Naravna pomoč ob pikih čebel, os in sršenov

Vir: Shutterstock

Poletje skupaj z vročino, pikniki, gibanjem v naravi in bosimi nogami s seboj neizogibno prinese tudi cel koš nadležnih in pikajočih žuželk. Največja poletna nadloga so skoraj zagotovo komarji, prav veliko za njimi pa ne zaostajajo niti čebele, ose in sršeni.

 Piki vseh teh žuželk, k sreči, običajno ne predstavljajo nobene večje nevarnosti (z izjemo burnih alergijskih reakcij), ampak so zgolj bolj ali manj neprijetni in nam, največ kar lahko, zagrenijo kakšen dan ali dva dopusta.

Predvsem piki čebel, os in sršenov so tisti najbolj pogosti, ki takoj po piku povzročijo precej močno skelečo bolečino in srbečico, ki se hitro za tem zelo rada razvije v rdečino in oteklino, ki lahko traja tudi do nekaj dni.

Splošno in najbolj razširjeno navodilo pri piku teh insektov je, da bolečino, srbečico in oteklino na O tem, da je pri pikih čebel, os in sršenov najbolj učinkovit vroč obkladek, obstajajo tako študije kot tudi izkušnje mnogih.mestu pika najbolj učinkovito lajšamo z ledom oziroma s kakršnimkoli hladnim obkladkom, ki ga imamo pri roki (zamrznjena zelenjava, pločevinka iz hladilnika…), pri čemer pazimo, da hladnega obkladka ne nanašamo neposredno na kožo, ampak ga v izogib morebitnim ozeblinam ovijemo v krpo.

Ker z nanosom hladnega obkladka na prizadeto mesto, bolečino in srbečico močno omilimo, prav tako pa precej dobro ublažimo tudi oteklino, se nam na prvi pogled zdi, da je hladni obkladek vsekakor tista prava in najbolj učinkovita izbira. Vendar pa temu v resnici ni čisto tako. Obstaja namreč tudi možnost, da oteklino, ki nastane kot posledica strupa, popolnoma preprečimo, pri čemer se recept za to ne skriva v hladnem obkladku, ampak ravno nasprotno – v vročem obkladku.

O tem, da je pri pikih čebel, os in sršenov najbolj učinkovit vroč obkladek, obstajajo tako študije, kot tudi izkušnje mnogih, ki so to preizkušali na lastni koži, vključno z mano. Učinek je torej preverjen, resničen in presenetljivo izjemen. Bolečina kmalu popusti, oteklina pa se sploh ne pojavi. Vendar pozor! Če želimo, da bo vroč obkladek zares učinkoval, moramo slednjega položiti na mesto pika praktično takoj oziroma »kolikor hitro le moremo« po piku. Uporabimo lahko vročo vodo, vroč kamen, segret od sonca, vročo žlico oziroma karkoli vročega, pri čemer moramo biti seveda pozorni, da s temperaturo ne pretiravamo, da ne povzročimo opekline. Razlog za takšen učinek se namreč skriva predvsem v naravi strupa. Večina tovrstnih insektov ima strup, ki je toplotno občutljiv (termolabilen), kar pomeni, da se pri povišani temperaturi strup razgradi ter postane neškodljiv.

Naslednja dobra novica pri pikih čebel, os in sršenov pa je poleg vročega obkladka tudi ta, da lahko bolečino, srbečico in oteklino pikov lajšamo tudi na številne druge načine – povsem naravne, sila preproste in vsakemu dostopne.

Med najbolj znane in učinkovite naravne blažilce čebeljih, osjih in sršenastih pikov tako sodijo še:

Jabolčni kis – pomaga predvsem pri piku ose in sršena, ker deluje na baze v njunem strupu in ga na ta način nevtralizira. Vato namočimo v kis in z njo pokrijemo mesto pika.

Soda bikarbona – enakovredno kot jabolčni kis pri osi in sršenu pomaga soda pri piku čebele. Žličko sode bikarbone zmešamo z vodo in položimo na mesto pika.

Natresek – svež natreskov sok velja za odlično zdravilo proti vsem pikom žuželk. Vato napojimo s sokom natreska in položimo na mesto pika.

Bazilika – blaži draženje kože. Sveže liste bazilike zmečkamo in jih položimo na mesto vboda.

Petršilj – blaži srbenje in preprečuje otekanje. Šopek peteršilja zmečkamo v roki in položimo na mesto pika.

Čebula – uspešno lajša oteklino in bolečino. Na mesto pika položimo prerezano surovo čebulo.

Eterično olje sivke in čajevca – oba blažita srbečico in otekanje. Z rednim in pogostim nanašanjem pa zaradi svojih antibakterijskih in protivnetnih lastnosti tudi preprečujeta širjenje rdečice, otekline in vnetja. Dva kapljici olja zmešamo z malo osnovnega olja in nanesemo na mesto pika.

Aloe vera – pomaga pri vseh težavah razdražene kože, saj kožo močno pomirja. Pri pikih žuželk pa predvsem blaži srbečico. Odrezani list rastline enostavno položimo na mesto pika ali pa prizadeto mesto namažemo z njenim naravnim gelom.

Ne glede na to kateri način izberemo za blaženje bolečine, srbečice in otekline, pa moramo predvsem ob piku čebele paziti na to, da iz mesta vboda čimprej odstranimo želo.

Pa srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.