Naši otroci si zaslužijo najboljše, tudi čudovito spolnost, ko odrastejo, kajne?

Preden oddamo otroke v zakon, v popolno samostojnost, sledijo še zadnji nasveti, popotnice, ki jim jih želimo predati. Sedaj, ko se najini ptički podajajo na vedno bolj oddaljene polete in se vedno redkeje vračajo nazaj, se tudi midva z možem včasih sprašujeva, če sva otroke dovolj dobro opremila za življenje. So dobili potrebne vrednote in znanja, je še kakšno področje, kjer lahko kaj dodava?

Skrivnostno področje spolnosti

Spolna vzgoja v moževi družini je bila popoln tabu. Pri nas je bil malo bolje, a daleč od tega, da bi bila deležna popolne spolne vzgoje. Veliko trdega dela naju je s fantom in kasneje možem čakalo v prvih skupnih letih, da sva se prebijala skozi viharje zadrege, predsodkov ter posledic zgledov in vzgoje. Čeprav je bilo včasih kar težko, sva bila kasneje za ta napor hvaležna. Pogovori z otroki na temo spolnosti so bili dokaj preprosti, ker sva se o tem zmogla odprto pogovarjati midva.

Otrokom sva v nežnih letih tako razlagala o delovanju moškega in ženskega telesa, o telesnih spremembah, ki se jim dogajajo in o ljubezni, ki je potrebna za srečo v zakonu in družini. Pa so ta znanja dovolj, ko se tvoj otrok spusti na lastno pot spolnosti v zakonu?

Dota za otrokov zakon

Danes je vsakemu povprečnemu najstniku na videz jasno vse. Žal pa je veliko tega »splošno znanega« povsem izkrivljenega. Nekoč so »osveščene« mame svojim hčeram pred prvo poročno nočjo dale vedeti, da se bo zgodilo nekaj, kar bo bolelo, ampak da je njihova dolžnost, da potrpijo. Kakšna je sramežljivo pridala še kaj pozitivnega. Take informacije so, jasno, zbudile predvsem strah pred neznanim. Danes velja pogovor o tem za staromodnega in večina staršev se mu izmuzne. Pa bi bila čudovita popotnica v zakon, če bi matere in očetje o začetkih spolnosti spregovorili na spoštljiv in pravi način. Kajti ljubeči starši izkustveno vedo, da je spolnost neskončno več kot stik spolnih organov, pri katerem mladi resnično ne potrebujejo navodil. Pogosto pa se jim niti ne sanja, da je za srečno spolnost, poleg ljubezni in poželenja, potrebno tudi spoštovanje, vera, razumevanje, odgovornost, sodelovanje, radost, igrivost in veliko humorja. Naši otroci si zaslužijo najboljše, tudi čudovito spolnost, ko odrastejo, kajne? Nič jim ne moremo odvzeti, vse korake bodo morali narediti sami. A dobre predhodne informacije so vedno dobrodošle.

Spolni odnos je dišeči cvet zveze

Ta cvet zacveti in diši le, če sta s svojimi značilnostmi in potrebami v polnosti upoštevana oba, moški in ženska. Po spolnem odnosu se lahko eden ali drugi, kljub telesni zadovoljenosti, počuti izigranega, praznega, neljubljenega. Poznavanje razlik med moško in žensko naravo je lahko v odločilno pomoč. Smo odraščajoče otroke že seznanili z razlikami?

Razlika med moškim in žensko v spolnosti

Ženska se v spolnosti lahko preda le, če se z moškim čuti povezana. Če se je torej z njim lahko pogovarjala in pogovorila, če je bila slišana in če je vsaj začutila iskren trud po tem, da bi jo moški razumel. Moškemu pa je, ravno obratno, vse našteto veliko lažje dati, potem ko je zadovoljen v spolnosti. Ta razlika lahko prinese mnoga nezadovoljstva. Ženska se lahko počuti zlorabljena, če je pristala na spolnost brez zadovoljitve svojih predhodnih potreb, moški pa seveda zazna to nepopolno sprejemanje. Nazadnje sta nezadovoljna oba. In če si tega ne povesta, bo ona kuhala zamero – samo za seks mu gre, on pa bo tuhtal – pa kaj bi sploh rada? Bog si nas je zamislil tako, da se imamo lepo in da smo »nori« drug na drugega. In da iščemo srednje poti, ki zadovoljijo oba.

Spolnost je velika moč

Spolni nagon je eden najmočnejših nagonov. Hormoni, živčevje in čutila tvorijo kombinacijo, ki nas je sposobna ponesti v višave. In če žensko spolnost zmehča, jo naredi voljno in povezano z moškim, daje spolnost možu novo energijo. Moški, ki v svojem življenju doživlja sprejetost in zanj osrečujočo redno spolnost, je poln poleta in ustvarjalnosti. To so sile življenja, ki nas delajo vedno bolj všečne drug drugemu. Si ne bi želeli, da to občuti tudi naša hči, sin?

Greh vedno prinese trpljenje

Vsakršna oblika nezvestobe prinese v zvezo trpljenje. Nezvestobe je veliko oblik in intenzivnosti, pri čemer je fizična morda še najbolj enostavna. Zapletenejše in težje doumljivo je samozadovoljevanje, pornografija, opravljanje partnerja, zasmehovanje v javnosti, deljenje intimnosti para z drugimi … Nezvestoba, v kakršnikoli obliki že, je past, na katero bi starši morali opozoriti otroke.

Kaj pa načrtovanje družine

O tem se zaročenci pogovarjajo vsaj na vsaki resni pripravi na zakon. Na videz je vse skoraj tehnično jasno. V resnici pa je to globoka tema vsakega posameznega para, ki razgalja, koliko je iskrenega razumevanja in pripravljenosti na trud za zvezo, obenem pa sproži tudi notranje boje in boleče pokaže vso sebičnost. Smo se o tem sposobni pogovoriti z mladimi? Jih opozoriti na zanke in pokazati lepoto?

Zakon je zakrament

Ustvarjeni smo kot mož in žena. Zakonsko zvezo med nami je postavil Bog, od nas pa zahteva, da smo v njej radostni in srečni. Starši nikoli ne bi smeli nehati moliti za to, da svojim otrokom ostajamo zgled življenja strastnih ljubimcev. In da bi v pravem trenutku našli pogum in besede, da spregovorimo.


Preberi več:


Si želite o različnih vidikih spolnosti izvedeti še več?

Knjiga Sveta spolnost – dih jemajoča, vznemirljiva in izpolnjujoča razkrije najbolje varovano skrivnost krščanstva o osvobajajoči resnici izjemnega ljubljenja. Izčrpno in zabavno razloži načela in moči svete spolnosti. V knjigi boste med drugim našli zelo konkretne nasvete in tehnike, pa tudi pomoč pri najpogostejših težavah v spolnosti.

Knjiga, ki je pred letom dni pošla, je zdaj ponovno na zalogi! Vabljeni k naročilu.