Učiteljica, ki je nekemu fantku spremenila življenje

Vir: Shutterstock

Chen Miller je učiteljica v Izraelu. Kratek video, v katerem je spregovorila o svoji izkušnji, je požel veliko zanimanja. Njeno sporočilo je izjemno pomembno. Za vse starše, vzgojitelje in učitelje po svetu – naše besede vplivajo na to, kaj bo otrok mislil o sebi.

To je njena zgodba:

“Vem, da imaš veliko srce in da si dober”

Prvo leto, ko sem začela učiti, so mi dodelili drugi razred. Na sredini sobe je sedel majhen fant z velikimi očmi. Preklinjal je, kričal in pljuval. Gledal me je in jaz sem gledala njega. Šla sem bliže, se sklonila k njemu in zašepetala: »Vem, da imaš veliko srce, vem, da si bister, vem, da si dober fant.

Pred celim razredom je rekel: »Neumna učiteljica, ničesar ne veš. Jaz sem moteč. Vsi vejo, da sem. Učitelji pravijo, da sem moteč. Ravnatelj pravi, da sem moteč. Celo straši pravijo, da sem moteč.«

»Vem, da imaš veliko srce, vem, da si bister, vem, da si dober fant.« Fant je stekel iz razreda.

Naslednji teden se je zgodba ponovila. Pljuvanje, preklinjanje in kričanje. Globoko sem vzdihnila, odšla k njemu in mu rekla: »Vem, da imaš veliko srce, vem, da si bister, vem, da si dober fant

Tretji teden, ko sem prišla v razred, je poleg mojega stola stal še en majhen stol. Na majhnem stolu je sedel fant z velikimi očmi. Tisti dan sem postala njegova učiteljica.

“In kako to vem? Imam skrivnost …”

Ob koncu leta me je vprašal, kako vem, da so otroci dobri. Povedala sem mu, da imam skrivnost.

Do petega razreda nisem znala ne brati ne pisati. Nisem znala povezovati številk. Mislila sem, da sem neumna, da imam pokvarjene možgane. Prepričana sem bila, da iz mene ne bo nič.

Ampak jaz, Chen Miller, otrok s posebnimi potrebami, sem postala učiteljica v Izraelu. Jaz, ki sem izkusila, da je šolski sistem nad mano obupal več kot enkrat, sem zdaj tukaj, da lahko to spremenim. Da lahko pričujem, da je drugačna pot mogoča.

Učitelji, ravnatelji in ostali, ki izobražujete otroke: vaše misli in besede, ki jih uporabljate, ko govorite z otroki, bodo na neki stopnji postale misli vaših otrok. Postale bodo podoba, ki jo bo otrok imel o sebi. Nič ne zmorem, len sem, nesposoben, nič ne znam …

Ni otroka, ki ne zmore, so samo otroci, ki lahko. Zato si zapomnimo, da je vzgoja oblikovanje otroka, je slika, kakršno bo imel otrok o sebi. Je podoba, ki jo bo nosil v svet.

Zato jo skrbno oblikujte.

Vir: youtube.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja