Kako gre pa vama v spolnosti?

Foto: Canva

Zakonsko življenje je sestavljeno iz mnogih področij, o vseh pa se je potrebno pogovarjati. Vsi poročeni vemo, da smo se o nekaterih stvareh enkrat pogovorili in je bilo to dovolj za vedno. Druga področja pa zahtevajo razčiščevanja in razjasnjevanja, razlage in prilagajanje, dobrohotnost in spet in spet pogovore. Spolnost spada v drugo kategorijo, o kateri pogovorov ni nikoli dovolj in nikoli preveč.

Spolni nagon je eden najmočnejših, zato tudi spolnost predstavlja enega pomembnejših gradnikov odnosa. Torej se je vredno poglobiti vanjo in jo raziskovati in se je posluževati po svojih najboljših močeh. Ker pa je spolnost stvar dveh, brez medsebojnega sodelovanja ne gre.

Niti najmanj tudi ni v pomoč splošno mnenje, da je za dobro spolnost potrebna predvsem »prava kemija« in obilje pravih hormonov ob pravem času. Pravzaprav ta »splošna resnica« naredi več škode kot koristi.

Kako se torej lotiti spolnosti?

Spolnost ni samo spolni odnos

Mnogi pari pozabijo na kakšne načine so si pozornost in ljubezen izkazovali pred pričetkom spolnega življenja. In čeprav je ljubljenje čudovito, se izkaže za napačno, če se nanj zanašamo kot na edini način izkazovanja naklonjenosti. Težav, do katerih v vsakdanjem življenju zakoncev neizogibno pride, se v nedogled namreč ne da »reševati s seksom«. Težave se da zares reševati samo v vzdušju varnosti, predanosti, občutku razumljenosti, spoštovanja in resnične pozornosti na potrebe drug drugega, ne da bi pričakovali karkoli v zahvalo.

Spolni odnos je nadgradnja vsega, kar dobrega in pozornega sva drug drugemu namenila čez dan

Spolni odnos zame torej ni le oblika sprostitve nakopičenega nagona, ampak predvsem posledica vsega zapeljevanja in vsega lepega, kar sem preko dneva storil/a zate. Več kot sem dal/a od sebe, boljši spolni odnos naju čaka.

Spolni odnos mora biti sadež ljubezni

Ko ljubezen vznikne, je sprva podobna nebogljeni rastlinici. Na začetku jo je potrebno zalivati nežno, pogosto in ne preveč, ker jo sicer voda spodnese. Sonce, dež in veter jo sčasoma naredijo trdnejšo in močnejšo. Čas pa prinese tudi rast. In kot je potrebno rastlini tu in tam odrezati kakšen divji poganjek, kakšno odmrlo vejo, tako je treba to početi tudi v ljubezni. Oboje pa je treba narediti z veliko takta. In potem enkrat rastlina zacveti. To bi lahko enačili z odločitvijo za poroko. Rastlina, če ni negovana, neha roditi plodove. Tako je tudi z ljubeznijo in čudovito spolnostjo; le-ta, brez skrbne nege ljubezni, namreč izostane.

Ne pozabita na igrivost

Ne čakajta z zabavnimi idejami do večera, ko ugasne luč. Če bo dan naporen, čemeren, utrudljiv, bodo igrive ideje prej naletele na odpor, kot zanetile iskre. Priprava na naslednji spolni odnos se začne takoj po spolnem odnosu. Bodite iskrivi, nagajivi, igrivi.

Pripovedujta si

Najlažji, obenem pa najtežji način povezovanja dveh, je pogovor. Najlažji je zato, ker imamo vsi usta in ušesa. Zakaj torej tudi najtežji? Na to, koliko sebe in dogajanja v nas, smo pripravljeni ubesediti, imajo velik vpliv vzgoja, značaj, nezavedni predsodki in pretekle izkušnje. Vse življenje bo potreben trud premostitve le-teh, četudi je na drugi strani še tako varno in pripravljeno uho. K sreči tudi tukaj vaja dela mojstra. Večkrat, ko v ljubezni prestopiš svojo navidezno mejo, lažje je. In hitreje gre.

Podučita se o razlikah med moško in žensko naravo

Večina nesporazumov na področju zakonskega življenja izvira prav iz tega, da ne poznamo, ali pa samo trenutno pozabimo, kako zelo različni smo si. To velja tudi v spolnosti.

Zunanje spodbude

Kakor se za svečane dogodke oblečemo njim primerno, kakor za praznike posebej okrasimo prostor, tako je prav, da se tudi za spolnost, ki je vendar najvišji dokaz in sad vajine ljubezni in predanosti, potrudimo po najboljših močeh. Povejta si, kaj vama veliko pomeni na področju telesne higiene, na področju urejenosti mesta, kjer se bosta ljubila in oblačil, ki jih bosta imela oblečena. In potem si pojdita  nasproti.

Nikoli ne pozabita, da je smisel ljubljenja proslavljanje Ljubezni.

Bolj, ko bosta izpopolnila resnično umetnost ljubezni in ljubljenja, bolj bosta povezana in vajina ljubezen se bo širila navzven. Najprej na vajine otroke, potem pa na vso vajino in vašo okolico. Vsi skupaj lahko postanemo izjemni pričevalci za Ljubezen.


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja