Naredimo skupaj – družinski bucket list za leto 2018!

Thumbnail

Katero stvar si kot družina posebej želite narediti, a vam še ni uspelo? Kam vas že dolgo vleče, pa še niste odšli? Kaj se že dolgo »kuha« v vaših mislih, pa tistega še niste izvedli?

V času komunikacije prek spleta in socialnih omrežij se hitro prime tudi kak angleški izraz, še zlasti, če ga je težko prevesti v druge jezike.

Tak izraz je tudi »bucket list«*. Gre za spisek vseh dogodkov, dogodivščin, dosežkov, izletov … ki bi si jih želeli enkrat v življenju okusiti, izvesti ali poskusiti. Za nekoga to pomeni, da se nauči voziti motor, za drugega, da bi vsaj enkrat videl Afriko. Spet tretjega, da bi skočil bungee jumping z mostu na Soči, četrtega, da bi prehodil Pohorsko hribovje.

Skupno načrtovanje družino povezuje

Vse to so lepe misli, a kaj, ko imamo družino. Otroci so premajhni. Čez dan še počivajo. Kako bomo pretovorili vso prtljago? Ah, saj lahko še nekaj let počaka … Vse to so izgovori. Tehtni. A še vedno izgovori.

Novo leto je priložnost, da naredimo družinske načrte. Če želimo otroke naučiti, da se zavedajo svojih želja in jih uresničijo, da prepoznajo svoje sanje in jim sledijo, jih moramo k temu tudi spodbujati.

Zato je družinski bucket list lepa priložnost za skupno druženje, prepoznavanje želja drug drugega in vključevanje vsakega družinskega člana v skupnost. Kako ustvarimo naš skupni bucket list?

1. Zberimo ideje

Zberimo se skupaj in se pogovorimo, kaj je bucket list. Predstavimo jim kakšno od naših že uresničenih idej. Postavimo si omejitve – do kdaj bomo aktivnosti izvedli ter kje jih bomo izvajali (notri ali zunaj).

Na list napišimo deset želja – od najpreprostejših (spanje v šotoru, piknik v naravi, obisk muzeja, peka potice …) do tistih, ki so bolj zahtevne (obiskati Gardaland, voziti tovornjak, osvojiti Triglav …).

Včasih je otrokom težko prepoznati lastne želje. Lahko jim pomagamo tako, da na list papirja napišemo glagole v nedoločniku, zraven pa dodamo prazen okvir. Notri naj napišejo svoje želje. Primer:

Iti                   ………                 na ledenik.

Pojesti             ………                cimetov sladoled.

Spoznati          ………                vse sosedove otroke.

Odkriti             ………                kdo je bila moja praprababica.

Izdelati            ………                ročno lutko.

Skuhati            ………                pravo istrsko joto.

Pomagati         ………                 v domu za ostarele.

2. Naredimo svoj bucket list

Ko imamo na papirju zbrane vse ideje, naj vsak izbere tri najljubše. Pripravimo lesene ščipalke in nekaj metrov vrvi. Vsak naj na ščipalko napiše svojo željo. Nato ščipalke pripnimo na vrvico in vrv obesimo na vidno mesto v našem domu.

3. Izberimo dogodivščino

Ko smo ustvarili svoj bucket list, izberimo prvo dogodivščino. Pripravimo vse potrebno zanjo in določimo dan, ko jo bomo izvedli. Poskrbimo, da aktivnost resnično izvedemo. Ne pozabimo na fotografiranje med aktivnostjo. Po doživetju pripravimo prazen prostor na steni, kamor bomo obesili fotografije dogodivščine.

Da bomo še dolgo lahko opazovali naše veselje in se spominjali lepih trenutkov.

Skupni spomini krepijo odnose

Otroci radi sanjajo. Vse sanje niso realne in izvedljive. Mnogo pa jih je. Naučimo otroka, da se v življenju sanje lahko izpolnijo. Bucket list je priložnost za ustvarjanje lepih, novih skupnih trenutkov z družino.

Otroci bodo rastli in rasle bodo njihove sanje. Kako veliko sporočilo ima za njihova življenja to, da jih udejanjate skupaj kot družina, povezani in pripravljeni na medsebojno sodelovanje!

* Izraz izhaja iz angleške besedne zveze »to kick the bucket«, ki dobesedno pomeni »brcniti vedro«, v prenesenem pomenu pa »umreti«. Zato ga lahko opišemo tudi kot »seznam stvari, ki bi jih v življenju želeli uresničiti, preden umremo«.