hudičem! Kakor žena v Apokalipsi, ki beži, da bi skrila sina pred zmajem. In Bog jo zavaruje (prim. Ap 12,6).

Pomislite na globino, ki se nam tu odpira! Obstajajo številni stereotipi, včasih tudi žaljivi, o zapeljivi ženski, ki navdihuje zlo. Prav nasprotno. Obstaja prostor za teologijo ženske, vredne Božjega blagoslova zase in za svoje potomce!

Usmiljenega Božjega varstva nikoli ne primanjkuje

Usmiljenega Božjega varstva za moškega in žensko nikoli ne primanjkuje ne za enega ne za drugega. Ne pozabimo tega! Simbolni jezik Svetega pisma pripoveduje, da je pred izgonom iz raja Bog moškemu in ženski naredil suknji iz kože in ju oblekel (prim. 1 Mz 3,21).

Božjo nežnost in skrb za nas vidimo utelešeno v Jezusu iz Nazareta, Božjem sinu, »rojenem iz žene«.

Ta izraz nežnosti pomeni, da tudi v bolečih posledicah našega greha Bog ne želi, da ostanemo goli in prepuščeni svoji grešni usodi. To Božjo nežnost in skrb za nas vidimo utelešeno v Jezusu iz Nazareta, Božjem sinu, »rojenem iz žene« (Gal 4,4). Sveti Pavel pravi še: »Kristus (je) umrl za nas, ko smo bili še grešniki« (Rim 5,8b). Kristus, ki se je rodil iz žene.

Ženska lahko dovrši Božji načrt

Tako se Bog dotika naših ran, napak, grehov. Bog nas ljubi takšne, kakršni smo, in želi, da napredujemo v tem načrtu. Ženska pa je tista, ki je najmočnejša in ki lahko ta načrt dovrši.

Obljuba, ki jo je Bog dal moškemu in ženski na začetku zgodovine, vključuje vsa človeška bitja vse do konca sveta. Če imamo dovolj vere, se bodo družine vseh narodov zemlje prepoznale v tem blagoslovu.

Poziv k bratstvu

Vsak, ki se ga bo ta vizija dotaknila, ne glede na narod, deželo ali religijo, ki ji pripada, naj stopi z nami na pot.

Vsak, ki se ga bo ta vizija dotaknila, ne glede na narod, deželo ali religijo, ki ji pripada, naj stopi z nami na pot. Postal bo naš brat in naša sestra, ne da bi ga morali spreobračati. Hodimo skupaj pod okriljem blagoslova in Božjega cilja, da bi vsi postali bratje v zemeljskem življenju, ki napreduje in se rojeva prav iz družine, iz zveze moškega in ženske.

Naj vas blagoslovi Bog, naj blagoslovi družine iz vseh koncev sveta! Naj vas spremlja Božji blagoslov!

Mednaslovi in poudarki so uredniški.
Vir: Radio Vatikan

Foto: oregonlive.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja