V spolnosti imava same težave – kje je tukaj “predokus nebes”?

Foto: Shutterstock

Lep pozdrav,

Z ženo sva poročena pol leta. S spolnostjo sva počakala do poroke, saj nama veliko pomeni čistost. Oba poznava teologijo telesa, ki pravi, da je spolnost v zakonu »predokus nebes«. Zato sva se je zelo veselila in pričakovala, da naju bo na poseben način povezala med seboj in z Bogom.

A zaenkrat imava same težave. Žena se težko sprosti in jo večkrat boli. Jaz bi rad, da uživa tudi ona,  a ne vem, kako naj to dosežem. Vidim, da ji je težko govoriti o tem, kaj ji je všeč, jaz pa tavam v temi. Zdi se mi, da si spolnih odnosov želi vse manj oz. da jih ne doživlja kot nekaj prijetnega. Mene pa boli, ko vidim, da ji je vse skupaj odveč.

Kje je tukaj »predokus nebes«? Se morava sprijazniti, da vaja dela mojstra in da bo sčasoma morda bolje? Priznam, da sva oba malo razočarana …


Draga mladoporočenca!

Najprej naj vama izrazim iskreno veselje in potrditev ob vajini odločitvi, da se v čistosti ohranita drug za drugega, da se bosta v polnosti podarila v zakonu.

Odločila sta se za čistost pred poroko in sta si v času skupne hoje verjetno ustvarila visoka pričakovanja, kako lepo in osrečujoče bo imeti spolne odnose. Sedaj sta razočarana, ker izkušata, da tudi v spolnih odnosih ni samo rajskosti.

Takšna je tudi izkušnja večine parov, ki si dovoli biti ranljiva in iskrena. Dejstvo je, da morate najprej spoznati svoje telo in telo svoje izvoljenke, ter se osvoboditi svojih pričakovanj in predstav. V vprašanju omenjate, da ste opazili, da je izvoljenki težko govoriti o spolnih odnosih. Predlagam, da jo ob primerni priložnosti, v varnem okolju vprašate, ali ji je res težko, ali mogoče še niti ne ve odgovorov in je v zadregi, ker bi vam rada ustregla, a je nevedna tako kot vi. Vsekakor se morata potruditi, premagati zadrego in vrednotiti čim več spolnih odnosov. Kdaj je pravi čas za vrednotenje, bosta spoznala sčasoma. Včasih je bolje naslednji dan, včasih se bo zgodilo takoj po spolnem odnosu. S pogovorom bosta gradila občutek varnosti in povezanosti. Ne vem, ali vaju bo pomirilo ali razočaralo, a normalno je, da niso vsi spolni odnosi vedno samo lepi in pred prvim porodom so lahko spolni odnosi za žensko občasno tudi boleči. Razlog za bolečino je lahko tudi v premajhni vlažnosti nožnice ob združitvi. Včasih bo kdo po spolnem odnosu tudi jokal, včasih bo samo podaritev drugemu brez večjih užitkov, velikokrat bodo čudoviti spolni odnosi, ki vaju bodo gnali v hrepenenje, da se ponovijo. Čisto vsak spolni odnos je malenkost drugačen od ostalih, čisto poseben. Razlog lahko tiči tako v »ženskem ciklu«, kot tudi v tem, kakšen odnos imata tekom celega dne ali tedna.

V pismu niste napisali, ali z ženo poznata oziroma živita katero od naravnih metod načrtovanja družine. V kolikor jo, poznata tudi hormonsko dogajanje v ženskem telesu. V času ovulacije se ženske zelo dobro počutimo v svojem telesu in tudi vse dotike, poljube, združitve veliko bolj intenzivno doživljamo ali z drugimi besedami se hitreje in bolj celostno vzburimo. Za pridobitev dobre izkušnje spolnih odnosov je to idealen čas. Tako se bosta tudi v času, ko hormoni malo manj pomagajo, lepše ljubila. Seveda ob upoštevanju vajine odprtosti za spočetje v danem ciklusu.

Kako pogosto se bosta ljubila, je odvisno samo od vaju. Na podlagi lastnih izkušenj bi lahko izpostavila, da se lahko ob manjši dinamiki ljubljenja telo obnaša kot da je »malo pozabilo«, kako naj se odziva in je potrebno vložiti več časa, inovativnosti v predigro, da se telo vzburi. Torej se je načeloma bolje ljubiti več, kot manj. Seveda pa pridejo v življenju tudi obdobja, ko se moramo iz različnih razlogov odtegniti drug drugemu in živimo vzdržnost. Takrat lahko poiščemo načine ljubkovanja, ki ne vodijo v združitev, a se kljub temu telesno podarjamo drug drugemu in ohranjamo tudi na tak način odnos po telesu.

Kadar bo spolni odnos manj osrečujoč, izpolnjujoč, ga darujta v molitvi skupaj s stisko Bogu in prosita za spoznanja, kako drug drugega osrečiti. Pri tem imejta vedno v mislih, da nas je Bog ustvaril v telesu in so vsi deli našega telesa čisti. Torej se raziskujta in premagajta zadrege, ter si izkazujta nežnosti, ki obema ustrezajo. Dejstvo je, da pri ljubljenju niso vsi deli enako čutni, ljubkujta si intimne dele telesa in morebitno zadrego sproščajta z nasmehi drug drugemu.

Zaupajta, da imata kot zakonca privilegij božjega blagoslova, da sta si obljubila zvestobo drug drugemu in imata pred seboj še veliko let za napredovanje na področju spolnosti. Zopet lahko na podlagi izkušenj povem, da spolnost z leti postaja vse lepša in bolj izpolnjujoča, saj se bolje poznamo in tudi telo se spreminja, dozori, prav tako, kakor odnos med zakoncema. Zato je zelo pomembno, da sedaj postavita prave temelje darovanja drug drugemu in bosta ohranila željo, da drug drugega osrečita tudi na področju spolnosti.

Na tej poti vama lahko veliko pomaga skupnost, v kateri morda z drugimi zakonci skupaj rastete in si v okolju zaupanja delite radosti in izzive zakonskega življenja, skupaj molite in delite življenje. Priporočam, da o tem morda spregovorite tudi v vaši zakonski skupini ali drugi skupnosti, ki ji pripadata.

Želim vama iskrene podarjajoče ljubezni in lepo skupno rast v (proti) podarjajoči spolnosti.

Klavdija Kralj, sovoditeljica programov pri Zavodu Iskreni

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja