Naravne metode uravnavanja spočetij

Thumbnail

Naravne metode slonijo na izračunavanju ženskega hormonskega cikla in se opirajo na ugotovitev, da pride v vsakem menstruacijskem ciklusu samo enkrat do ovulacije (sprostitve jajčeca iz jajčnika) in da je oploditev mogoča le v tem času. V teh dneh se mora par vzdržati spolnih odnosov, če želi nosečnost odložiti.

V vsakem ciklusu obstajajo plodni in neplodni dnevi. Pri naravnih metodah vedno skušamo ugotoviti, kdaj bo prišlo do ovulacije. Z vso gotovostjo lahko rečemo, da jajčece 24 ur po ovulaciji ni več sposobno za oploditev, za semenčico pa je ta čas 72 ur (lahko tudi več). Torej so v vsakem ciklusu 4 plodni dnevi: 3 pred ovulacijo in en po njej. Če v tem času par spolnih odnosov nima (metoda občasne vzdržnosti), se s tem lahko z veliko verjetnostjo izogne zanositvi. Za učinkovito uporabo te metode pa je kljub temu potrebna nekoliko daljša vzdržnost – približno tretjino ciklusa –, saj točnega trenutka ovulacije ni mogoče povsem točno določiti.

Različne metode

Obstajajo različni načini ugotavljanja plodnih dni in s tem različne metode. 

Med te metode štejemo:

  • koledarsko metodo (Knaus-Oginovo metodo),
  • temperaturno metodo (merjenje bazalne temperature),
  • opazovanje sluzi materničnega vratu (Billingsova ovulacijska metoda),
  • simptotermalna metoda (merjenje temperature + opazovanje sluzi),
  • opazovanje vaginalnih izcedkov (FertilityCare metoda, ki je edina standardizirana naravna metoda)

Menstrualni ciklus je mesečno krožno dogajanje v telesu ženske. Uravnavajo ga hipotalamus, hipofiza in jajčnika. Nanj lahko vpliva stres, drugi hormoni v telesu in nekatera zdravila. Menstrualni ciklus se začne s prvim dnem menstruacije in traja približno 28 dni. V prvi polovici ciklusa v jajčniku dozoreva jajčece. Ob tem nastane v enem od jajčnikov cistica, velika približno 2 cm, ki ob ovulaciji poči. To lahko čutimo kot bolečino v spodnjem delu trebuha, ki lahko traja nekaj ur ali cel dan. Iz jajčnika se ob tem sprosti jajčece, ki po jajcevodu potuje do maternice. Čas od ovulacije do naslednje menstruacije je praviloma dolg 14 dni, dolžina prvega dela ciklusa pa se spreminja. Ciklus z ovulacijo je lahko dolg približno 23-35 dni.

Te spremembe se ciklično dogajajo v organizmu vsake ženske vse plodno obdobje. Vsak mesec se njena maternica pripravi na zanositev, ki pa se lahko zgodi le nekajkrat v njenem življenju. Plodno obdobje traja običajno 7 dni okrog ovulacije. Če ženska pozna to obdobje, jima je v veliko pomoč tedaj, ko želita spočeti otroka. Prav tako jima je v pomoč tedaj, ko čutita, da novega življenja ne moreta sprejeti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja